Valdība seko, ko tu pērc, ko saki sociālajos tīklos un ar ko draudzējies (3)

Digitālā diktatūra Ķīnā
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters / Scanpix

Iedomājies - ik minūti valdība sekotu, ko tu pērc, ko saki sociālajos tīklos un ar ko draudzējies. Ķīnā tā jau daļēji ir realitāte - tur tiek izstrādāta Sociālā novērtējuma sistēma. Labiem pilsoņiem paveras gaiša nākotne, bet "nepaklausīgie" tikpat kā nokļūst mājas arestā - vēsta "ABC News".  

Dandana Fena ir 36 gadus veca sieviete, kura dzīvo un strādā Ķīnā. Viņa ir uzcītīga un atbildīga mārketinga speciāliste, un daudzējādi uzskatāma par paraugpilsoni.

Bet 24 stundas diennaktī viņa tiek novērota, par ko galvenokārt rūpējas ap 200 miljoniem kameru visā Ķīnā. Katrs viņas spertais solis un katra darbība var tikt reģistrēta un izvērtēta. Un Dandana pret to neiebilst.

Varbūt izklausās pēc distopijas no zinātniskās fantastikas, bet Ķīnā drīz tā būs realitāte. To sauc par Sociālā novērtējuma sistēmu un pilnībā to plānots ieviest 2020. gadā.

Valdošā Komunistu partija galvo, ka jaunā sistēma "ļaus uzticīgajiem brīvi pārvietoties zem zilajām debesīm, kamēr kaunā kritušajiem būs grūti spert kaut soli".

Vismaz duci Ķīnas pilsētu jaunā sistēma patlaban tiek izmēģināta. Vienā pilotprogammā katram pilsonim piešķīra 800 sociālā novērtējuma punktus, citā pilotprogammā – 900 punktus.

Pilsoņi ar augstu novērtējumu – tādi, kā Dandana Fena – saņem augstākās klases apkalpošanu viesnīcās un lidostās, viņiem pieejami izdevīgāki kredīti un vieglāk tikt pie labākās izglītības un amatiem.

Savukārt pilsoņi ar zemu novērtējumu var tikt izslēgti no sabiedrības un tikt pie aizlieguma ceļot, dabūt kredītu vai ieņemt valsts amatus.

Sistēmas darbības pamatā būšot novērošanas kameras, kas spēs atpazīt un sekot personai pēc viņa sejas, ķermeņa formas un viedierīču uzrādītās lokācijas. Arī personas uzvedība tiešsaistē tikšot monitorēta.

Pilsoņa sociālo novērtējumu ietekmēs arī valdībai pieejamā informācija par izglītību, veselību, drošības iestāžu izvērtējumu un finansiālajiem rādītājiem.

Ja sistēmu patiešām izdosies ieviest dzīvē, tā būs pirmā digitālā diktatūra.

Foto: Reuters / Scanpix

Jaunā mārketinga speciāliste Dandana iegājusi pārtikas veikalā. Pat tagad šai ikdienišķajā aktivitātē viņa tiek vērota.

Kad Sociālā novērtējuma sistēma tiks ieviesta pilnībā, viņas produktu izvēle ietekmēs viņas novērtējumu. Pārāk daudz alkohola varētu liecināt par atkarību un viņas vērtējums kritīsies. Savukārt autiņbiksītes varētu liecināt par atbildīgu rīcību un viņas vērtējums celsies.

Sistēma darbosies bez mitas, attiecīgi izmaiņas viņas vērtējumā būs tūlītējas.

Dandana atzīst, ka jaunā sistēma nav perfekta, bet uzskata to par nepieciešamu. "Domāju, ka cilvēki katrā valstī vēlas drošu un stabilu sabiedrību," viņa teic. "Ja katrs kaktiņš sabiedriskajā telpā tiks aprīkots ar kameru, kā to sola valdība, es jutīšos droši."

Jau tagad darbojas aplikācija "Sesame Credit", kur Dandanai ir augsts novērtējums – 773 punkti no 800. Tas viņai ļauj noīrēt mašīnu, viesnīcas istabiņu vai māju bez depozīta.

Bet sociālo novērtējumu ietekmēs ne tikai aktivitāte tiešsaistē un iepirkšanās paradumi - nozīme būs arī tam, kāda ir personas ģimene vai draugi. Ja tētis vai labākais draugs slikti izteiksies par valdību, tiks zaudēti punkti.

Arī drauga vai draudzenes izvēle noteiks sociālo novērtējumu, un tāda ziņā Dandanai ar vīra izvēli paveicies – viņas vīrs ir valsts ierēdnis tieslietu nozarē.

"Mums vajadzīga sociālā novērtējuma sistēma,” teic ierēdnis. "Kā prezidents Sjī sacījis, mēs būsim pārtikuši, demokrātiski, kulturāli bagāti, saskaņā viens ar otru un brīnišķi."

Foto: Reuters / Scanpix

Jau ilgi Ķīna bijusi valsts, kas rūpīgi uzmana tās sabiedrību. Izveidojies tāds kā pieradums un daudziem valsts iedzīvotājiem privātums nav tik svarīgs kā Rietumu pasaulē.

Ķīniešu mentalitāte kopējo labumu vērtē augstāk par indivīda tiesībām, tamdēļ daudziem sociālā novērtējuma sistēma šķiet pieņemama. Ja jau tā nodrošinās drošāku un stabilāku sabiedrību, kāpēc ne?

Ķīnas Komunistiskā partija joprojām cenšas atgūt daļu kontroles, ko tā zaudēja 80. gados, kad valsts atvērās pārējai pasaulei un kam sekoja ekonomiskais uzplaukums. Sociālā novērtējuma sistēma varētu palīdzēt partijai nostiprināt tās dominanci un vēl vairāk apspiest tās pretiniekus.

Jau tagad sistēmas pilotprogrammu ietvaros sodīti aptuveni 10 miljoni cilvēku. Pētnieciskais žurnālists Liu Hu ir viens no viņiem.

Viņš atmaskojis korupciju partijas augstākajos ešelonos un atrisinājis vairākas slepkavības lietas. Bet 2015. gadā Liu zaudēja prāvu par neslavas celšanu pēc tam, kad apsūdzēja valdības pārstāvi izspiešanā.

Žurnālists publicēja atvainošanos un samaksāja soda naudu. Tad tiesa pieprasīja papildu samaksu, bet viņš atteicās to segt.

Pagājušogad 43 gadus vecais vīrietis Sociālā novērtējuma pilotprojekta ietvaros tika atzīts par "neuzticamu". Rezultātā viņš ir izolēts no sabiedrības un viņa karjera ir iznīcināta. Viņš arī uztraucas par savas ģimenes nākotni.

Būtībā viņš atrodas mājas arestā savā dzimtajā pilsētā Čuncjinā. Savā dzīvoklī, kas slejas pāri pilsētas ielām, viņš mēģina ar mobilo lietotni nopirkt vilciena biļetes. Viņam neizdodas.

Foto: CHINE NOUVELLE/Scanpix

"[Lietotne] paziņo, ka rezervācija nav izdevusies un mana pieeja ātrvilcienu satiksmei ir ierobežota," paskaidro Liu.

Arī žurnālista sociālo tīklu konti, kur viņš publicēja lielāko daļu sava darba, ir slēgti. Viņš apgalvo, ka viņa "Wechat" un "Weibo" konti kopumā sasnieguši pat divus miljonus sekotāju, bet tagad cietuši no cenzūras.

Liu uzskata, ka vēršanās pret viņu ir politiski motivēta, un viņš mēģinājis vērsties pie amatpersonām. Līdz šim kā vienīgā atbilde saņemts klusums.

Lai gan žurnālists var likt ciest savai ģimenei un draugiem no valdības, viņš grib brīdināt par Sociālās novērtējuma sistēmas riskiem. Viņš ir pārliecināts, ka daudzi ķīnieši nesaprot, ko nozīmē šis digitālais totalitārisms.

"To var redzēt pēc Ķīnas tautas garīgā stāvokļa,” teic žurnālists. "Viņu acis ir aizmiglotas un ausis aizspiestas. Viņi maz zina par pasauli un dzīvo ilūzijā."

Tikmēr Dandanai dzīvē rādās rožaināk. Līdzās visam iepriekšminētajam, viņai ir vēl kāds iemesls priecāties par Sociālās novērtēšanas sistēmu – tā palīdzēs nodrošināt laimīgu nākotni viņas divus gadus vecajam dēlam.

Pateicoties abu vecāku augstajiem novērtējumiem, puika tiks pie labākās izglītības un veselības aprūpes. Komunistiskā partija nodrošinās un aizsargās viņu. Vecākiem tikai jāturpina būt labiem pilsoņiem.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu