ASV vēstnieks kritizē ES maksājumu mehānismu Irānai piemēroto sankciju apiešanai (2)

LETA/DPA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
ASV vēstnieks Vācijā Ričards Grenels.
ASV vēstnieks Vācijā Ričards Grenels. Foto: EPA/Scanpix

ASV vēstnieks Vācijā Ričards Grenels intervijā laikrakstam "Welt am Sonntag" paziņojis, ka Vācijas, Francijas un Lielbritānijas izveidotais Eiropas Savienības (ES) maksājumu mehānisms Irānai piemēroto sankciju apiešanai ir necieņa pret ASV politiku.

Grenels uzsvēra, ka šāda rīcība no Eiropas valstu puses ir nevēlama.

"Vispār es domāju, ka amerikāņiem un eiropiešiem ir vienādi mērķi attiecībā pret Irānu. Bet [...] mēs neesam vienisprātis par taktikām, kas nepieciešamas, lai sasniegtu šos mērķus," sacīja Grenels.

Vācija, Francija un Lielbritānija janvāra beigās oficiāli izveidoja ES mehānismu, lai veicinātu tirdzniecību ar Irānu un apietu ASV noteiktās sankcijas.

Sistēmas nolūks ir palīdzēt nosargāt ekonomiskos ieguvumus Irānai, kas radušies no ierobežojumiem, ko valsts noteikusi savai kodolprogrammai.

Sistēmai dots nosaukums INSTEX. Tā ir norēķinu iestāde, ar kuras palīdzību iespējams apiet sankcijas, kas paredz, ka Vašingtona var pārtraukt attiecības ar jebkuru banku, kas nodrošina transakcijas ar Irānu.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu