Savvaļas zirgi ieradušies ziemeļos!

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pasaules Dabas fonds (WWF), dabas aizsardzības organizācija, šodien pulksten 13 atklāj jaunas savvaļas zirgu ganības z/s "Udzēni" teritorijā Naukšēnu pagastā, Valmieras rajonā. Divas savvaļas zirgu grupas no Papes ezera piekrastes ieradās jaunizveidotajā teritorijā jau 8.augustā.

Šobrīd seši savvaļas zirgi ir jau iepazinuši jaunās mājvietas un tie ir apskatāmi arī tūristiem gidu pavadībā, lai vairāk uzzinātu par šo lielo zālēdāju nozīmi dabā. Tāpat kā pie Papes ezera šie dzīvnieki netiks piebaroti, tādējādi ļaujot tiem pašiem dzīvot savā vaļā, ļaujot tiem veidot ainavu bez cilvēka līdzdalības. Savvaļas zirgu teritorijas izveides mērķis ir veicināt videi draudzīgu lauksaimniecībā neizmantojamo zemju apsaimniekošanu, izmantojot lielos savvaļas zālēdājus ilgtspējīgas lauku attīstības veicināšanai. Jaunizveidotā teritorija atrodas vistālāk Latvijas ziemeļos pie Igaunijas robežas. Lai gan lielākā daļa pārvesto savvaļas zirgu ir dzimuši Latvijā, tiem tomēr arī būs jāpiemērojas jaunajiem dabas apstākļiem, kas atšķiras no to iepriekšējās mājvietas pie Papes ezera. Pasaules Dabas fonds ir pārliecināts, ka jaunizveidotā dabas teritorija būs piemērs arī citiem zemes īpašniekiem un apsaimniekotājiem pievērsties līdzīgu dabas teritoriju izveidei, kļūstot par videi draudzīgu alternatīvu lauksaimniecības zemju apsaimniekošanā, tādējādi ļaujot veidoties dabiskai ainavai, kuras galvenie veidotāji būtu lielie zālēdāji un nevis cilvēks. Pasaules Dabas fonds aicina visus apmeklēt savvaļas zirgu ganības Naukšēnos, lai iepazītos ar savvaļas zirgu nozīmi dabā, jo vēsturiski šie dzīvnieki bija atklātas ainavas veidotāji, kas bija mājvieta daudz vairāk augu un dzīvnieku sugām, nekā cilvēku veidotās pļavas un tīrumi. Pasaules Dabas fonds izsaka arī pateicību Nīderlandes Karalistes vēstniecībai Latvijā par finansiālo atbalstu šā projekta īstenošanai. Papildu informācija: 2003.gada 6.jūnijā tika parakstīts sadarbības līgums starp Pasaules Dabas fondu (WWF), z/s “Muslakas”, Naukšēnu pagasta padomi, Rūjienas informācijas centru un Ziemeļvidzemes biosfēras rezervātu par jaunas savvaļas zirgu teritorijas izveidošanu z/s “Udzēni” teritorijā Naukšēnu pagastā. 1999.gadā Pasaules Dabas fonds (WWF) ieveda pirmos 18 savvaļas zirgus pie Papes ezera Liepājas rajonā. 2002.gadā savvaļas zirgu ganības kļuva par otro apmeklētāko dabas tūrisma apskates objektu Liepājas rajonā. 2003.gadā savvaļas zirgu skaits ir palielinājies līdz 49 dzīvniekiem. Pasaules Dabas fonda (WWF) Papes ezera projekts bija pirmais Latvijā, kad tika sākta savvaļas zirgu atgriešana Latvijas dabā, jo savvaļas zirgi kā pļavu iemītnieki vairākus gadsimtus nav sastopami Latvijas ainavā. Mūsdienās šo dzīvnieku dzīves vide ir pārveidota par lauksaimniecības zemēm. Diemžēl cilvēka lauksaimnieciskā darbība nodrošina tikai ainavas atklātumu, bet ne dzīvās dabas daudzveidību tajā. Dabiskās pļavas Latvijā veido mazāk par 1% no teritorijas, un 40% no Latvijas apdraudētajiem augiem ir tieši pļavu sugas. Vēsturiski lielie zālēdāji bija šīs ainavas dabiskie veidotāji.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu