Lukašenko vizīte Latvijā šogad nenotiks (68)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Kopš nākšanas pie varas pirms 23 gadiem Aleksandru Lukašenko diplomātu aprindās sauc par pēdējo Eiropas diktatoru. Viņš ar drošības dienestu palīdzību apkarojis politiskos konkurentus un konkurences uz prezidenta amatu viņam nav, šovakar vēsta TV3 raidījums «Nekā personīga».

Pēc kārtējās Lukašenko uzvaras 2010.gada vēlēšanās, Minskas ielās izgāja desmitiem tūkstošu demonstrantu. Par piedalīšanos it kā masu nekārtību rīkošānā specvienības arestēja ap tūkstoti opozicionāru, cilvēktiesību aktīvistu, žurnālistu un lielāko daļu prezidenta amata kandidātu.

Eiropas savienība pret Baltkrieviju ieviesa sankcijas. Lukašenko un vēl 170 politiķiem un varai pietuvinātiem uzņēmējiem aizliedza iebraukt Eiropā. No Baltkrievijas atsauca rietumvalstu vēstniekus.

To izmantoja Krievija. Maskava palīdzēja Lukašenko iepirkt jaunus ieročus armijai, iedeva naudu jaunas atomstacijas būvniecībai, subsidēja gāzes piegādes, palīdzēja stutēt ekonomiku.

Pēc asiņainajiem notikumiem Maidanā un Krimas aneksijas, Lukašenko prezidenta pils kļuva par vietu, kur slēdza Minskas vienošanos par mieru Ukrainā. Šobrīd diplomāti Briseles gaiteņos Lukašenko vairs nedēvē par diktatoru un cenšas baltkrievus noturēt tuvāk rietumiem, nekā Maskavai.

Arī Latvija strauji atkausējusi attiecības ar Minsku. Kopā ar baltkrieviem rīkosim hokeja čempionātu. Pretēji lietuviešiem, Latvija skaļi neprotestē pret jaunās atomstacijas būvniecību tikai 30 kilometru attālumā no Lietuvas robežas. Minskā savu pārstāvniecību atvēris Latvijas dzelzceļš.

Jūlijā ielūgumu Aleksandram Lukašenko ierasties Latvijā aizvedis ārlietu ministrs Edgars Rinkevičs. Šobrīd gan saspringtajā laikā pirms ZAPAD mācībām vizītes gatavošanas sarunas esot iepauzētas.

Latvijas tranzītnozare piesarzīgi raugās uz nesenajiem Krievijas prezidenta izteikumiem, ka baltkrieviem turpmāk naftas produktus vajadzētu vest nevis uz Baltijas valstu, bet Krievijas ostām.

Pagājušā gada nogalē Latvijā viesojies Baltkrievijas aizsardzības ministrs un premjers. Kolēģiem Rīgā izteikuši ielūgumus ierasties atbildes vizītēs. Kā mums apliecināja premjera birojs, Māra Kučinska brauciens uz Minsku pagaidām neesot ieplānots. Bet aizsardzības ministrs ir gatavs uz Baltkrieviju braukt jau šogad.

Latvijas ārpolitikas institūta direktors Andris Sprūds uzskata, ka šobrīd ir vislabākais laiks Lukašenko uzņemšanai, jo līdz nākamajām prezidenta vēlēšanām palikuši vēl vairāk nekā 2 gadi. Kā rādot pieredze – opozicionāru protesti un demonstrāciju izdzenāšanas notiek īsi pirms vēlēšanām un tajā laikā nekas cits neatliek kā reaģēt un to visu nosodīt.

Komentāri (68)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu