Maikla Džordana fenomens - kā viņš aizvien pelna vairāk nekā citi

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
foto: AP
foto: AP Foto: Chuck Burton/TT NYHETSBYRÅN

Maikls Džordans tiek uzskatīts par visu laiku labāko spēlētāju basketbola vēsturē. Viņa kontā ir seši Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) čempiona tituli, tikpat finālsērijas vērtīgākā spēlētāja balvas, kā arī neskaitāmi daudz citu individuālo atzinību.

Džordans ir fenomens ne tikai no cilvēka fizisko spēju robežu skatu punkta, bet arī no biznesa panākumu viedokļa. Neskatoties uz to, ka savu aktīvo spēlētāja karjeru noslēdzis jau 15 gadus atpakaļ, viņš aizvien gada laikā nopelna vairāk kā jebkura cita aktīvā NBA superzvaigzne, un arī kā vairāku citu sporta veidu redzamākie pārstāvji. Portāls Business Insider apkopojis dažus interesantus faktus par Džordana biznesa panākumiem.

Aktīvu vērtība 1,65 miljardi

Viņam piederošo kopējo aktīvu vērtība tiek lēsta ap 1,65 miljardiem (!) ASV dolāru. Lielākoties tas ir pateicoties ievērojami pieaugušajai NBA kluba Šarlotes "Hornets" vērtībai (Džordanam pieder 90% akcijas), kā arī "Jordan Brand", kas ir giganta "Nike" meitas kompānija, komerciālajiem panākumiem. Saistībā ar "Hornets" vien jāpiebilst – Džordans 80% kluba akcijas 2010. gadā iegādājās par 275 miljoniem, ieskaitot investīcijas turpmākajos gados, kas bija kā viens no līguma nosacījumiem iegādei, bet šobrīd viņam piederošo akciju (90%) vērtība tiek lēsta aptuveni 1 miljarda apmērā.

Tāpat jāatzīmē 1984. gadā noslēgtais sporta apavu reklāmas līgums ar "Nike" par 250 tūkstošiem ASV dolāru par sezonu, kas bija kā prelūdija viņa nākotnes komerciālajiem panākumiem. Koledžas laikos Džordans spēlēja "Converse" izstrādājumos, jo viņa komandas trenerim bija vienošanās, ka viņa audzēkņi spēlēs tieši šajos modeļos. Bet pirms līguma slēgšanas ar "Nike", Džordans ļoti vēlējies spēlēt "Adidas" izstrādātos apavos, bet darījums nenotika. Kompānija piedzīvoja grūtus laikus – iepriekš nomira tās dibinātājs un uzņēmuma vadību pārņēma viņa sieva, kā arī sešas atvases. Kas interesanti, "Adidas" tobrīd koncentrējās uz apavu ražošanu garāka auguma spēlētajiem. Ja vien "Adidas" būtu zinājuši, ka 2018. gadā "Nike’s Jordan Brand" produkti nesīs 3 miljardu lielus ieņēmumus...

Vēl viens fenomens – par spēlēšanu NBA (neskaitot reklāmas līgumus) viņš algas čekos kopsummā saņēma 93.8 miljonus dolāru, pie tam, 63.3 miljoni tika saņemti par pēdējiem diviem gadiem Čikāgas "Bulls" rindās. Līdz tam nevienā sezonā viņa alga nepārsniedza 4,5 miljonus. Salīdzinājumam – šobrīd viņš saņem aptuveni 110 miljonus ik gadu tikai par sadarbību ar "Nike" un sava brenda apavu un apģērbu tirdzniecību, bet mūsdienu NBA lielākā zvaigzne Lebrons Džeimss kopā nopelna "vien" aptuveni 90 miljonus (spēlētāja alga, reklāmas līgumi, u.t.t.).

MJ – kā viņu mēdza saukt – komerciālie panākumi saistāmi arī ar vairākām bagātām kompānijām. Viņa sarakstā ir sadarbība ar "Nike", "Gatorade", "McDonald's", "Coca-Cola", "Wheaties", "Hanes" un neskaitāmi daudz citām. Tiek lēsts, ka ieskaitot sportista karjeru un reklāmas līgumus, Džordans savā dzīves laikā nopelnījis 1,85 miljardus dolāru – nevienam citam sportistam pasaulē tas vēl nav izdevies.

Neatsaka labi dzīvot

Ja naudas ir pāri pārēm, loģiski, ka arī labi dzīvot sev neaizliegsi. Un tā tas ir arī Džordana gadījumā. Basketbola ikonas īpašumā ir privātā līdmašīna, kuras identifikācijas numurs rotāts ar viņa iniciāļiem – N236MJ. 23 ir numurs, ar kuru viņš spēlēja, cipars seši apzīmē izcīnīto titulu skaitu. Tāpat viņš savulaik iztērēja 12.8 miljonus, lai uzceltu savu sapņu māju Floridā. Reiz viņš uzcēla privātu golfa laukumu, jo nebija apmierināts ar apstākļiem, kādi valdīja valstī pieejamos. Protams, ka arī tur pieejamās golfa mašīnītes ir rotātas ar "Air Jordan" tematikas simboliem.

Šobrīd Džordans uzturās Šarlotē 2,8 miljonu vērtā īpašumā, bet Čikāgā pārdošanā izlikta viņa iepriekšējā dzīvesvieta. Sākotnējā tās cena bija 29 miljoni, taču līdz šai dienai tai vēl nav atrasts pircējs, kas īpašuma cenu ir samazinājis divkārt. Kopš Džordans vairs ikdienā neuzturās Čikāgas apartamentos, viņš nekustamā īpašuma nodoklī vien ir samaksājis 680 tūkstošus.

Bagātnieks, kurš dalās

Džordans arī neskopojas palīdzēt cilvēkiem, kuriem tas ir nepiečams. Vien dažas dienas atpakaļ viņš noziedojis pa vienam miljonam dolāru Amerikas Sarkanajam krustam un Karolīnas viesuļvētras "Florensa" reāģēšanas fondam, tās seku likvidēšanai. Tieši Ziemeļkarolīnā Džordans uzsāka savu ceļu pretī pasaules slavai, spēlējot šī štata universitātē, un savā trešajā gadā aizvedot to līdz NCAA titulam.

"Viesuļvētra ir iznīcinājusi mājas un cilvēki palikuši bez iedzīves. Es pazīstu visas šīs vietas. Man ir laimējies izveidot neticamu sportista karjeru, tāpēc palīdzēt sev pazīstamam apvidum man ir goda lieta," intervijā ar AP sacīja Džordans.

Tas nav vienīgais Džordana labais darbs, taču īpašas pieminēšanas vērts ir 2015. gads, kad slavenais sportists tiesājās ar diviem Čikāgas lielveikaliem par neatļautu viņa tēla izmantošanu, un abās prāvās uzvarēja. Kopumā viņš no kompānijām piedzina teju deviņus miljonus, taču noziedoja tos 23 dažādām labdarības organizācijām. Kāpēc 23? Jo Džordans ir apsēsts ar šo skaitli un viņš to kultivē pie katras iespējas.

Skaidrs ir viens – Džordanam bija lieliska karjera NBA, kas ļāvusi gūt milzu bagatību ilgus gadus arī pēc tās beigām. Viņš ir dzīvs pierādījums teicienam - sākumā strādā savam vārdam, līdz tas sāks strādāt tavā vietā. Diez kādi būtu viņa finansiālie panākumi, ja viņš spēlētu mūsdienu tehnoloģiju laikmetā, kad mirkļa iespaidā un tiešsaistē pārdot var gandrīz visu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu