Zeps: supersērija strauji attīstās - tā ir Maira iespēja

Uzzini aktualitātes no Maira Brieža nometnes
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Mairis Briedis
Mairis Briedis Foto: Sputnik/Scanpix

Jau ziņots, ka Latvijas labākais bokseris Mairis Briedis (24-1, 10 KO) Pasaules boksa supersērijas (WBSS) otro sezonu uzsāks ar cīņu 10. novembrī Čikāgā pret Vācijas pārstāvi Noelu Gevoru (23-1, 10 KO) , kurš pazīstams arī ar vārdu Norairs Mikaeljans. Apollo sazinājās ar Brieža pārstāvi Raimondu Zepu, kurš sniedza ieskatu par gaidāmo cīņu un ar to saistītajām aktualitātem, un pastāstīja, cik strauji attīstās supersērijas projekts.

"To, ka cīņa norisināsies Čikāgā, uzzinājām pāris nedēļas pirms oficiālā paziņojuma. Varējām laicīgi uzsākt darbu pie vīzu saņemšanas un citām niansēm, kas ir ļoti laikietilpīgas. Tāpat iepriekš zinājām arī cīņas datumu, kas ļāva saplānot treniņnometnes grafiku jau Latvijā. Mums bija arī plāns B, ja gadījumā cīņa notiktu Eiropā," iesāka Zeps.

Kāds bija supersērijas organizatoru pamatojums, ka cīņa tiks aizvadīta ASV? Ņemot vērā, ka tajās piedalīsies Eiropas pārstāvji.

Supersērija šajā sezona noslēgusi finansiāli ļoti apjomīgus televīzijas translāciju līgumus, tostarp arī ASV. Līdz ar to tā ir ieinteresēta aizvadīt vairāk šovus tieši tur. Supersērijai attīstoties, paplašinās arī ģeogrāfija. Pirmais gads bija ļoti veiksmīgs, tāpēc otrajā vēriens kļuvis tikai plašāks. Ja paskatāmies, kur notiks cīņas – zemākajām svara kategorijām tās ir paredzētas Japānā, kas ir vienā pasaules malā, bet pirmā smagā svara bokseriem ASV, kas ir otrā. Mums jau uzreiz pateica, ka jārēķinās ar to, ka cīņas tiks aizvadītas visā pasaulē. Jo visa pamatā ir doma attīstīt zīmolu, un popularizēt bokserus, kas šajā turnīrā piedalās.

Supersērija kā pagājušajā gadā tirgoja televīzijas translāciju tiesības, kas ir lielākais ienākumu avots sportā. Viņiem ir finansiāli apjomīgs darījums ne tikai ASV, bet arī Anglijā un vairākās Āzijas valstīs, līdz ar to supersērija izplešas straujā tempā. Ja skatās globāli – no atpazīstamības, popularizēšanas un pieejamības viedokļa, un mediju partneriem, otrā sezona ir vairākas reizes iespaidīgāka kā pirmā. Tas arī paver iespējas Mairim atrādīt sevi daudz plašākai publikai, tāpēc viņš to, ka cīņa norisināsies Čikāgā, uztvēra pozitīvi.

Vai šī globālā izplešanās palielina arī bokseru honorāru?

Es nevaru komentēt noslēgtos līgumus. Tas ir komercnoslēpums. Tās summas, kas izskan publiskajā telpā, ir tikai spekulācijas.

Kādi būs sparingpartneri, un kā norit gatavošanās?

Iespējams, piesaistīsim arī kādu no Latvijas, bet pagaidām tiek plānoti no sešiem līdz desmit sparingpartneriem. Viņi būs no vairākām valstīm un ir piemeklēti vadoties pēc Gevora auguma parametriem un cīņas stila. Nometnes laikā viņi mainīsies, tāpēc neatklāšu, kā visus sauc. Varu teikt, ka tie būs augstas klases bokseri. Kā jau teicu, mums bija gan A, gan B plāns, un šobrīd viss norit pēc grafika. Par jaunumiem informēsim tuvākajā laikā. Šobrīd koncentrējamies uz savu darbu.

Kā Jūs raksturotu pašu Gevoru?

Treneriem ir pieejams diezgan liels informācijas apjoms par šo bokseri. Treneri ir izanalizējuši pieejamo informāciju un attiecīgi pielāgojuši tam gatavošanās plānu, tostarp, arī sparinga partnerus, lai varētu imitēt to, kāds bokss būs sagaidāms cīņā. Viņš ir bokseris ar augstām ambīcijām un, manuprāt, Latvijas vidējais boksa līdzjutējs nenovērtē līdz galam, cik ļoti bīstams ir šis bokseris. Viņam ir tikai viens zaudējums, kas piedzīvots pret bijušo WBC un IBF čempionu poli Kšištofu Vlodarčiku. Domāju, ka droši varam apgalvot, ka Gevors ir viens no nopietnākajiem pretiniekiem Maira karjerā.

Ņemot vērā, ka Mairis vēl aizvien ir WBC organizācijas ranga pirmais numurs, rodas jautājums – kad Mairim varētu parādīties iespēja atkal cīnīties par kādu čempiona jostu?

Sākumā ir jāsagaida, kad tās paliks vakantas. Šogad turnīra ceturtdaļfināla pāri tika salikti nevis pēc izlozes kā pērn, bet vienojoties visām četrām prestižākajām organizācijām. Pāri salikti vadoties pēc to ieteikumiem, proti, kurus bokserus viņi redz nākotnē cīnāmies par titulu. Un attiecīgi supersērija vienojās ar šīm organizācijām, ka pēc tam, kad jostas paliek vakantas, tās nonāk supersērijā. Par jostām runājot, ja nekādi brīnumi un pārsteigumi nenotiks, arī šajā turnīrā bokseri cīnisies par vienu līdz četrām jostām. Tikpat labi var būt par visām četrām. Lai arī sabiedrībā, iespējams, parādījies uzskats, ka cīnīties par četrām jostām vienlaicīgi ir norma, patiesībā tas ir ļoti rets gadījums pasaules boksa vēsturē. Un tas, ka supersērija pirmajā sezonā bokseriem deva šādu iespēju, tas ir viens no tās lielākajiem panākumiem. Redzēsim, iespējams, izdosies panākt, ka notiks cīņa par visām četrām. Zinu, ka sarunas starp visām iesaistītajām pusēm notiek. Tiek gaidīts [Oleksandra] Usika un [Tonija] Beljū cīņas noslēgums. Usiks jau paziņojis, ka plāno pārcelties uz supersmagā svara kategoriju, bet Beljū beidz karjeru. Pēc tam redzēsim, kā situācija attīstīsies.

Sabiedrībā pastāv uzskats, ka pasaules boksa sistēmā valda neliels haoss – vairākas organizācijas, dažādi čempioni. Kā ieinteresēt visas iesaistītās puses piedalīties supersērijā?

Es to par haosu nesauktu. Tikpat labi varam teikt, ka arī tenisā valda haoss, jo ir četri "Grand Slam" (prestižākie, kuros iespējams iegūt arī visvairāk reitinga punktus - red.) turnīri un lielākas un mazākas nozīmes turnīri. Līdzīgi ir arī boksā, kur ir četras "lielās" jostas un mazāk prestižas jostas. Šīs organizācijas nopelna no cīņām un atkarībā no cīņas, tām pienākas savs procents no peļņas. Izrietot no tā visa, loģiski, ka tās ir ieinteresētas, lai norisinātos pēc iespējas vairāk cīņas, un lai tās būtu pēc iespējas prestižākas – ar iespējami lielu apmeklētību, ažiotāžu par cīņu, un, protams, apjomīgākiem honorāriem. Un supersērija konkrētajās svara kategorijās šobrīd ir lielākais un populārākais gan publicitātes ziņā, gan finansiāli, pasākums.

Vai vispar bija kādas citas alternatīvas kā cīnīties supersērijā? Redzam, ka Murats Gasijevs un Deniss Ļebedevs publiskajā telpā cenšas sevi popularizēt, ar potenciālo savstarpējo cīņu.

Gasijevam šobrīd ir trauma un viņš nevarēs cīnīties vismaz pusgadu. Viņš ļoti vēlējās piedalīties supersērijā arī šogad, bet nav izslēgts, ka viņš varētu iesaistīties kā obligātais rezervists, ja kāds no bokseriem nākamajās kārtās objektīvu iemeslu dēļ nevarēs piedalīties. Savukārt, Ļebedevs jau kādu laiku runā par atgriešanos. Redzēsim, kas no tā visa sanāks. Viņš gaida, tā teikt, lielo algas dienu. Skatoties no Brieža karjeras skatu punkta, supersērija pavisam noteikti bija loģiskākais variants. Ja tu vēlies organizēt atsevišķas cīņas, jāņem vērā apstākļi. Kā piemērs ir tas pats Ļebedevs. Neskatoties uz to, ka "aiz viņa stāv" Krievijas boksa federācija un kaut kāda nauda "apakšā" viņam ir, viņš šobrīd nevar noorganizēt sev nevienu ievērojamu cīņu. Maira gadījumā ir vēl sliktāka situācija – Latvijas tirgus ir tik liels, cik tas ir. Naudu mēs varam piesaistīt tik, cik varam. Ņemot vērā visas opcijas un to, ka supersērijā piedalās visi labākie konkrētās svara kategorijas pārstāvji, kas šobrīd ir, izņemot Gasijevu un Usiku, tad supersērija ir labākais iespējamais variants. Auditorija šim pasākumam tikai aug, tāpēc tā ir Maira iespēja.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu