IZM secina, ka Zinātņu akadēmijas ēka izmantota neefektīvi; eksperts rosina ierīkot viesnīcu (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sarmas rotāts rīts galvaspilsētā
Foto: Sarmas rotāts rīts galvaspilsētā Foto: Jānis Škapars/TVNET

Aizvien vairāk aktualizējas jautājums - ko darīt ar Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) ēku? Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) veikusi auditu, secinot, ka akadēmijai tai ir par lielu un vajadzētu pārcelties. Eksperts uzskata, ka vispraktiskāk būtu tur ierīkot viesnīcu, bet LZA vadība šo jautājumu nemaz nevēlas apspriest, vēsta TV3 Ziņas.

LZA ēka uzcelta pagājušā gadsimta 50. gados un tiek uzskatīta par pirmo Latvijas augstceltni.

Sākotnēji ēka bija plānota kā viesnīca un kopmītne no laukiem iebraukušajiem kolhozniekiem.

Plāns gan nerealizējās un ēka pēc celtniecības tika nodota LPSR Zinātņu akadēmijas rīcībā, bet pēc neatkarības atgūšanas - LZA valdījumā, un daļa telpas tika iznomātas.

Nesen veikts ēkas audits un secināts, ka īpašumu varētu izmantot labāk.

"Ir acīm redzami, ka akadēmija pati izmanto mazāk nekā trešdaļu šīs ēkas, līdz ar to ir aktualizējušies jautājumi par to, cik ļoti šīs telpas atbilst Latvijas Zinātņu akadēmijas funkcijām," stāsta IZM pārstāve Diāna Lapiniece.

Šis jautājums aktualizēts jau pirms diviem gadiem. Tad IZM pauda gatavību nodot ēku Valsts nekustamajiem īpašumiem (VNĪ), bet pretī vēlējās saņemt modernas Latvijas zinātnei atbilstošas telpas.

"Nu, tajā brīdī VNĪ nebija atraduši tādas telpas un izskatījās, ka arī nelabprāt izturējās pret to, lai pārņemtu šo ēku kā tādu. Bet nu acīmredzot šobrīd šis jautājums būs jāvērtē atkārtoti, ministrijai būs jāvēršas VNĪ aģentūrā, vai viņi būtu gatavi pārņemt šo ēku un atrast tai kādu labāku lietojumu," raidījumam pastāsta IZM pārstāve.

Pēc eksperta domām, visperspektīvāk LZA ēkā būtu izveidot viesnīcu.

"Pieļauju, ka tieši tas plānojums būtu salīdzinoši viegli atjaunojams kā viesnīcai, otrkārt, mēs zinām, ka tur ir zāle [...], kas jau ir tā kā daļēji atjaunota, kurā varētu notikt konferences vai kongresi," spriež "Arco Real Estate" valdes loceklis Māris Laukalējs.

Laukalējs arī uzsver, ka ēkai ir labs skatu laukums un netālu ir Centrāltirgus, kas varētu interesēt ārzemniekus.

LZA vadība par pārcelšanos negrib runāt, tomēr TV3 Ziņām sniedza komentāru īsziņā, paužot, ka runas par ēkas neefektīvu izmantošanu saistītas ar Jura Millera interesēm. Kā zināms, abas puses tiesājas par koncertzāli "Rīga".

"Vienīgais, kas jums jāzina no audita slēdzieniem, ir tas, ka auditori rosināja izvērtēt LZA ēkas uzturēšanas grūtības, bet ne ar vienu vārdu audits nerosina ēku atdot, atstāt vai pārcelties, un mēs arī to negrasāmies darīt. [...] Lūdzu, mani netraucēt!" sacīja LZA prezidents Ojārs Spārītis.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu