Latvijā audzē kosmonautu ēdienu parastiem cilvēkiem - īpašu aļģi, ko dēvē par "superēdienu" (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvs attēls. Kolbas.
Ilustratīvs attēls. Kolbas. Foto: Ieva Čīka/LETA

Latvijā sāk audzēt spirolīnas, kas ir mikroaļģes. Tās varot dēvēt par "superēdienu", skaidro Rīgas Tehniskās universitātes zinātnieki LNT raidījumam 900 sekundes.

Tieši šajās aļģēs ir daudz vairāk dažādu labo vielu, nekā citos pārtikas produktos. Tajās ir beta karotēns, olbaltumvielas un pat  antioksidanti. 

"Uzturvērtība tik laba, ka tā ir nodēvēta par "superaļģi". Pat kosmonauti ņem līdzi NASA misijās,” raidījumam pastāstīja RTU pētniece Agnese Stunda-Zujeva.

Šobrīd spirolīnas ir nopērkamas kaltētā veidā, taču tām piemīt specifiska smaka. Tās šobrīd maksā 100 eiro kilogramā. 

Latvijas pētnieku galvenā priekšrocība būtu tas, ka alģes ir bezgaršīgas, svaigas un gala produkts varētu būt daudz lētāks. 

Pētniece skadiro: "To var pielikt pie mīļākā ēdiena, dabūt lielisku uzturvērtību paaugstinājumu un lieliski, garša nemainās."

Normāla dienas deva cilvēkam ir 20 grami šīs aļģes. Apēdot šādu daudzumu, cilvēks uzņem visu nepieciešamo dienas uzturvielu devu. 

Būtiskākā Latvijas zinātnieku inovācija ir tā, ka šo aļģu audzēšana tiek pielāgota vēsās klimata joslas īpatnībām. Tropu klimata joslā spirolīnu audzēšana vairs nav nekas aktuāls.

Pētniece atklājusi, ka audzēšanai noslēgtā telpā ir vairāk priekšrocību, kā audzēšanai dabā. Piemēram, aļģes netiek ietekmētas ar piesārņojumu, smilšu vētrām vai kādām citām dabas parādībām. 

Šobrīd zinātnieki cer attīstīt aļģu audzēšanu tik tālu, lai jau pēc gada varētu tās pārdot restorānos un īpašos veikalos, taču ar laiku cerams aļģes tiks audzētas masveidā, vēsta raidījums 900 sekundes. 

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu