Salūzusi trauku mazgājamā mašīna vai iespaidīgs kaitējums videi? Ādažu militārajā bāzē izmanto plastmasas galda piederumus (11)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvsa foto
Ilustratīvsa foto Foto: Jānis Škapars/TVNET

Par notiekošo Ādažu militārās bāzes ēdnīcā, kas esot lielākā Baltijā un kurā vienlaikus var pusdienot pat tūkstoš cilvēku, ir neizpratnē šīs ēdnīcas apmeklētāja, kas pati ir kareive. Militārā bāze nodarot kaitējumu videi, jo vienā dienā vien izmantojot tūkstošiem plastmasas galda piederumu, kurus izmet atkritumu konteineros. Esot ne tikai neestētiski, bet arī videi nedraudzīgi, vēsta TV3 raidījums "Bez Tabu".

"Es pusdienoju Ādažu militārās bāzes ēdnīcā, kur tūkstošiem cilvēku ir jāēd ar plastmasas ēdamrīku komplektiem. Vai tiešām tam tā ir jābūt?

Esmu cilvēks, kuram patīk zaļi domāt un nevēlos mūsu zaļajai videi nodarīt pāri. Plastmasa nokļūst apkārtējā vidē, kur nesadalās. Vai jūs varat kā palīdzēt, lai to novērstu?" jautā kareive.

Militārajā bāze bez atļaujas gan neiekļūt. Vizīti nākas saskaņot un jāiegūst saskaņojums pat ar Aizsardzības ministriju. 

Militārās bāzes komandants atzīst, ka diviem tūkstošiem karavīru tiešām dažkārt ir jāizmanto vienreizlietojamie galda piederumi, taču šāds risinājums esot ne jau ar nodomu kaitēt videi. 

Komandants gan nenoliedz, ka plastmasas karotes, dakšiņas un nazīši esot izmantoti pēdējās divas nedēļas, jo nedarbojusies trauku mazgājamā mašīna. Glāzes un šķīvji esot bijuši kartona, bet dienā, kad ieradies “Bez Tabu”, trauku mazgājamā mašīna pārstājusi niķoties.

Plastmasas un kartona traukus un ēdamrīkus izmantojot, ja nedarbojas trauku mazgājamā mašīna. Tas notiekot ik pa laikam. Parasti tā tiekot remontēta ne ilgāk par divām nedēļām.

Esot vēl otrs iegansts, kad izmanto vienreiz lietojamos traukus. Proti, kad notiek kaujas mācības un kopā ar sabiedroto karavīriem esot pat 3 tūkstoši ēdāju. Tad ar netīrajiem traukiem netiekot galā pat trauku mazgājamā mašīna, pat, ja tā darbojas. Tad arī izmantojot  vienreiz lietojamos traukus.

Aprēķini gan nav sarežģīti, pat divu nedēļu laikā tikai pēc pusdienām vien izlietotās  plastmasas apjoms ir iespaidīgs. Proti, 28 tūkstoši karotīšu, dakšiņu un nazīšu un vēl 28 tūkstoši  kartona šķīvju un glāžu.

Vides dienesta pārstāve Maruta Bukleviča norāda, ka vienreizlietojamie trauki nav videi draudzīgi. Plastmasas vienreizlietojamie trauki sadaloties vidēji 450 gadu laikā, bet ir tāda plastmasa, kas pat pilnībā nesadaloties.

Bāzes komandants sola meklēt risinājumu, kā problēmu atrisināt, lai nav jālieto videi nedraudzīgie plastmasas galda piederumi. Jau uzsāktas sarunas par jaunas trauku mazgājamās mašīnas iegādi, jo esošā savu laiku jau nokalpojusi, jo nopirkta pirms 15 gadiem. 

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu