Vai leģendārā restorāna atdzimšana apdraudēta? "Sēnītes" spožums un posts (30)

Leģendārā restorāna "Sēnīte" ēka Foto: Jānis Škapars/TVNET
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tiem, kuri mēdz pārvietoties ar auto pa Vidzemes šoseju no Siguldas puses uz Rīgu, restorāns "Sēnīte" ir labi zināma vieta. Tiesa, no kādreiz pieprasītas ēstuves, 2019. gada aprīļa nogalē, esot kultūras pieminekļu sarakstā, leģendārais, reiz arhitektu apjūsmotais komplekss grimst aizmirstībā ar skumju grafiti "Man ir sēnīte" uz sienas. 

Foto: Jānis Škapars/TVNET

2019. gada februārī Latviju pāršalca ziņa - "Sēnītes" atdzimšanā verēs iesaistīties katrs interesents

2016. gadā "Sēnītes" komplekss kļuva par aizsargājamo valsts kultūras pieminekli. Maizes un konditorejas izstrādājumu ražotāja "Liepkalni" saimnieks Dagnis Čākurs iecerējis ideju par "Sēnītes" atdzimšanu - publiskas akciju sabiedrības dibināšanu, kurā ikviens interesents varētu iegādāties akcijas, kļūstot par vienu no "Sēnītes" īpašniekiem. 

Foto: Publicitātes foto

"Liepkalni" īpašnieks izsludinājis ideju konkursu, lai gūtu skaidrību, kā attīstīt īpašumu. Tajā uzvarējusi arhitekta Jāņa Ruciņa piedāvātā koncepcija, kas paredz galvenās ēkas ar sēnes formas kupolu atjaunošanu, vasaras terases atjaunošanu un saglabāšanu. Ruciņa koncepcija paredz arī, ka galvenajā "Sēnītes" ēkā būtu iespēja paēst un būtu pieejamas tirdzniecības vietas Latvijas ražotāju produkcijai. 

Teritorijā ap "Sēnīti" šīs koncepcijas ietvaros bija paredzēts būvēt multifunkcionālu laukumu atpūtai, arī stāvlaukumu automašīnām, treileru parku un nākotnē - iespējams, arī viesu namu. 

Pašlaik akciju sabiedrība "Sēne" ir nodibināta, portālam "Apollo" stāsta ieceres autors Dagnis Čākurs. Bet kā sokas ar darbi ar ieceres ieviešanu? 

Foto: Jānis Škapars/TVNET

Čākurs atklāj, ka ar ieceres veidotājiem jau sākotnēji zinājuši, ka bijušais restorāns "Sēnīte" novērtēts kā kultūras vēstures piemineklis, ka šis komplekss ir valsts aizsargāts un saglabājams tās sākotnējā arhitektoniskajā izskatā, kas, pēc iniciatīvas autoru domām, palielinājis šīs ēkas vērtību. 

Izsūtot izziņas pieprasījumus vairākām valsts iestādēm, to atbildes vēstuļu saturs norādījis, ka, "veidojot ceļa atjaunošanas projektu ceļa posmam gar bijušo restorānu "Sēnīte", paredzēts slēgt piebrauktuves uz stāvlaukumiem un paredzēts nojaukt esošo automašīnu stāvvietas "kabatu" pret "Sēnītes" kulinārijas ēkas daļu".

Čākurs norāda, ka līdz ar šīm izmaiņām radusies situācija, ka, automašīnām, braucot gar "Sēnītes" kulinārijas ēkas fasādes daļu, nebūs iespējas piestāt un apmeklēt kulinārijas veikalu.

Ceļu projektēšanas kompānija esošo "Sēnītes" īpašnieku uzdevumā esot izstrādājusi papildus projektu, kuram jāparedz iespēju nākamajam "Sēnītes" atjaunotājam izbūvēt ērtu piekļuvi kultūras piemineklim.

Projekts iekļaujot arī "kabatas" izbūvi pie "Sēnītes" kulinārijas veikala ieejas durvīm, atjaunot pašreizējās nobrauktuves uz valsts īpašumā esošo stāvlaukumu un piekļuvi īpašumam.

Foto: Jānis Škapars/TVNET

"Sekojošās darbības ir rezultējušās ar Latvijas valsts ceļu speciālistu un ceļu drošības auditoru norādi, ka iecere izbūvēt apstāšanās stāvlaukumu - "kabatu" ir likuma normām neatbilstoša un nav akceptējama, līdz ar to - klientu nokļūšana līdz ieejai kulinārijas veikalā kļūstot neloģiska un apgrūtinoša," atklāj uzņēmējs.  

Tas esot pamats attīstības ieceres apturēšanai, viņš stāsta.

"Katrā ziņā, turpināsim strādāt pie pieņemama risinājuma atrašanas un vispārējas sapratnes meklējumiem. 

Viennozīmīgi - ideja par tautas veidotu akciju sabiedrību nav zudusi.  Paralēli "Sēnītes" attīstības iecerei esam līdzvērtīgas vietas meklējumos," atklāj Čākurs. 

Foto: Leģendārā restorāna "Sēnīte" ēku komplekss

Komentāri (30)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu