Kučinskis pārliecināts par nodokļu reformas paketes apstiprināšanu, kas neļaus aktualizēt jautājumu par valdības stabilitāti (144)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA/LETA

Lai izvairītos no jautājuma aktualizēšanas par valdības stabilitāti, valdībā šonedēļ tiks pieņemta nodokļu politikas pamatnostādņu pakete, lai gan par atsevišķiem jautājumiem diskusijas noteikti turpināsies, šorīt intervijā LTV raidījumam «Rīta Panorāma» sacīja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Uz jautājumu, kas notiks, ja valdība nespēs vienoties par nodokļu reformas jautājumu un vai šim gadījumam ir arī plāns B, premjers atbildēja, ka noteikti neesot tāda plāna, tāpēc, lai neeskalētu jautājumu par valdības stabilitāti, pamatnostādņu pakete tikšot pieņemta.

«Politikā esmu pietiekami ilgi un zinu, kas notiek gadījumos, kad valdība nespēj vienoties jautājumos par nodokļiem un budžetu,» piebilda Kučinskis, tomēr atkārtoti uzsvēra, ka šoreiz galvenais ir nodokļu reformas paketes apstiprināšana, bet neskaidros jautājumus varēs izdiskutēt pēc tam.

Jau ziņots, ka partija «Vienotība» šodien iztaujās Kučinski par iecerēto nodokļu reformu, jo politiskajām spēkam par to vēl esot vairāki neatbildēti jautājumi.

Līdz šim koalīcijas partijas oficiāli paudušas konceptuālu atbalstu Finanšu ministrijas (FM) piedāvātajām nodokļu reformas plānam, tomēr domstarpības starp partneriem šajā jautājumā vēl ir.

«Vienotības» Saeimas frakcijas vadītāja Solvita Āboltiņa aģentūrai LETA iepriekš sacīja, ka tagad jau ir grūti teikt, ka tiek runāts par nodokļu reformu, jo nav risinājuma veselības aprūpes finansējuma jautājumam. Tāpat viņa norādīja uz finanšu ministres Danas Reiznieces-Ozolas (ZZS) pausto, ka nepieciešamības gadījumā varētu nākties domāt par lielāku patēriņa nodokļu pieaugumu. To ministre teica LNT raidījumā «900 sekundes», piebilstot, ka tas pašlaik nav paredzēts, jo piedāvātais risinājums esot līdzsvarots.

Savukārt Āboltiņa uzsvēra, ka reforma ir kopīgs redzējums par lielu ainu, prognozējams un saprotams. Kamēr šādas skaidrības nebūs, «Vienotība» savu atbalstu reformai nesteigsies solīt, piebilda politiķe.

Tikmēr nacionālā apvienība «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK piektdien pēc tikšanās ar Kučinski norādīja, ka ar nodokļu reformu plānu jārīkojas izlēmīgi un jāvirzās uz priekšu. VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars prognozēja nacionālās apvienības ministru atbalstu nodokļu reformas pamatnostādnēm valdībā. Vienlaikus viņš norādīja, ka diskusijas par konkrētām iecerēm vēl turpināsies, jo vēl parlamentā būs jāskata arī attiecīgie nodokļu likumu grozījumi.

Arī Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) politiķi oficiāli pauž konceptuālo atbalstu iecerei. Tikmēr neoficiāli tiek norādīts, ka tik lielas vienprātības starp ZZS politiķiem neesot. Piemēram, zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) publiski pauda, ka pie esošā nodokļu reformas piedāvājuma lauksaimnieki būs zaudētāji.

Ja viennozīmīga atbalsta koalīcijas vidū nodokļu reformas pamatnostādnēm nebūs, tad to varētu neskatīt valdības sēdē arī šonedēļ.

Piektdien būtisks pavērsiens reformas virzīšanas gaitā bija arī premjera paziņojums pēc tikšanās ar Latvijas Bankas prezidentu Ilmāru Rimšēviču, - valdības valdītājs norādīja, ka par atsevišķiem jautājumiem - minimālo algu, akcīzi dīzeļdegvielai un kopējo budžeta deficītu - sarunas vēl turpināsies.

Neoficiāli tiek runāts, ka nākotnē nevar izslēgt arī pievienotās vērtības nodokļa pārskatīšanu, tomēr Kučinskis uzsver, ka pieņēmumi par citu nodokļu celšanu, kas nav paredzēti nodokļu reformas pamatnostādnēs, ir spekulācijas.

Kā ziņots, FM saskaņošanai visām nozaru ministrijām, sociālajiem, kā arī citiem sadarbības partneriem nodevusi nodokļu reformas pamatnostādņu 2018.-2021.gadam projektu. FM cerēja tās izskatīt un atbalstīt Ministru kabineta sēdē jau pagājušajā nedēļā, tomēr «Vienotības» dēļ šī jautājuma izskatīšana tika pārcelta uz 3.maiju.

Komentāri (144)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu