Nedzimis embrijs jau mātes vēderā spēj atšķirt valodas (30)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Panthermedia / Scanpix

ASV zinātnieki izpētījuši, ka vēl nedzimis zīdainis jau astotajā attīstības mēnesī spēj atšķirt, vai ar viņu sarunājas dzimtajā vai kādā citā valodā, liecina [s:55144], kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Ovid Insights».

Zināms, ka embrijs, sasniedzot noteiktu attīstības pakāpi, spēj saklausīt dažādus trokšņus un skaņas, to skaitā arī sarunas. Lai arī embrijs tās dzird apslāpēti, tomēr tas spēj atšķirt valodas ritmu, kas dažādām valodām ir atšķirīgs.

Pētījums, ko izstrādāja ASV Kanzasas medicīnas centra pētnieki, pierāda, ka cilvēka spēja uztvert un saprast valodu sāk attīstīties ļoti agri – embrijam vēl atrodoties mātes vēderā.

Iepriekšējos pētījumos tika analizēta tikko dzimuša bērna uzvedības izmaiņas, kad ar to sarunājas dažādās valodās. Atklājās, ka ir redzamas izmaiņas, piemēram, knupīša sūkāšanas ātrumā, kad ar mazuli sarunājas dzimtajā vai kādā citā valodā.

Šo pētījumu rezultāti iedvesmoja zinātniekus izpētīt, kur meklējami aizsākumi spējai uztvert atšķirīgas valodas.

Izmantojot īpašu ierīci magnetokardiogrāfu, kas izanalizēja embrija sirdsdarbības aktivitāti, atklājās, ka jau astotajā attīstības mēnesī embrijā sāk attīstīties spēja atšķirt valodu ritmus.

Pētījuma ietvaros ar embriju katrs savā valodā sarunājās divi atsevišķi cilvēki, paralēli tam novērojot izmaiņas embrija sirdsdarbībā. Tomēr sākumā nebija skaidrs, vai izmaiņas sirdsdarbībā rodas tāpēc, ka runā atšķirīgi cilvēki vai valodas maiņas dēļ, tāpēc vēlāk tika izmantots tikai viens cilvēks, kas sarunājas divās valodās.

Noslēgumā, izanalizējot 24 astotajā grūtniecības mēnesī esošas mātes, pētnieki secināja, ka pastāv ievērojama saistība starp izmaiņām embrija sirdsdarbībā un valodā, kādā embrijs tiek uzrunāts.

«Rezultāti pierādīja, ka cilvēka spējas saprast valodu attīstība sākas jau dzemdē – embrija astotajā attīstības mēnesī. Šis atklājums sniedz lielu ieguldījumu arī citu pētījumu izstrādē,» žurnālistiem klāstīja ārsts Utako Minajs (Utako Minai).

Komentāri (30)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu