Brīdinājums!

Apstiprinu, ka esmu vismaz 18 gadus vecs!

Klasesbiedru saduršana ar nazi un beigtas vāveres ēšana. Latviešu puisis nonācis pasaules mediju uzmanības lokā (19)

Ilustratīvs attēls. Foto: Pexels
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sabiedrības uzmanību ar savām šokējošajām darbībām iemantojis kāds "jūtuberis", kura niks ir "Sv3rige". Puisis, kurš ir no Latvijas, savā video blogā stāsta par savu ikdienas diētu, kurā ir liels daudzums svaigas un pūdētas gaļas. Viņš dalās ar video no dažādām provokācijām vegānu pasākumos. Pēdējās akcijas piesaistījušas arī ārzemju mediju uzmanību - vīrietis Lielbritānijā kādā gadatirgū publiski notiesājis beigtu vāveri, izraisot sašutumu arī gaļēdāju vidū. 

 

A post shared by Hwahwa-Rahadjeng (@veganbanana) on

Gatis ceļo pa pasauli, lai sabotētu zaļa dzīvesveida piekritēju saietus, ēdot jēlus dzīvniekus notikumu epicentrā.  

"Sv3rige" nesen savos ceļojumos nokļuvis Lielbritānijā, kur Londonā izjaucis vegānu mītiņu ar jēlas vāveres notiesāšanu, kā arī paviesojies Bridžtonā, mītiņa laikā demonstratīvi apēdod cūkas galvu. 

Vīrietis savā "Youtube" kanālā dalās ar vēl dažām neviennozīmīgi vērtējamām pārliecībām - dažos video "Sv3rige" dalās pat ar rasistiskiem lozungiem, citos pauž simpātijas dažādām sazvērestības teorijām, tostarp domai par to, ka zeme ir plakana.

Gatis bērnībā ar nazi sadūris vairākus savus klasesbiedrus Latvijā.

Pārmaiņu treneris Arturs Šulcs skaidro - šāda veida vēršanās pret cilvēkiem, kuru pārliecība atšķiras no paša uzskatiem, var liecināt par narcistiskām iezīmēm. 

"Psihiski stabils cilvēks, redzot vegānus, vai citu grupu, kas tiem nav pa prātam, loģiski izsver, ka nevēlas šīs grupas aktivitātes piedalīties vai izlemj par labu citiem veidiem, kā izteikt savu nepiekrišanu – raksta rakstus, rīko piketus," viedokli izsaka eksperts. 

"Tas ir zināms "rāmis" - vairums paliek likuma, veselā saprāta un cieņas, tostarp, pret sevi, robežās. Ja cilvēks šādos rāmjos nevar noturēties, var būt pamats domāt par pastiprinātu vēlmi pievērst sev uzmanību, kļūt slavenam," atklāj eksperts.

Šulcs min, ka "jāņem vērā mūsdienu mediju vide – cilvēkiem, kuri vēlas, lai viņu vārds izskan pasaulē, ir ļoti viegli to panākt, pievēršot mediju uzmanību. Šāda veida popularitāte nāk krietni vieglāk kā, piemēram, zinātniekam. Šāda slava ir viegli sasniedzama un cilvēki, kas pēc tās tīko, to labi jūt.

Kādēļ ziedot gadus savas dzīves vai ieguldīt darbu, ja var vienkārši publikas priekšā ēst jēlu gaļu?"

Portāls "Metro" noskaidrojis ka, 2006. gadā 16 gadus vecais Gatis izslēgts no skolas Latvijā. Pusaudzis ieradies skolā, bruņojies ar diviem nažiem un ievainojis trīs zēnus un meiteni no savas klases, kuri tika nogādāti uz slimnīcu ar viegliem miesas bojājumiem.

Latvijas policija tolaik vēstīja, ka mazgadīgais uzbrucējs atrasts sēžam pie datora - abi naži bijuši pusaudzim blakus. Tolaik puisis teicis, ka uz šādu rīcību viņu ir iespaidojusi filma, kamēr skolas direktore policijas ziņojumā norādījusi, ka jaunietim bijusi ļoti nopietna videospēļu atkarība.

Saikni starp pusaudža gadu problēmām un šāda veida publisko tēlu redz arī Šulcs. "Visbiežāk bērni ar šādām vardarbīgām izpausmēm mēģina pasaulei pavēstīt, kas notiek ar viņiem mājās, ģimenē.

Pat šķietami normālās, tradicionālās ģimenēs mēdz notikt visdažādākās lietas.

Vardarbība, un ar to nav jāsaprot tikai fiziska vardarbība, atstāj savas pēdas bērna dvēselē un rada spriedzi, kurai ir viss potenciāls realizēties kā fiziskai vardarbībai pret kādu no "savas svara kategorijas", tostarp, klasesbiedriem," saka eksperts.

Šulcs atklāj, ka visbiežāk "šādām izpausmēm ir tendence veidoties pusaudža gados, kur klāt var nākt arī vajadzība pēc uzmanības. Diemžēl šāda veida kompleksi bieži vien atrod savu ceļu arī pieauguša cilvēka dzīvē. Pusaudža vecumā cilvēka smadzeņu attīstība nav pilnībā beigusies un bieži vien iztrūst cenzējošo funkciju.

Mēdz gadīties, ka indivīds šajā pusaudža vecumā iestrēgst.

Pieaugušam cilvēkam vairs var nebūt vēlme darboties ar ieročiem, taču tas var izvēlēties citus, rafinētākus veidus."

Gatis savā "Youtube" kanālā ir publicējis apmēram 460 video. "Sv3rige" kanālam ir vairāk nekā 68 000 sekotāju. Savos klipos "jūtūberis" dalās ar uztura padomiem un ēšanu, kas var likt saviebties pat cilvēkiem ar stipriem nerviem. Starp šiem video tiek bieži publicēti arī video bloga ieraksti, kur viņš dalās ar savu pieredzi un dzīves redzējumu.

Piemēram, vienā video viņš atklāti pauž, ka viņš patiesi jūtas kā mājās vienīgi tad, kad viņam apkārt ir baltādaini cilvēki.

"Pēdējais ceļojums uz Ukrainu man lika to saprast, jo tur es jutos vairāk piederīgs, nekā pēc pavadītiem septiņiem gadiem Vācijā. Tas ir tāpēc, ka Ukrainā 99% cilvēku ir baltādaini un tas man atgādināja Latviju," pauž "Sv3rige".

Tāpat vīrietis video mēdz nopietni apšaubīt pat tik pašsaprotamas lietas kā to, ka Zeme ir apaļa. "Cilvēki, kuri paļaujas uz zinātni, tic, ka Zeme ir apaļa, bet ir pierādījumi, ka tā tas nav! Šis pierāda tikai to, ka zinātne ir vēl lielāka krāpšana nekā kristietība."

"Sv3rige" pēdējais anti-vegānisma protests Londonas Soho rajonā nebeidzās kā iecerēts, jo viņu policisti ātri vien aizveda saslēgtu rokudzelžos.

Pirms sava protesta izgājiena puisis video teica, ka viņa misija ir palīdzēt atvērt acis "nepietiekami paēdušajiem vegāniem", taču viņa darbības šokējušas pat gaļas ēdājus.

Vīrietis ar kaklā piesietu beigtu dzeni skraidījis no viena koka uz otru, atdarinot dzeņa kalšanu. Daudzi "YouTube" lietotāja atbalstītāji sākuši vērsties pret viņu: "Kāpēc tu to darīji? Es ēdu gaļu, bet nekad nedarītu neko tādu!"

Gatis skaidrojis, ka ar radikālu rīcību gribot pievērst vegānu uzmanību, lai viņi saprastu, cik bīstami ir neēst gaļu.

"Vienmēr var mēģināt cilvēkam palīdzēt iegūt empātijas spējas – te parasti ir darbs terapeitiskās grupās. Taču ir grūti, ja cilvēkam pašam nav nekādu motīvu doties uz šāda veida grupām. Tam nepieciešama vēlme attīstīt savu personību un komunikācijas spējas.

Cilvēki, kuriem ir narcistiskas tendences, domā, ka nekas no šī viņiem nav nepieciešams – problēmas ir nevis viņiem, bet gan pārējai pasaulei.

Skaidrs, ka cilvēki, kas ar šādu uzvedību smagi nepārkāpj likumu, netiek pakļauti īpašai sodāmībai, un tā arī var nodzīvot visu savu atlikušo mūžu," skaidro Šulcs. 

Komentāri (19)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu