«Nordea» Latvijā: Banka neapkalpo necaurskatāmas shēmas (18)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

«Nordea» banka neiesaka izmantot ofšoru uzņēmumu iespējas un neapkalpo shēmas, kas nav caurskatāmas, aģentūru LETA informēja «Nordea» bankas Komunikācijas departamenta vadītāja Latvijā Signe Lonerte.

Zviedru laikraksts «Dagens Industri» ziņoja, ka «Panamas dokumentu» noplūde Ziemeļvalstīs vissmagāk skārusi banku «Nordea», kura, kā tiek pieļauts, palīdzējusi turīgiem klientiem izvairīties no nodokļu maksāšanas. Šajā informācijas noplūdē par «Nordea» esot atrodami vairāk nekā 10 000 dokumentu.

Medijos nonākušie dokumenti liecina, ka «Nordea» palīdzējusi saviem klientiem izveidot ofšoru uzņēmumus tā dēvētajās nodokļu patvēruma valstīs. Kopumā «Nordea» piedalījusies 300-400 «čaulas» uzņēmumu izveidē. Luksemburgā strādājošā «Nordea International Private Banking» pārstāvējusi vairāku savu klientu intereses attiecībās ar uzņēmumiem Panamā.

«Nordea» bankas Komunikācijas departamenta vadītāja Latvijā Lonerte aģentūrai LETA uzsvēra, ka «Nordea» banka pastāvīgi seko līdzi un ievēro likumus, kas saistīti ar naudas atmazgāšanu un izvairīšanos no nodokļiem. «Mēs neatbalstām un darām visu, lai nepieļautu, ka klienti banku izmanto nelegāliem mērķiem. Bankas nodokļu ieteikumu politika un ētiskie standarti ir skaidri definēti - mēs neaicinām un neiedrošinām klientus iesaistīties nodokļu shēmās, lai izvairītos no nodokļu nomaksas. Gluži otrādi, mūsu uzdevums ir palīdzēt klientiem nomaksāt visus nodokļus,» skaidroja bankas pārstāve.

Viņa vērsa uzmanību, ka 2009.gadā «Nordea International Private Banking» Luksemburgā aktīvi iesaistījās šo jautājumu risināšanā, izdarot vairāk, nekā to prasa industrijas standarti. Ne visus jaunā pieeja apmierināja, tāpēc pašlaik arvien mazāk klientu tiek saistīti ar nelegālām nodokļu shēmām. Tāpat, pateicoties jaunajam ziņošanas standartam, kas stājies spēkā šā gada 1.janvārī, klientu uzkrājumi un ienākumi tiek automātiski nodoti oficiālajiem nodokļu uzraugiem, uzsvēra bankas pārstāve Latvijā.

«Nordea» grupa publiskojusi paziņojumu, uzsverot, ka tā nosoda izvairīšanos no nodokļu maksāšanas. Banka norāda, ka «Nordea International Private Banking» Luksemburgā jau 2009.gada beigās īstenoja pasākumus, lai pasargātu visus klientu noguldījumus un ziņotu par ienākumiem viņu kontos nodokļu iestādēm. Lai nodrošinātu, ka visas aktivitātes saistībā ar ofšoru struktūrām Luksemburgā pilnībā atbilst bankas politikai, tā vēlreiz īstenos visu šādu struktūru pārskatu, vēsta «Nordea».

Banka arī skaidro, ka ofšoru struktūras iespējams izmantot kā legālu un administratīvu līdzekli atsevišķiem klientiem ar ļoti sarežģītu un starptautisku biznesu. Šādos gadījumos «Nordea» piedāvā plašu procesu klāstu, lai nodrošinātu, ka klienti deklarē savus ienākumus nodokļu iestādēs.

Tikmēr datu noplūdināšanas skandāla centrā nokļuvusī Panamas juridiskā firma «Mossack Fonseca» paziņojusi, ka mediji «neprecīzi» ziņojuši par tās darbību. «Šajās ziņās notiek paļaušanās uz pieņēmumiem un stereotipiem un tiek izmantota sabiedrības neinformētība par mūsu firmai līdzīgu uzņēmumu darbību,» norādīja «Mossack Fonseca». Firma uzsvēra, ka tai nekad nav tikušas izvirzītas apsūdzības kriminālnoziegumos.

No «Mossack Fonseca» datu centra ir nopludināti 11,5 miljoni nodokļu dokumentu, kuros redzams, ka šī firma palīdzējusi pasaules politiķiem un slavenībām slēpt savu mantu no nodokļu iestādēm.

Komentāri (18)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu