Irānā arestē sievietes par braukšanu ar velosipēdu (43)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Michael W Andersen, CC BY-SA 2.0

Irānā arestēta grupa sieviešu par braukšanu ar velosipēdu un spiestas parakstīt galvojumu, ka šādu «pārkāpumu» neatkārtos, ziņo «The Independent».

Sievietes plānoja piedalīties riteņbraukšanas pasākumā ziemeļrietumu pilsētā Marīvānā, kad policija viņām aizrādīja, ka jauna valdības direktīva aizliedz sievietēm publiski braukt ar velosipēdu.

Irānas Nacionālās Pretošanās Padomes opozīcija atklāja, ka policisti likuši sievietēm parakstīt galvojumu, ka «nelikumīgo pārkāpumu» neatkārtos, bet dažas sievietes, kuras protestēja, aizturējuši.

Sievietes-velosipēdistes jau ilgi ir bijušas pretrunīgs temats, riskējot tikt sodītas par strikto ģērbšanās likumu «pieticības pārkāpšanu» publiskās vietās.

Oficiālas zīmes parādījās maijā, uz kurām bija rakstīts, ka «sievietēm braukšana ar velosipēdu ir aizliegta» pa publiskiem gājēju celiņiem, un policija brīdināja, ka sievietes, kuras tiks pieķertas, braucot ar velosipēdu, tiks sodītas.

Dažos parkos sievietēm ir atsevišķi nodalīti veloceliņi, taču 1996.gadā apmēram 20 islāmistu grupa Teherānas parkā uzbruka sievietēm-velosipēdistēm.

Bez konkrēti noteikta soda Irānas tiesību kodeksā policisti jau iepriekš ir izmantojuši ģērbšanās likumus un citus iespējamos pārkāpumus, piemēram, atrašanos vīriešu kompānijā, kuri nav radinieki, lai nedotu mieru sievietēm-velobraucējām.

Irānā sievietēm ir nelikumīgi iziet sabiedrībā bez galvassega vai «pieklājīga» apģērba. Tam līdzi seko tūkstoši slepeno aģentu un tikumības policisti, kuri patrulē ielās, lai konstatētu pārkāpumus.

Komentāri (43)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu