Latvijā mainīta bēgļu pabalstu administrēšanas kārtība (64)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Otrdien mainīta bēgļu un alternatīvo statusu ieguvušo pabalstu administrēšanas kārtība, portāls «Apollo» uzzināja Labklājības ministrijā.

Ir noteikts bēglim un alternatīvo statusu ieguvušai personai izmaksājamā vienreizējā finansiālā atbalsta un pabalsta uzturēšanas izmaksu segšanai apmērs, kā arī piešķiršanas, izmaksas, izmaksas apturēšanas un pārtraukšanas nosacījumi un kārtība. To paredz otrdien, 30. maijā, valdības sēdē pieņemtie «Noteikumi par vienreizējo finansiālo atbalstu un pabalstu uzturēšanas izmaksu segšanai bēglim un alternatīvo statusu ieguvušai personai».

Jaunais regulējums paredz saglabāt līdzšinējo izmaksu apmēru kopumā, nosakot, ka atbalsta apmērs ir līdzvērtīgs divu mēnešu pabalstam uzturēšanās izmaksu segšanai atbilstoši līdz šim noteiktajam pabalsta apmēram, tādējādi nosakot, ka pabalsta izmaksas periods bēglim ir 10 mēneši, bet alternatīvo statusu ieguvušai personai septiņi mēneši.

Paredzēts, ka atbalsta piešķiršanas un izmaksas funkcijas veiks Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde, savukārt pabalsta piešķiršanas un izmaksas funkcijas turpmāk veiks Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra.

Saskaņā ar šiem noteikumiem Vienreizējais finansiālais atbalsts ir noteikts šādā apmērā:

- pilngadīgai personai – 278 eiro; ja personas ir laulātie, tad vienai personai – 278 eiro, otrai personai – 194 eiro;

- nepilngadīgai personai – 194 eiro.

Vienreizējo finansiālo atbalstu izmaksā Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde, pamatojoties uz personas iesniegumu par vienreizējā finansiālā atbalsta saņemšanu. Tiesības uz vienreizējo finansiālo atbalstu rodas uzreiz pēc bēgļa vai alternatīvā statusa iegūšanas.

Pabalsts uzturēšanas izmaksu segšanai ir noteikts šādā apmērā:

- pilngadīgai personai – 139 eiro; ja personas ir laulātie, tad vienai personai – 139 eiro, otrai personai – 97 eiro;

- nepilngadīgai personai – 97 eiro.

Tiesības uz pabalstu uzturēšanas izmaksu segšanai rodas pēc vienreizējā finansiālā atbalsta saņemšanas un to izmaksā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra, pamatojoties uz personas iesniegumu par pabalsta uzturēšanas izmaksu segšanai saņemšanu.

Papildus noteikumi paredz kārtību, kādā vienreizējais finansiālais atbalsts un pabalsts tiek piešķirti par nepilngadīgām personām, kā arī kārtību, kādā persona ir tiesīga mainīt pabalsta apmēru vai tā sadalījumu laulāto starpā. Pabalsta izmaksa tiek apturēta vai pārtraukta Patvēruma likumā noteiktajos gadījumos, kā arī personas nāves gadījumā.

Komentāri (64)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu