Pašiem sava pasaules čempione. Galda hokeja pavēlniece

Latvija - galda hokeja lielvalsts
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Elēnas Rācenājas personīgie arhīvi

Septembris ir jaunas sezonas sākums daudzos sporta veidos, tostarp arī galda hokejā. Tas ir sporta veids, kurā Latvija ir starp līderēm pasaulē, pagaidām piekāpjoties vien Krievijai. Pasaules čempione galda hokejā Elēna Rācenāja, kura ikdienā ir studente Biznesa augstskolā Turība stāsta, ka par spīti daudziem komentāriem, tas ir nopietns sports, turklāt ar potenciālu kļūt arī par olimpisko sporta veidu. Pagaidām klupšanas akmens ir finansiālais atbalsts un sponsoru trūkums.

Sports vai galda spēle?

Cik cilvēku, tik viedokļu! Galda hokejs Latvijā oficiāli atzīts kā sporta veids kopš 2005. gada, tāpat arī vairākās citās pasaules valstīs šo spēli dēvē par sportu. Pēc savas būtības tā ir galda spēle, bet tāpat kā jebkura cita nodarbošanās tā kļūst par ko vairāk brīdī, kad to patiešām iemīli. Treniņi katru otro dienu, pretinieku video analīzes, profesionāla attieksme, Latvijas izlase, cīņa par medaļām, himna un neaprakstāms prieks par godalgotu vietu - sports un dzīvesveids – tas ir galda hokejs.

Olimpiskās spēles - tāls, bet reāls sapnis

Lai sporta veids tiktu iekļauts Olimpiskajās spēlēs, tam jābūt oficiāli atzītam Starptautiskajā Olimpiskajā komitejā, kā arī jāizpilda vairākas citas prasības un noteikumi. Olimpisko spēļu sporta veidam jābūt spēlētam visos kontinentos, šajā gadījuma nepieciešama vēl tikai Austrālijas iniciatīva, jo pārējos kontinentos galda hokejs ir pazīstams - kopumā tas tiek spēlēts aptuveni 40 dalībvalstīs, kas ir pietiekami iespaidīgs skaitlis. Šobrīd runāt par Olimpiskajām spēlēm ir pāragri un konkrētajā brīdī diezgan nereāli, taču pēc 20 – 30 gadiem, kāpēc ne?

"Galda hokejistu saime būtu lepna un gandarīta, ja tas būtu iespējams. Laba reklāma, vairāk sponsoru un veids, kā šo nodarbi pasniegt skatītājam, noteikti tuvinātu galda hokeju jaunām – augstākām virsotnēm," atzina Rācenāja. 

Latvijai 2. vieta pasaules rangā

Latvija ir viena no galda hokeja lielvalstīm. Latvija ieņem ļoti augsto – otro pozīciju pasaules rangā. Piecas spēcīgākās valstis galda hokejā ir: Krievija, Latvija, Zviedrija, Somija un Ukraina. Galvenā cīņa par čempiona titulu katru gadu notiek starp Latvijas un Krievijas izlasēm. "Pagājušajā gadā čempioni bijām mēs, šogad viņi mūs ir apsteiguši, bet jau nākamajā gadā esam gatavi atgūt titulu," sacīja Elēna. Arī igauņiem un lietuviešiem ir galda hokeja tradīcijas. Igauņiem ir labi spēlētāji, bet kopējais spēlētāju skaits ir pavisam neliels, savukārt, lietuviešiem ir daudz spēlētāju, bet trūkst sasniegumu.

Entuziastu sports

Vismaz reizi trijos mēnešos notiek kāds turnīrs ārpus Latvijas robežām, reizi gadā tiek rīkots Swedish Masters, kas ir tradīcijām bagāts un prestižs turnīrs, ko pameklē labākie galda hokejisti no visas pasaules. Pasaules un Eiropas čempionāti tiek rīkoti reizi divos gados, respektīvi – vienu gadu Eiropas, otru Pasaules čempionāts.

Ja esi iekļauts izlases pamatsastāvā, tad došanās uz sacensībām ir pilnībā apmaksāta: gan ceļš, gan viesnīca un dalības maksa. Uz turnīriem ārzemēs, kas nav saistīti ar izlašu startu, galda hokejisti dodas paši, visu apmaksājot no personīgajiem līdzekļiem. Daudzi Elēnai jautā, kāpēc? Atbilde ir vienkārša – viņiem patīk tas, ko dara! Ar galda hokeju pelnīt nav iespējams ne Latvijā, ne pasaulē. Varam saukt šo par entuziastu sportu.

Foto: Elēnas Rācenājas personīgie arhīvi

Populāra nodarbošanās vairākās Latvijas pilsētās

Latvijā ar galda hokeju nodarbojas aptuveni 100 interesentu, ir izveidoti vairāki galda hokejam paredzēti klubi un pulciņi. Galda hokejistiem Rīgā ir iespēja konsultēties un mācīties no Latvijas un pasaules čempioniem, taču arī citās Latvijas pilsētās šis sporta veids ir augstā līmenī, kā piemēram: Ventspilī, Skrundā, Jēkabpilī un Valmierā.

Latvijas līmenī izveidota amatieru līga iesācējiem, Open grupa, sieviešu grupa, kā arī junioru un veterānu grupas. Katru gadu skolēniem tiek rīkots turnīrs "Sarauj", kur vienuviet pulcējas aptuveni 400 jauniešu.

Talantam ir nozīme

"Mana karjera ilgst vien astoņus gadus, un šajā laikā medaļu plauktā ir vairāki būtiski sasniegumi: trīs reizes Ventspils čempione; divkārtēja Latvijas čempione; trīs gadus pēc kārtas iegūts Latvijas kauss; izcīnīta Eiropas un Pasaules bronza; šogad – Eiropas sudrabs. Pagājušajā gadā - Pasaules galda hokeja čempiones tituls." 

Elena arī uzskata, ka cilvēks būt labs jebkurā jomā, tajā darbojoties 10 000 stundu. Galda hokejā tie būtu seši līdz septiņi gadi. Tomēr, tāpat kā citos sporta veidos, talantam ir nozīme. 

Apkārtējo cilvēku viedokļi dalās

No apkārtējiem cilvēkiem dzirdams pārsvarā negatīvs viedoklis par galda hokeju kā sporta veidu. Elēna atzina, ka bieži ir dzirdējusi to, ka galda hokejs nav nekāds sports, bet gan galda spēle. Un, ja ir sports, tad tikai vīriešu un tamlīdzīgi. Bet viņu acis ieplešas brīdī, kad Elēna sāk stāstīt par treniņiem, sacensībām un sasniegumiem, daļu no viedokļiem izdodas mainīt. Cilvēki nemaz nezina un neizprot, kā veidojas sasniegumi galda hokejā. Varētu to nosaukt par uz informācijas trūkuma balstītiem pieņēmumiem. Kad skeptiķi tiek izaicināti laukumā, brīdī, kad tie nespēj izsekot nevienai ripas kustībai, rodas sapratne par to, kāds ir patiesais galda hokeja līmenis. Galda hokejs ir aizraujoša un dinamiska spēle, kas spēj pulcēt tiešām ievērojamu skaitu entuziastu no visas pasaules.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu