LBAS: Finansējumu veselības aprūpei nevajadzētu rast uz darbinieku rēķina (27)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Ir atbalstāmi, ka veselības aprūpei finansējumu rod no sociālās apdrošināšanas iemaksām, bet to nevajadzētu darīt uz darbinieku rēķina, aģentūrai LETA pauda Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) priekšsēdētājs Egils Baldzēns.

Viņš pastāstīja, ka ekonomiskās krīzes laikā sociālās apdrošināšanas iemaksas darbiniekiem pacēla no 9% uz 11%, kas būtiski samazināja darbiniekiem neto samaksu, savukārt darba devējiem sociālās apdrošināšanas iemaksas toreiz nepacēla. Kad krīze beidzās, darbiniekiem sociālās iemaksas samazināja par 0,5% un solidāri par 0,5% arī darba devējiem, kuriem gan iepriekš tās netika paceltas, skaidroja Baldzēns.

«Tagad mums piedāvā atgriezties sociālās apdrošināšanas iemaksās uz 11% kā krīzes visaugstākajā brīdī. Mēs neiebilstam, ka sociālās apdrošināšanas iemaksas varētu būt veids, kā risināt veselības aprūpes finansējumu, bet brīnāmies par šo dīvaino solidaritātes izpratni: kad ir problēmas, paceļ darbiniekiem, bet, kad kaut ko samazina, tad samazina abiem. Šobrīd mēs atgriežamies smagākajā krīzes situācijā,» pauda Baldzēns.

Viņš arī uzsvēra, ka bija vienošanās ar valdību, ka pēc krīzes šie 2% tiks atgriezti, tomēr tagad atkal jautājums tiek risināts uz darbinieku rēķina.

Baldzēns norādīja, ka jau tagad Latvijas darba ņēmēji, salīdzinot, piemēram, ar Igauniju, pie vienādas vidējās darba samaksas saņem par 97 eiro mazāk, jo nodokļu slogs ir lielāks. Ja piedāvā šo «ļoti solidāro» priekšlikumu, tad Latvijas un Igaunijas darbinieku saņemtās samaksas atšķirība jau pārsniegs 100 eiro, norādīja LBAS priekšsēdētājs.

«Visi piedāvājumi, kas zem skaistiem vārdiem slēpj iekšzemes kopprodukta (IKP) pārdali starp darbinieku un darba ņēmēju, nemazinās sociālo nevienlīdzību valstī, nemazinās polarizāciju sabiedrībā. Jo sabiedrības nevienlīdzību nevar risināt tikai starp darbiniekiem, neskarot darba un kapitāla attiecības,» uzsvēra Baldzēns.

Jau ziņots, ka valdošās koalīcijas partneri šodien panāca vienošanos par sociālo iemaksu pieaugumu, savukārt par lielāku iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes progresivitāti diskusijas vēl turpināsies, žurnālistiem pēc koalīcijas sanāksmes paziņoja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Sociālās iemaksas iecerēts celt, lai palielinātu veselības aprūpes finansējumu. Paredzēts, ka sociālās iemaksas solidāri - pa pus procentpunktam - pieaugs gan darba devējiem, gan darba ņēmējiem. Savukārt nodokļu nemaksātājiem varētu būt noteikts speciāls maksājums. Pagaidām partneri neesot runājuši par summu, bet viņi ir vienisprātis, kas tas būs noteikts maksājums, kas saistīts ar vidējo darba algu, skaidroja premjers. Tādā veidā cilvēki iegūšot obligāto veselības apdrošināšanu.

Komentāri (27)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu