Īrija nākamgad rīkos referendumu par abortu aizlieguma atcelšanu (25)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Īrijas valdība otrdien paziņoja, ka nākamgad rīkos referendumu par konstitūcijā noteiktā abortu aizlieguma atcelšanu, un tas notiks dažas nedēļas pirms Romas pāvesta Franciska vizītes Īrijā.

Valdība plāno rīkot arī nobalsošanas par zaimošanas likuma atcelšanu un par laika samazināšanu, kas pāriem jānodzīvo atsevišķi pirms laulības šķiršanas.

Īrijas premjerministrs Leo Varadkars iepriekš bija izteicies, ka konstitūcijas 8.labojums, saskaņā ar kuru aborts ir nelikumīgs, ja vien nepastāv reāls un būtisks apdraudējums mātes dzīvībai, ir «pārāk ierobežojošs».

Viņa valdība otrdien nolēma, ka referendums, kuram gan ir vajadzīga parlamenta piekrišana, notiks 2018.gada maijā vai jūnijā. Augustā Īriju apmeklēs pāvests, lai kļūtu par Pasaules ģimeņu tikšanās dalībnieku.

Aborti Īrijā vienmēr bijuši nelikumīgi, bet to aizliegums tika iekļauts konstitūcijā 1983. gadā pēc referenduma, kurā 67% vēlētāju balsoja par un 33% - pret.

Konstitūcijas 8. labojums atzīst, ka gaidāmajam bērnam un viņa mātei ir vienlīdzīgas tiesības uz dzīvību. Sievietei, kas notiesāta par nelikumīgu abortu, draud 14 gadu cietumsods.

Īrijas sievietes tomēr var brīvi doties uz ārvalstīm, lai abortus izdarītu tur, un katru gadu šādos braucienos dodas vairāki tūkstoš sieviešu, pārsvarā uz Angliju.

Sabiedriskās domas aptaujas pēdējos gados ir konsekventi parādījušas, ka Īrijā ir stiprs atbalsts reformām šajā jomā.

Īrija vēl arvien ir valsts, kurā iedzīvotāju vairākums ir katoļi, bet katoļu baznīcas autoritātei ir kaitējuši skandāli.

Īrijas konstitūcija ir maināma tikai referenduma ceļā. 2015.gadā tā kļuva par pirmo valsti, kur šādā veidā tika legalizētas geju laulības.

Komentāri (25)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu