VVD: Situācija Lielupē stabilizējusies

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Situācija Lielupē šodien ir stabilizējusies un Valsts vides dienesta (VVD) inspektoru mērījumi liecina, ka skābekļa daudzums visā upē ir normas robežās, pastāstīja VVD komunikāciju konsultante Iveta Grigule. Piesārņojuma mākonis Lielupē joprojām atrodas aiz Kalnciema tilta. Pagaidām uz priekšu tas nav pavirzījies, taču ir ievērojami samazinājies.

Vēl vakar piesārņojums bija 5,5-6 kilometru garumā, bet šodien - tikai divu kilometru garumā.

Piesārņojuma epicentrs atrodas apmēram vienu kilometru aiz Kalnciema uz Jūrmalas pusi. Šajā vietā skābekļa daudzums upes virsējos slāņos līdz 80 centimetru dziļumam ir 3,8 miligrami litrā, bet dzelmē - 2,9 miligrami litrā. Zivis sāk slāpt, ja skābekļa līmenis ir mazāks par diviem miligramiem litrā.

Piesārņojuma mākoņa malās skābekļa daudzums ir tāds pats kā citur Lielupē - četri miligrami litrā. Skābekļa līmenis Jelgavā pie cukurfabrikas ir 4,5 līdz pieci miligrami litrā.

Šodien mērījumus upē veica arī vides laboratorijas speciālisti no Jūrmalas. Tika mērīts ķīmiskais un bioloģiskais skābekļa patēriņš piesārņotajā teritorijā. Šo analīžu rezultāti pagaidām nav zināmi.

Situācijas uzlabošanos veicinājuši arī laika apstākļi - spēcīgais vējš.

VVD ģenerāldirektors Vilis Avotiņš pastāstīja, ka materiālus par Lielupes piesārņošanu prokuratūrai varētu nodot pēc divām vai trijām nedēļām, kad tiks aprēķināti visi zaudējumi.

VVD jāsaņem Zivju resursu aģentūras slēdziens par bojā gājušajām zivīm, kā arī jāaprēķina videi nodarītie postījumi. To varēs izdarīt tad, kad piesārņojuma mākonis būs izšķīdis un varēs pilnīgi droši apgalvot, ka tas vairs neradīs draudus dzīvajiem organismiem upē.

Kā ziņots, vairākkārtējas zivju slāpšanas dēļ, kuru izraisīja AS "Jelgavas cukurfabrika" notekūdeņi, vides ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) pagājušajā nedēļā uzdeva fabrikai apturēt notekūdeņu ieplūdi Lielupē.

Fabrika otrdienas vakarā pilnībā apturēja ražošanu. Ceturtdien tika nolemts, ka cukurfabrikai tiks dota atļauja turpināt darbu ar noteikumu, ka ražotne pildīs VVD noteiktās prasības. "Jelgavas cukurfabrika" darbu atsāka šodien.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu