Irāna izsauc Polijas diplomātu saistībā ar Varšavā gaidāmo Tuvo Austrumu konferenci (1)

LETA/DPA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Irāna izsaukusi uz Ārlietu ministriju Polijas pagaidu pilnvaroto lietvedi Vojcehu Unoltu saistībā ar februārī Varšavā gaidāmo starptautisko konferenci Tuvo Austrumu jautājumos, ko Teherāna uzskata par vērstu pret Irānu.

Kā svētdien, 13. janvārī, paziņojis Ārlietu ministrijas pārstāvis Bahrams Gasemi, Polijas diplomātam izteikts protests "pret tā dēvēto miera un drošības konferenci, kas vērsta pret Irānu".

Ministrijā viņam paziņots, ka šī konference "ir naidīgs Ameirkas Savienoto Valstu akts pret Irānu", un izteikta cerība, ka Polija atturēsies atbalstīt ASV, rīkojot šādu pasākumu.

Kā ziņots, ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo piektdien pavēstīja, ka ASV un Polija 13.-14. februārī Varšavā rīkos starptautisku konferenci par Tuvajiem Austrumiem, kurā tiks aicināti piedalīties ministri no desmitiem pasaules valstu.

Kā Pompeo sacīja telekanālam "Fox News", konferences dalībnieki "koncentrēsies uz Tuvo Austrumu stabilitāti un mieru un drošību šajā reģionā, un tas ietver svarīgu elementu nodrošināt, lai Irānai nav destabilizējošas ietekmes".

Unolts, reaģējot uz Irānas apsūdzībām, atbildējis, ka konference nav vērsta pret Irānu un ka Polija neatbalsta nesenos ASV amatpersonu izteikumus pret Irānu, savukārt Teherānas pārstāvis paziņojis, ka ar to nepietiek un ka Irāna "būs spiesta spert atbildes soļus", ja Polija nepiekāpsies.

Teherānas mediji arī vēsta, ka Irānas kino organizācija paziņojusi par nākammēnes paredzētā Polijas filmu festivāla atcelšanu. "Ciemiņu, kas neciena saimnieku, vairs nevar uzlūkot kā ciemiņu. Uzturot Irānas pašcieņu, Polijas filmu nedēļa Teherānā tiek atlikta, līdz Varšava izturēsies piedienīgi," tviterī ierakstījis organizācijas vadītājs Hoseins Entezami, kuru citē ziņu aģentūra ILNA.

Vēl pirms tam par Varšavas konferenci nosodoši izteicās Irānas ārlietu ministrs Džavads Zarifs, nosaucot to par "antiirānisku cirku" un norādot, ka viņa valsts Otrā pasaules kara laikā uzņēmusi vairāk nekā 100 000 poļu bēgļu, lai gan to bija novārdzinājusi britu un padomju invāzija.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu