Plūdi, evakuācija un vairāki desmiti bojāgājušie - kādus postījumus nodarīja viesuļvētra "Florensa"?

Notikumu hronoloģija
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Reuters/Scanpix/AFP

Septembra sākumā metereologi brīdināja par spēcīgas vētras tuvošanos ASV austrumkrastam. Šodien bojāgājušo skaits jau pārsniedzis 30, lietusgāzes izraisījušas postošus plūdus un viena pilsēta ir pilnībā nošķirta no ārpasaules. Piedāvājam ielūkoties notikumu hronoloģijā.

9. septembris

Meteorologi brīdina, ka Karību reģionam un ASV austrumkrastam tuvojas tropiskā vētra "Florensa". ASV Nacionālais Viesuļvētru centrs (NHC) rekomendē varasiestādēm štatos no Floridas līdz Ziemeļkarolīnai sākt mobilizēt resursus un gatavoties viesuļvētrai.

Foto: NOAA / HANDOUT/NOAA

10. septembris

Amatpersonas brīdina, ka "Florensa" var atnest katastrofālus plūdus ASV austrumu apgabaliem, kur jau tā pēdējā laikā spēcīgi lijis, un var kļūt par spēcīgāko vētru, kas skārusi šo reģionu pēdējos gadu desmitos.

11. septembris

Vēja ātrums - 62 metri sekundē, "Florensa" kļūst par 4. kategorijas viesuļvētru. Dienvidkarolīnas gubernators no otrdienas pusdienlaika licis evakuēties visiem piekrastes iedzīvotājiem - apmēram vienam miljonam cilvēku. Ārkārtas stāvoklis izsludināts piecos štatos - Virdžīnijā, Mērilendā, Ziemeļu un Dienvidkarolīnā, kā arī Vašingtonas apgabalā.

Fotogalerija - miljoniem ASV iedzīvotāju gatavojas viesuļvētrai "Florensa":

13. septembris

"Florensas" vēju ātrums palēninājies līdz 49 metriem sekundē. ASV Dienvidkarolīnas štatu skārušas pirmās brāzmas un lietusgāzesViesuļvētras lēnā virzība varētu novest pie tā, ka vētra ASV piekrastē uzkavēsies vairākas dienas, novedot pie lieliem plūdiem.

14. septembris

Vēja ātrums - 41 metrs sekundē. Viesuļvētras "Florensa" centrs plkst.14.15 pēc Latvijas laika sasniedz ASV austrumu piekrasti. "Dažu sekunžu laikā mājā ūdens bija līdz viduklim, tagad tas ir līdz krūtīm. Mēs esam iesprostoti bēniņos," pārdzīvojumos dalās Ziemeļkarolīnas pilsētas Ņūbernas iedzīvotāji.

Fotogalerija - Ziemeļkarolīnā plosās vētra "Florensa":

Glābšanas dienesti steidz sniegt palīdzību simtiem savās mājās iesprostoto cilvēku, vētra laupa dzīvību pieciem cilvēkiem.

15. septembris

Vētra zaudē spēku, tomēr tās atnestās lietusgāzes draud izraisīt postošus plūdus. Amerikas Savienotajās Valstīs "Florensa" prasījusi vismaz 13 cilvēku dzīvības. Daļa iepriekš evakuēto cilvēku centās atgriezties mājās, lai gan daudzi ceļi joprojām bija applūduši.

Foto: REUTERS/SCANPIX

17. septembris

Plūdi nošķīruši pilsētu Vilmingtonu no ārpasaules. Bojāgājušo skaits pieaudzis līdz 23. Ziemeļkarolīnā no plūdiem izglābti vairāk nekā 900 cilvēki un 15 000 cilvēku joprojām uzturas patversmēs.

18. sepembris

Bojāgājušo skaits vētrā "Florensa" ASV sasniedzis 31. "Ļaunākais vēl ir priekšā," brīdina meteorologi, "Ziemeļkarolīnā pastāv paaugstināts zemes nogruvumu risks." Vilmingtona joprojām lielā mērā ir nošķirta no ārpasaules, bet avārijas dienestiem izdevies piegādāt pilsētai pārtiku un dzeramo ūdeni.

Foto: AFP / Scanpix

Fotogalerija - "Florensas" postījumi no putna lidojuma:

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu