Piesārņotais Lielupes ūdens neradīs ekoloģiskas problēmas Baltijas jūrā (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Piesārņotais Lielupes ūdens neradīs ekoloģiskas problēmas Baltijas jūrā, šodien intervijā "Latvijas Neatkarīgajai televīzijas" raidījumā "900 sekundes" sacīja Vides ministrs Raimonds Vējonis (ZZS). Lai gan piesārņotais ūdens turpina virzīties uz jūru, ieplūstot tajā piesārņojums būs pietiekami atšķaidīts, lai neradītu ekoloģiskas problēmas.

Ministrs norādīja, ka turpinās piesārņojuma radīto zaudējumu aprēķināšana. Pagaidām nevar pateikt cik liels sods būs jāmaksā AS "Jelgavas cukurfabrika" (JCF), jo nav izslēgts, ka piesārņojuma dēļ neies bojā vēl kādas zivis.

Līdz šim bojā gājušas aptuveni 3000 zivis. Sodanauda cukurfabrikai varētu būt vairāki tūkstoši latu, teica ministrs.

Kā ziņots, Lielupes piesārņošanā vainotā JCF šodien cer atsākt darbu.

Vairākkārtējas zivju slāpšanas dēļ, kuru izraisīja JCF notekūdeņi, vides ministrs pagājušajā nedēļā uzdeva fabrikai apturēt notekūdeņu ieplūdi Lielupē. Fabrika otrdienas vakarā pilnībā apturēja ražošanu.

Ceturtdien tika nolemts, ka cukurfabrikai tiks dota atļauja turpināt darbu ar noteikumu, ka ražotne pildīs Valsts vides dienesta (VVD) noteiktās prasības.

Uzņēmums pagājušās nedēļas beigās īstenoja tehnisko sagatavošanos, lai šodien varētu atsākt cukurbiešu pārstrādi, informēja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Jānis Blumbergs.

Iepriekšējā režīmā JCF varēja strādāt jau no ceturtdienas, taču VVD pieprasīja tehnoloģisku pielāgošanu, skaidroja Blumbergs.

Dienesta lēmumā par iespēju atsākt darbu paredzētas stingrākas prasības, kurām nepieciešama sagatavošanās, skaidro uzņēmums. Tiek prognozēts, ka līdz šodienai visus darbus varētu pabeigt.

Kā uzskata Blumbergs, lielākie ieguvēji tādā gadījumā būs zemnieki, jo iespējamie zaudējumi būs novērsti.

Kā ziņots, brīvdienās piesārņotā Lielupes ūdens masa, kurā ir izteikts skābekļa deficīts, pavirzījās jūras virzienā, sacīja VVD komunikāciju konsultante Iveta Grigule. Piesārņojums Lielupē "izstiepies" aptuveni 5,5-6 kilometru garumā, tā epicentrs svētdienas pēcpusdienā atradās divu kilometru attālumā no Kalnciema tilta jūras virzienā.

Tāpat pamazām paaugstinās skābekļa līmenis piesārņotajā ūdens masā. Svētdien pēcpusdienā skābekļa līmenis piesārņotā ūdens epicentrā bija viens miligrams uz litru, bet tā malās - aptuveni divi miligrami. Piesārņotās ūdens masas malās skābekļa līmenis ūdenī jau ir zivīm pietiekams.

Par to, ka stāvoklis saistībā ar ūdens piesārņojumu uzlabojas, liecina tas, ka vides speciālisti pēdējās divās dienās nav novērojuši zivju slāpšanu upē. Tāpat nav atrastas beigtas zivis, piebilda Grigule.

Tikmēr Latvijas Cukurbiešu audzētāju asociācija vēstulē Saeimai, Ministru prezidentam Aigaram Kalvītim (TP), zemkopības ministram Mārtiņam Rozem (ZZS) un Vējonim aicina pēc iespējas operatīvāk un ātrāk rast risinājumu, lai varētu atsākties cukurbiešu pieņemšana un pārstrāde "Jelgavas cukurfabrikā".

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu