Atzinīgais Latvijas basketbola izlases sniegums

Pasaules kausa kvalifikācija
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas spēle basketbolā starp Latvijas un Slovēnijas valstsvenībām "Arēna Rīga".
Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas spēle basketbolā starp Latvijas un Slovēnijas valstsvenībām "Arēna Rīga". Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas vīriešu basketbola izlase ir aizvadījusi pirmās divas spēles Pasaules kausa kvalifikācijas otrajā posmā. Divās spēlēs izcīnīta viena uzvara, kā arī piedzīvots sāpīgs zaudējums pret spāņiem. Sajūtas ir divējādas, jo komanda šo posmu varēja iesākt ar divām uzvarām, taču nevajag nenovērtēt parādīto sniegumu un iegūto rezultātu. 

Pasaules kausa kvalifikācijas otro posmu mūsējie iesāka ar svarīgu uzvaru pret Eiropas čempioniem Slovēnijas basketbolistiem. Pie gandrīz pilnām tribīnēm Latvijas basketbolisti parādīja teicamu sniegumu, neļaujot slovēņiem uzspiest savu spēles stilu. 

Protams, ka savu līderu lomu apliecināja mūsu abi Eirolīgas spēlētāji - Jānis Timma un Jānis Strēlnieks. Abi guva pa 18 punktiem, taču tieši viņu epizodes spēles laikā bija izšķirošās, kas palīdzēja pārspēt Eiropas čempionus. 

Spēlētāju sniegumu un atdevi laukumā novērtēja arī komandas galvenais treneris Arnis Vecvagars. 

"Nospēlējām labi, agresīvi un vīrišķīgi. Pieturējāmies pie spēles plāna, neskatoties uz rupjībām. Nebija viegli, bet vieglu spēli arī negaidījām. Soli pa solim izdarījām to, kas bija jāizdara," sacīja Vecvagars.

Spēlē pret Slovēniju patīkami bija tas, ka mūsu basketbolisti nerespektēja pretinieku. Laukumā notika fiziska cīņa, pamatīga spēkošanās, kam sekoja arī Rendolfa provokācijas, bet šim basketbolistam ir īpaša saistība ar Latvijas basketbola izlasi... To novērtēja arī līdzjutēji, kuri katru Rendolfa darbību pavadīja ar svilpieniem. 

Turpinājumā Latvijas izlasei bija tikpat nopietns pārbaudījums - Spānijas izlase. Protams, ka arī spāņi nebija labākajā sastāvā, kā arī zaudējums Ukrainai deva pamatotas cerības uz pozitīvu iznākumu. Mūsu izlase cīnījās vareni, taču iznākumā nācās piedzīvot sāpīgu zaudējumu. 

Spēlē pret spāņiem mūsējie aizvadīja kā pa kalniem. Brīžiem šķita, ka komandai nav variantu, bet spēles beigas pierādīja, ka variantu tomēr bija. Vēl vairāk kā piecas minūtes pirms mača beigām Spānija bija vadībā ar 78:64, taču tad Latvijas izlase uzsāka veiksmīgu pakaļdzīšanos, 12 sekundes pirms pamatlaika beigām Ronaldam Zaķim ar diviem soda metieniem Latviju izvirzot vadībā ar 82:81. Beigas gan labāk nospēlēja laukuma saimnieki, kuriem grūtu metienu no groza apakšas realizēja Hoakins Koloms, kurš pēc tam trāpīja arī divus soda metienus. Savukārt Latvijas pēdējā uzbrukumā Jāņa Strēlnieka tālmetiens nebija precīzs.

Ja pirmajā spēlē pret Slovēniju mūsējie nerespektēja pretinieku, tad bija redzams, ka spāņus mūsējie respektē gan. To atzina arī Latvijas izlases spēlētājs Rihards Lomažs. 

"Iespējams, pārāk daudz respektējām Spānijas komandu, bet pirmajā puslaikā nospēlējām slikti. Otrajā cīnījāmies kā komanda. Bet... Gaidām spāņus Rīgā," sacīja Lomažs.

Pēc pirmām divām otrā posma spēlēm Latvijas izlase ieņem trešo vietu, kas nozīmē, ka mūsējie pagaidām ir starp tām komandām, kuras iekļūtu Pasaules kausa finālturnīrā. Taču eiforijā nedrīkst krist, jo komandai vēl jāaizvada četras spēles kvalifikācijas turnīrā. 

Sajūtas pēc pirmajām divām spēlēm ir pozitīvas. Pret spēcīgiem pretiniekiem parādījām atzīstamu sniegumu, kā ari nebijām tālu no tā, lai izcīnītu divas uzvaras divās spēlēs. Latvijas izlases nepiekāpīgumu un fizisko cīņu atzina arī Spānijas izlases galvenais treneris, kurš arī atzina, ka mūsu izlase brīžiem izskatījās izmisusi. 

"Mēs esam priecīgi par izcīnīto uzvaru. Ik pa laikam spējām demonstrēt labu basketbolu," laikraksts "Marca" citē Skariolo teikto. "Mača rezultātu noteica vairāku faktoru kopums. Pretinieki bija izmisuši un spēlēja vairāk fiziski, turklāt izmantoja zonas aizsardzību, ko iepriekš nebija darījuši."

Ņemot vērā pirmā posma rezultātus, šobrīd Pasaules kausa kvalifikācijas otrajā posmā Spānija ar septiņām uzvarām astoņās spēlēs ir pirmajā vietā, kamēr ar pieciem panākumiem seko Latvija un Turcija, kurai ir spēle mazāk. Četras uzvaras ir Ukrainai, trīs Melnkalnei bet Slovēnija iekrājusi divus panākumus.

Pēc pirmajām divām spēlēm Pasaules kausa kvalifikācijas otrajā posmā Latviju 29.novembrī gaida cīņa Rīgā pret Melnkalni, bet 2.decembrī viesos būs duelis pret Slovēniju. Visbeidzot trešajā "logā" nākamā gada 22.februārī gaidāma cīņa savā laukumā pret Spāniju, bet atlase tiks noslēgta 25.februārī izbraukumā ar dueli pret Melnkalni.

Pasaules kausa finālturnīrs nākamgad notiks Ķīnā.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu