Zaļumu un vitamīnu dārzs uz palodzes! Sēj un stādi jau šodien! (11)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: arifm, CC BY-SA 2.0

Uz palodzes audzēt dažādus veselīgus, aromātiskus, vitamīniem bagātus un skaistus augus var visu gadu, bet pavasaris ir īpaši labs laiks, lai to sāktu darīt.

 

Lociņi

Lociņu audzēšana padosies pat jebkuram iesācēja. Izvēlies jebkuru sīpolu šķirni. Lociņu audzēšanai var izmantot sīksīpoliņus vai lielos sīpolus. Traukā, kurā stādīs sīpolus, ieber nedaudz granti drenāžai, tad augsni. Sīpolus stāda cieši citu pie cita tā, lai 2/3 no tā paliktu virs augsnes. Uzmanieties, lai sīpoliem pietiktu saules un mitruma, tad loku raža būs bagātīga.

Otrs sīpolloku audzēšanas paņēmiens ir audzēšana ūdenī. Tas ir vienkārši un var būt ne tikai loku iegūšanas paņēmiens, bet arī lielisks interjera elements, jo sīpolu saknes augs bagātīgi un caurspīdīgā traukā izskatīsies ļoti dekoratīvi.

 

Ķiploku lociņi

Trauku un augsni sagatavo kā sīpollokiem, augsnē stāda ķiploku daiviņas vai pat veselas ķiploku galviņas – izskatīsies ļoti dekoratīvi. Atšķirībā no sīpoliem, ķiplokus stāda augsnē pilnībā. Vari izmantot arī mīkstus ķiplokus, kuriem jau parādījušies loki , augsnē tie atdzīvosies un dzīs zaļus un aromātiskus lokus.

Ķiploku asni ir aromātiski un mazāk asi par pašiem ķiplokiem, tos lieliski varēsi izmantot salātu gatavošanai.

 

Kressalāti

Kressalātu audzēšanai nepieciešams seklāks trauks, jo tie būs ēdam jau pēc nedēļas un mazajām sēkliņām nav nepieciešams daudz augsnes.

Barības vielām bagātu, irdenu augsni plānā kārtiņā liek traukā, nedaudz piespiež, uzkaisa sēkliņas, tām virsū atkal nedaudz augsnes, augsni piespiež, laista. Uzdīgušajiem dēstiem nepieciešams gaisma. Kad kressalāti paaugušies, tos nogriež ar šķērēm, pievieno salātiem vai liek uz sviestmaizes.

Kressalātus nedrīks pāraudzēt, tad tie kļūs rūgti. Labākais veids, kā vienmēr tikt pie garšīgiem zaļumiem – sēt kressalātus ik pa nedēļai – pakāpeniski un nelielā daudzumā.

 

Baziliks

Ne tikai aromātisks, bet arī ļoti dekoratīvs augs. Ja tam patiks augšanas apstākļi, tas kuplos un augs skaistā krūmā.

Bazilika sēklas iesēj, kad tās uzdīgušas un jau parādījušās otrās lapiņas, izpiķē. Vienā 10 cm izmēra podiņā labi augs viens augs, jo tam patīk kuplot. Bazilikam patīk bagātīga augsne un mitrums, bet nepatīk pārmērīgs slapjums.

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu