RS korupcijas lietā aizdomās turamo loks varētu paplašināties, uzskata Olafs Pulks (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Rīgas domes opozīcijas deputāts Olafs Pulks (V).
Rīgas domes opozīcijas deputāts Olafs Pulks (V). Foto: Sintija Zandersone/LETA

Rīgas satiksmē (RS) ir sistēmiskas korupcijas pazīmes, tāpēc pēc pēdējās korupcijas lietas arī kādai politiskajai amatpersonai būtu jāuzņemas atbildība par notikušo, šādu viedokli Latvijas Radio pauda Rīgas domes opozīcijas deputāts Olafs Pulks (V).

Pulks uzsvēra, ka Rīgas mērs Nils Ušakovs (S) visu savu pilnvaru laiku ar lielu enerģiju esot aizstāvējis RS vadību.

Opozīcija ir interesējusies par daudziem uzņēmuma iepirkumiem, bet tik un tā nonākts līdz lielai korupcijas lietai, nepieciešamību uzņemties politisku atbildību par notikušo pamatoja politiķis.

Politiķis īpaši uzsvēra rindiņu Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) paziņojumā, ka aizdomas par aizliegtu vienošanos krīt ne tikai uz RS, bet arī uz Rīgas domes amatpersonām, no kā Pulks izdara pieņēmumu, ka aizdomās turēto loks varētu paplašināties, jo starp pirmajām sešām RS kukuļdošanas lietā aizturētajām personām pašvaldības amatpersonu nebija.

Deputāts atzīmēja, ka pārsvarā visi lielie pašvaldības iepirkumi beidzas tā, ka tajos paliek tikai viens pretendents. Tā tas esot bijis arī RS iepirkumos, kas tad arī būtu aspekts, kas izmeklētājiem būtu īpaši jāizpēta, kā līdz šādām situācijām ticis nonākts, atzīmēja Pulks.

Pulkam ir gandarījums, ka pēc korupcijas skandāla atkāpās RS valde, ko viņš vērtē kā visas sabiedrības un opozīcijas politiķu panākumu, tomēr viņu izbrīnot un skumdina Ušakova teiktais, ka viņam neesot ko pārmest RS valdes locekļiem.

Kā ziņots, KNAB ir paziņojis, ka tā sāktais kriminālprocess ir saistīts ar trim pašvaldības uzņēmuma RS veiktajiem iepirkumiem, tādējādi izmeklējot amatpersonu kukuļošanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu.

No KNAB skaidrotā izriet, ka kriminālprocess sākts par to, ka Čehijas un Polijas uzņēmumu pārstāvji, vienojoties ar Rīgas domes un RS atbildīgajām amatpersonām, kā arī ar RS saistītā uzņēmuma pārstāvjiem, noziedzīgo darbību īstenošanai piesaistīja fizisku personu un ar viņu saistītas personas.

Šīs personas nodarbojās ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un nodrošināja finanšu plūsmu, piesaistot gan reāli darbojošos, gan arī fiktīvus uzņēmumus, tādējādi nodrošinot kukuļu maksāšanu Rīgas domes un RS atbildīgām amatpersonām saistībā ar augstākminētajiem trim iepirkumiem.

KNAB arī norādīja, ka biroja sāktajā kriminālprocesā kukuļu summas veido procenti no kopējās noslēgtā līguma summas. Darbs, lai precizētu kukuļa summas KNAB kriminālprocesā, turpinās.

KNAB piebilda, ka biroja un ārvalstu partnerdienestu sadarbība šajā jomā tika uzsākta nedaudz vairāk kā pirms gada, kad KNAB informēja Polijas Pretkorupcijas dienestu (CBA) un citus partnerdienestus par konkrētu personu, iespējams, noziedzīgu rīcību. Dienesti uzsāka kopīgas saskaņotas darbības faktu pārbaudei.

KNAB, balstoties uz savā rīcībā esošu informāciju, šā gada novembrī sāka kriminālprocesu pēc trim Krimināllikuma pantiem - par kukuļņemšanu, kukuļdošanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu.

KNAB arī uzsvēra, ka krimināllieta ir ļoti apjomīga, birojam ir vēl ļoti daudz paveicamā darba, jo izmeklēšana ir tikai sākuma fāzē. Tādēļ KNAB turpinās sadarboties gan ar nacionālā, gan starptautiskā līmeņa dienestiem un veiks nepieciešamās izmeklēšanas darbības, vienlaikus strādājot, lai noskaidrotu arī citas iespējamās personas, kas iesaistītas noziedzīgā nodarījuma veikšanā.

Birojā arī piebilda, ka, pamatojoties uz KNAB sniegto informāciju, CBA sāka savu kriminālprocesu. KNAB uzsvēra, ka CBA publicētā informācija par kukuli 800 000 eiro vērtībā ir provizorisks aprēķins, kuru CBA līdz šim ir konstatējuši, taču izmeklēšana šajā aspektā tiek turpināta un summas vēl var pieaugt.

LETA jau vēstīja, ka KNAB izmeklētajā lietā par RS iepirkumiem tiesa drošības līdzekli apcietinājumu piemērojusi piecām no sešām aizturētajām personām.

Iepriekš arī vēstīts, ka CBA izmeklētajā kriminālprocesā Polijā aizturētas divas personas. "CBA lietvedībā ir pilnīgi cits kriminālprocess, un vienīgā saikne ar KNAB izmeklēto kriminālprocesu ir tajā, ka daļa no KNAB lietā iesaistītajām personām ir saistītas ar CBA izmeklēto lietu," iepriekš norādīja KNAB.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu