Rīgā plāno palielināt finansējumu pacēlāju ierīkošanai dzīvojamos namos par 785 eiro

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Rīgas domes Labklājības departamenta direktore Irēna Kondrāte
Rīgas domes Labklājības departamenta direktore Irēna Kondrāte Foto: Ieva Čīka/LETA

Rīgā finansējumu ratiņkrēslu pacēlāju ierīkošanai dzīvojamajos namos plānots palielināt par 785 eiro, līdz ar to plānots, ka turpmāk iedzīvotāji šim mērķim varēs saņemt 5950 eiro, aģentūra LETA noskaidroja Rīgas domē.

Kā skaidroja Rīgas domes Labklājības departamenta pārstāvji, šāds lēmums pieņemts, jo, veicot tirgus izpēti, konstatēts, ka pašreizējā noteikumos noteiktā summa vairs neatbilst reālajām izmaksām. Līdz šim pabalsts bija 5165 eiro.

Pēc departamenta tehniskās nodaļas pārstāvja Jāņa Krasta teiktā, patlaban pacēlāju reģistrā ir 142 personas, taču plānots, ka līdz gada beigām šī rinda saruks par vēl 20 līdz 30 cilvēkiem.

Papildu finansējums tiks nodrošināts no šajā gadā jau piešķirtās naudas programmai "Invalīdu pacēlāju uzstādīšana, apkope un remonts."

Skatot jautājumu, domniekiem radās vairāki jautājumi par to, kā saīsināt periodu no iesnieguma iesniegšanas brīža līdz brīdim, kad pacēlāja uzstādīšanai ir saņemti visi nepieciešamie saskaņojumi, jo nereti tas prasot vairāk nekā pusgadu.

Departamenta pārstāvji skaidroja, ka šo procesu ietekmējot vairāki faktori, piemēram, tas vai cilvēkam nepieciešams iebūvējamais vai mobilais pacēlājs. Iebūvējamo pacēlāju ierīkot ir ilgāk, jo nepieciešami, piemēram, būvniecības saskaņošanas darbi. Taču viena no būtiskākajām problēmām esot līdzcilvēku iesaiste.

"Ikdienā mums visiem vienam otra ir žēl, taču, diemžēl, pieredze rāda, ka brīdī, kad aptaujājam māju iedzīvotājus par to, vai viņi ir ar mieru ierīkot kāpņu telpā pacēlāju, jo viņu namā dzīvo invalīds - liela daļa pasaka nē," apgalvoja departamenta vadītāja Irēna Kondrāte. To, ka jāaptaujā visi mājas iedzīvotāji nosaka likums.

Pēc Labklājības pārvaldes vadītāja Mārtiņa Moora teiktā, departaments jau ir vērsies Nacionālajā trīspusējās sadarbības padomē, lai tā valstiskā līmenī rosinātu izmaiņas, kas paredz, ka gadījumā, ja aptaujātie iedzīvotāji savu atbildi nesniedz, tā automātiski tiek uzskatīta par piekrišanu. "Liela daļa namīpašnieku savus dzīvokļus izīrē un mums bieži vien ir grūti dabūt nevis pozitīvu atbildi, bet gan jelkādu atbildi vispār. Lai varētu ierīkot pacēlāju, patlaban ir nepieciešams 51% nama iedzīvotāju piekrišana. Šādas izmaiņas procesu krietni paātrinātu," sacīja Moors.

Ieceri paaugstināt finansējumu pacēlāju ierīkošanai šodien atbalstīja Rīgas domes Sociālo jautājumu komiteja, bet galējo lēmumu pieņems Rīgas dome.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu