Iedzīvotāji pastāsta par drūmo gaisotni kara plosītajā Avdijivkas rajonā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Ukrainas pilsētas Avdijivkas iedzīvotāji, kuri jau vairākas dienas dzīvo, baidoties no apšaudēm, sūdzas par aukstumu, ūdens un elektrības trūkumu. 

«Viss ir ļoti slikti. Apšaudes turpinās, praktiski nav sakaru, nav gaismas, un siltums knapi turas,» raidorganizācijai BBC atklājusi Nadežda, kura tikko atgriezusies no Avdijivkas.

Viņa no turienes savākusi māti un krustdēlu, aizvedot uz Pokrovsku, kur viņa ar vīru dzīvo pēc Donbasa konflikta sākuma.

Nadežda saka, ka cilvēki baidās no vairākām lietām, taču galvenokārt no nosalšanas, ja netiks pieslēgta apkure vai plīsīs apkures caurules. Pēc meteorologu informācijas, Avdijivkā pagājušajā naktī bijis -18 grādus liels sals.

Pēc vietējo varasiestāžu informācijas, apšaudēs bez elektrības palika filtru stacija un rūpnīca «Koksohim», kas nodrošināja pilsētu ar siltumu.

Jau svētdienas rītā pilsēta palika bez ūdens, elektrības un siltumapgādes. Nebeidzamo apšaužu dēļ remontbrigādes nevar atrisināt radušās problēmas. Doņeckas apgabala administrācijas vadītājs Pāvels Žerbivskis atklāja, ka «Koksohim» nodrošina ūdens cirkulāciju radiatoros, taču to temperatūra otrdienas rītā bijusi vien 29 grādi.

Vecajās mājās ar siltumapgādi ir nedaudz vieglāk - tur ir krāsnis, bet citi var iztikt ar gāzi. Nadežda atklāj, ka glābēji pilsētā uzslējuši telti, kurā iedzīvotāji var iet sasildīties.

«Tie, kuri var, bēg no pilsētas. Tiem, kuriem nav kur bēgt, paliek. Strādā tikai tie veikali, kuriem ir savi ģeneratori. Lielas rindas pēc maizes,» saka Nadežda un piebilst, ka «apšaudes ir biedējošākas nekā sals».

Pēc viņas vārdiem, jaunākajā pilsētas daļā, kur atrodas daudzstāvu mājas, jau vairāk nekā gadu «nekas nav lidojis», tādēļ daudzi atgriezās mājās.

«Mums vairāk vai mazāk viss bija stabili, atvērās bankas, cilvēki atgriezās mājās, taču tagad atkal viss pa vecam,» stāsta sieviete. Viņa atklāj, ka kontrolpunktā redzējusi pārpildītu autobusu, kura vadītājs lūdzis, lai pēc iespējas ātrāk izlaiž to cauri kontrolpunktam, lai var paspēt vēl vairāk cilvēku izvest no apšaudes zonas.

«Bija vairāki trāpījumi dzīvojamajās mājās jaunajā rajonā, naktī lidoja «Grad» raķetes. Mana mamma visu nakti nosēdēja koridorā uz somām kopā ar krustdēlu,» saka Nadežda.

Viņa saka, ka «visi jau ir pieraduši pie tā, ka tālumā kaut kas dārd, pat suņi un kaķi nebaidās. Bail ir, protams, taču panikas nav,» saka Nadežda.

Savukārt notāra palīdze Jeļena uz Avdijivku brauc no Konstantinivkas uz darbu. Tādēļ, ka pilsētā nav elektrības un interneta, viņa uz darbu nedodas. Viņa nevar sazināties ar saviem tuviniekiem, kuriem ir izlādējušies telefoni un, līdz ar to, nav sakaru. Pēdējo reizi viņa pilsētā bija 30.janvārī, kad mājās bijis auksti, un tajās nav bijis ūdens.

Sociālajos tīklos cilvēki no Slovjanskas, Druživkas, Konstantinivkas piedāvā savu palīdzību Avdijivkas iedzīvotājiem - izvest no apšaužu zonas, pārlaist siltumu pie sevis mājās, palīdzēt atrast jaunu dzīvesvietu. «Kramatorska ar jums, turieties!» raksta sociālajos tīklos.

Caur sociālajiem tīkliem cilvēki arī dalās ar informāciju par apsildes punktiem, virtuvēm, kā arī par to, kurās mājās trāpījuši lādiņi.

BBC vēsta, ka Donbasā pēdējo dienu laikā krituši astoņi Ukrainas karavīri, ir desmitiem ievainoto. Tāpat ziņots par vairākiem ievainotajiem civiliedzīvotājiem.

Pēdējo dienu laikā atsākušās kaujas Avdijivkas apkārtnē. Krievijas atbalstītie teroristi noraida pārmetumus par uzbrukumiem, vainojot tajos Ukrainu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu