Vai "Getliņu" tomātiem ir kāds sakars ar "eko"? (9)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Facebook/Kristine Liepina

Sociālajos tīklos sākusies diskusija par "Getliņi EKO" ražoto tomātu ekoloģiskumu. "Brīdinu labticīgus pircējus, kuri domā, ka "Getliņu Eko" ir ekoloģisks produkts. Izrādās, uzņēmuma nosaukumā vārdiņš "eko", tikai tā netīšām gadījies," raksta kāda Facebook lietotāja. Savu skaidrojumu situācijai sniedz SIA "Getliņi EKO" pārstāvji. 

"Tomāti un gurķi no "monsanto" sēklām tiek audzēti vatē, kurai ar sistēmu ir pievadītas trubiņas ar monsanto ķīmikālijām bagātinātu sķīdumu. Jā, jā, tie ir tie paši tomāti un gurķi rimčikā, kuri nedz smaržo, nedz garšo pēc gurķiem un tomātiem!" pauž sociālā tīkla lietotāja.

Pēc viņas teiktā, uzņēmums sevi par "Getliņi EKO" ir nosaucis, jo tas ražo OIK elektrību no biogāzes, kas rodas atkritumu pūšanas procesa rezultātā. Šo elektrību viņi pa dārgo pārdod mums, bet saimniecībā tiek lietota lētā elektrība. Tomēr, skaidrības pēc precizēšu, ka šim te EKO, nav nekāda sakara ar tomāta, vai gurķa ekoloģisko kvalitāti. Šim uzņēmumam nav EKO sertifikāta, bet neskatoties ne uz ko, PR (pī ārs) ap šiem produktiem tiek radīts maldinošs, kā par ekoloģiskiem. Vienkārši labs logo mākslinieciskais noformējums un veiksmīga vārdu spēle - nekāds EKO," skaidro iedzīvotāja. 

Pārtikas un veterinārais dienests ir noteicis, ka uzņēmuma un domēna nosaukumā nav pieļaujama terminu “bio” un “eko” lietošana, ja uzņēmums nav saņēmis sertifikātu saskaņā ar normatīvajiem aktiem par bioloģiskās lauksaimniecības uzraudzību un kontroli. Tāpat kopienas normatīvie akti nosaka pamatprincipus bioloģisko produktu ražošanai, marķēšanai, kā arī kontrolei, līdztekus nosakot aizsardzību produktiem, kas iegūti ar bioloģiskās ražošanas metodēm. Eiropas Savienības dalībvalstīs ir noteikta vienota kārtība, kādām jābūt obligātajām norādēm bioloģisko produktu marķējumā.

Kā portālam Apollo norāda "Getliņi EKO" pārstāve Linda Vītola-Barānova, uzņēmuma juridiskais nosaukums un preču zīme ir divas atšķirīgas lietas. SIA "Getliņi EKO" - uzņēmuma nosaukums, kas tika reģistrēts pirms vairāk kā 20 gadiem sadzīves atkritumu poligona apsaimniekošanai. Preču zīme "Getliņi" - zīme ar kuru tirgojam savus dārzeņus. Piemērus, kur uzņēmumi savai produkcijai izmanto atšķirīgu preču zīmi varam minēt neskaitāmus. Preču zīme ir tā, kura nedrīkst maldināt patērētāju. 

Siltumnīcu darbība tika sākta kā pēdējā un ir tikai viena daļa no uzņēmuma darbības.

"Savus gurķu un tomātus mēs pārdodam ar preču zīmi "Getliņi", nekur un nekad nesakot, ka tas ir EKO vai BIO produkts, jo tas tāds nav. Tas ir veselīgs, garšīgs, vietējs produkts nesezonā, kura audzēšanā tiek izmantotas integrētās, dabai, cilvēkam draudzīgas metodes, bet nekad neesam savu produkciju stādījuši augsnē, jo šeit taču galu galā ir atkritumu poligons nevis lauksaimniecības zeme, un tāpēc nevaram būt EKO produkts," norāda uzņēmuma pārstāve. 

Tāpat viņa atzīst, ka tomāti tiek audzēti ar integrētām metodēm, kas nozīmē, ka izmantojam dabīgas lietas, bet arī zinātnes sasniegumus. "Piemēram, izmantojam dabīgos kaitēkļus (kukaiņu) ķīmijas/ pesticīdu vietā, kamenes apputeksnēšanai, kā arī 15 dabas minerālvielu kombināciju augu barošanai. Atšķirība no mājas siltumnīcas ir tāda, ka augu barošana notiek ar datoru precīzi aprēķinot un piegādājot nepieciešamo minerālvielu kombināciju un daudzumu, sēklas tiek iepirktas no pārbaudītiem un uzticamiem selekcionāriem Eiropā, tādas, kuru atdeve ir prognozējama un kvalitāte augsta," stāsta "Getliņi EKO" pārstāve. 

"Getliņi EKO" sezonas laikā, no oktobra beigām līdz jūlija beigām saražo līdz 500 tonnas tomātu un ap 43'000 gab. garo gurķu. 

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu