Oktobrī Zemei garām palidos milzīgs asteroīds (23)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Panthermedia/Scanpix

Kā vēsta Eiropas Kosmosa aģentūra (EKA), oktobrī Zemei un Mēnesim pietuvosies mājas izmēra asteroīds.

Ievērojamā izmēra asteroīds Zemei palidos garām aptuveni 44 tūkstošus kilometrus lielā attālumā, kas ir pietiekams attālums, lai planētai briesmas nedraudētu, tomēr ir salīdzinoši tuvu, jo Zemes satelīti, piemēram, ap planētu riņķo 36 tūkstošus kilometrus lielā attālumā.

«Pavisam droši ir zināms, ka šis asteroīds Zemē neietrieksies, tāpēc satraukumam nav pamata,» izdevumam «AFP» skaidroja EKA pētnieku komandas pārstāvis.

Pirmo reizi pētnieki asteroīdu pamanīja 2012. gadā, kad tas Zemei garām palidoja divreiz lielākā attālumā. Asteroīds ir aptuveni 15 līdz 30 metrus garš un lido ar 14 kilometrus sekundē lielu ātrumu.

Eksperti zināja, ka asteroīds Zemes tuvumā atgriezīsies šogad, tomēr nebija īsti skaidrs, cik tuvu tas būs. Pateicoties teleskopam Čīlē, pētniekiem izdevās pamanīt asteroīdu un aprēķināt attālumu, kādā tas palidos garām Zemei.

«Tas ir sasodīti tuvu, jo tālākie Zemes satelīti atrodas 36 tūkstošus kilometru augstumā,» teica pētnieks Rolfs Denzings.

Pētniekiem šis asteroīds sniegs vienreizēju iespēju pārbaudīt planētas aizsardzības sistēmu, kas varētu noderēt, ja Zemei tiešām draudētu sadursme ar asteroīdu.

Zinātnieki lēš, ka 1908. gadā virs Tunguskas Sibīrijā eksplodēja 40 metrus garš meteorīts, savukārt 2013. gadā 20 metrus garš meteorīts uzsprāga virs Krievijas pilsētas Čeļabinskas.

Komentāri (23)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu