Mūrniece: Svarīgi Latviju uzturēt kā vienotu veselumu un nedalāmu vērtību kopumu (184)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Mūsu valstij ir ļoti svarīgi, lai pamatlietās mēs būtu vienprātīgi un lai Latviju uzturētu kā vienotu veselumu, nedalāmu vērtību kopumu, šodien svinīgajā Saeimas sēdē par godu Latvijas Republikas dibināšanas 98.gadadienai sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK).

«Mēs nedrīkstam ļaut Latviju sadalīt reizinātājos. Mums ir jāprot uzturēt un stiprināt to centrtieces spēku, kuram pateicoties, mūsu valsts radās un pastāv visu šo laiku,» sacīja Saeimas vadītāja.

Viņa norādīja, ka tagad cilvēki Latvijā spilgtāk nekā jebkad apzinās savu individualitāti un piesaka savas tiesības. Dažādas sabiedrības grupas - profesionālās, interešu, nozaru organizācijas - prot sevi pārstāvēt arvien labāk. «To, ka mūsu sabiedrība ir pilsoniski aktīva, mēs redzam arī pašlaik, kad Saeimā tiek apspriests budžets,» pauda Mūrniece.

Runas sākumā parlamenta priekšsēdētāja uzsvēra, ka pirms 98 gadiem piepildījās latviešu tautas sapnis par valstiskumu un tagad Latvija lieliem soļiem iet uz simtgadi. «Tikko bija beidzies Pirmais pasaules karš, tomēr mūsu valstsvīri, savu tautu mīlot, prata un spēja uzlikt Latviju uz pasaules kartes kā nacionālu neatkarīgu valsti. Latvijas valsts neradās kā nejaušība vai laimīga sagadīšanās. Savu brīvības gribu latvieši bija lolojuši cauri gadsimtiem,» akcentēja Saeimas priekšsēdētāja.

Mūrniece vērsa uzmanību, ka latviešu nācijas veidošanos gadsimtu garumā visspēcīgāk ietekmēja Rietumu civilizācija un ka latviešos visdziļāko atbalsi guva Rietumu pasaulē izauklētā ideja par tautu tiesībām uz pašnoteikšanos.

Savā runā viņa atsaucās uz viena no Latvijas ievērojamākajiem politiķiem, pirmā Valsts prezidenta Jāņa Čakstes pausto 1920.gada 18.novembrī, ka Latvijas valsts ir izaugusi no latviešu tautas vienprātības, tā ir palikusi stipra caur Latvijas tautas vienprātību un plauks un zels tālāk caur vienprātību.

«Latvija ir mūsu dārgums, mūsu bagātība, mūsu lolojums,» savā runā pauda Mūrniece, norādot uz vēsturiskajiem notikumiem, kas ļāva izveidoties Latvijai, tajā skaitā atsaucoties uz Latgales latviešu lomu šajā procesā.

«Par Latviju ir ne tikai daudz sapņots, bet arī daudz karots. (..) Latvijas neatkarība nav iedomājama bez mūsu karavīriem un zemessargiem. Pateicoties viņiem, par savu tēvzemi varam būt droši,» sacīja Mūrniece.

Saeimas priekšsēdētāja akcentēja, ka jau 12 gadus esam NATO dalībvalsts un mums ir spēcīgi un uzticami sabiedrotie. Viņa arī pauda pateicību Kanādai, kura uzņēmusies kaujas grupas vadību Latvijā.

«Izšķiroša nozīme ir tam, ka ASV - mūsu galvenais stratēģiskais partneris - arī turpmāk paliek uz Latvijas zemes. Esam pateicīgi ASV par NATO saistību nelokāmo izpildi,» norādīja Saeimas spīkere.

Uzrunājot «tautiešus tuvumā un tālumā», Saeimas vadītāja pauda, ka, lai gan esam it kā atšķirīgi ar dažādām profesijām un uzskatiem, taču «mēs skaidri apzināmies, ka ir kāda spēcīga neredzama saite, kas mūs vieno».

«Mēs redzam, ka paši esam saņēmuši mantojumā no senčiem vaibstus, raksturu, pieredzi. Un mēs redzam, kā tas viss turpinās mūsu bērnos un bērnu bērnos,» uzsvēra Mūrniece.

Kā ziņots, šodien tiek svinēta Latvijas Republikas 98 gadu jubileja. Latvijas Republika tika proklamēta 1918.gada 18.novembrī plkst.16 Otrajā pilsētas teātrī, tagadējā Latvijas Nacionālajā teātrī.

Komentāri (184)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu