Piesārņotais ūdens Lielupē šodien strauji pavirzījies uz jūras pusi (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Dienas laikā piesārņotais ūdens Lielupē strauji pavirzījies uz jūras pusi, kas vērtējams pozitīvi, informēja Valsts vides dienesta (VVD) komunikāciju konsultante Iveta Grigule. Veicot dažādus pasākumus, izdevies paaugstināt arī skābekļa līmeni piesārņojuma epicentrā - no 0,4 miligramiem litrā, kas fiksēti no rīta, tas pieaudzis divas reizes līdz 0,8 miligramiem litrā.

Kā informēja Grigule, piesārņojums Lielupē "izstiepies" četrus kilometrus no Kalnciema tilta uz jūras pusi un vienu kilometru uz Jelgavas pusi. Epicentrs ir divu kilometru attālumā no tilta uz Jūrmalas pusi.

Piesārņotā ūdens straujo virzību veicinājis vējš, kā arī Lielupes dziļums šajā vietā. Lielupe šeit esot seklāka, tādēļ straume ir ātrāka.

Vērtējot situāciju, VVD pārstāve sacīja, ka "šodiena izskatās cerīgi".

Kā ziņots, šorīt piesārņojuma epicentrs bija pusotra kilometra attālumā no Kalnciema tilta Jūrmalas virzienā.

Piesārņojumam virzoties uz jūras pusi un iestājoties nelabvēlīgiem laika apstākļiem, tas caur Gātupi varētu nonākt Babītes ezerā, kur no tā būtu grūtāk atbrīvoties. Lai no tā izvairītos, panākta vienošanās ar SIA "BGS", ka nepieciešamības gadījumā tiks izveidots "aizkars" no ģeosintētiska materiāla. Patlaban gan pamata bažām nav, iepriekš sacīja VVD pārstāve.

Izvērtējot šorīt veiktos mērījumus, secināts, ka situācija pie Jelgavas ir stabilizējusies, tādēļ nekādi īpaši pasākumi pagaidām netiks veikti. Tos varētu atsākt pirmdien, kad darbu plāno sākt AS "Jelgavas cukurfabrika".

Kā ziņots, vairākkārtējas zivju slāpšanas dēļ, kuru izraisīja cukurfabrikas notekūdeņi, vides ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) šonedēļ uzdeva "Jelgavas cukurfabrikai" apturēt notekūdeņu ieplūdi Lielupē. Fabrika otrdienas vakarā pilnībā apturēja ražošanu.

Ceturtdien tika nolemts, ka "Jelgavas cukurfabrikai" tiks dota atļauja turpināt darbu ar noteikumu, ka ražotne pildīs VVD noteiktās prasības.

"Jelgavas cukurfabrika" darbu cer atsākt pirmdien - 10.oktobrī.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu