Mediķi atklāj, kā slimnīcas un pacientus ietekmē tiltu slēgšana Rīgā (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
NMPD automašīna; ilustratīvs foto.
NMPD automašīna; ilustratīvs foto. Foto: Rebeka Žeire/LETA

Ceturtdien, 25. aprīlī, slēdza Deglava tiltu, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) rēķinājās ar garajiem sastrēgumiem tāpēc aicināja cilvēkus būs saprotošiem un brīdināja, ka izbrauks tikai tad, ja veselība ir apdraudēta. Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma" atklāj slimnīcu personāla viedokli - kā tiltu slēgšana ieteikmējusi pacientu apriti.

"Rīgas lielāko slimnīcu neatliekamās palīdzības centros. Kopš Brasas tilta vienas daļas un Deglava pārvada pilnīgas slēgšanas satiksmei, neatliekamās palīdzības brigādes izbrauc tikai pie tiem pacientiem, kuru veselība ir apdraudēta un ir nepieciešama ātra rīcība. Tikmēr pārējie pacienti, kuri negrib traucēt ģimenes ārstu vai tuvāko poliklīniku, slimnīcās tagad ierodas paši. Rīgas otrā galā – Pārdaugavā esošajos Stradiņos – šādu pacientu skaits ir divkāršojies," vēsta "Panorāma". 

Lai arī NMPD aicināja cilvēkus ar nelielām veselības problēmām vērsties pie ģimenes ārsta, cilvēki no tā veiksmīgi izvairās un uz slimnīcu dodas paši. 

Vislielākais pacientu pieplūdums ir novērojams tieši Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā.

LTV slimnīcas uzņemšanas telpās novērojis - neizskatoties, ka lielākajai daļai pacientu būtu kādi apdraudējumi dzīvībai. Daži, gaidot ārstu, īsina laiku runājot pa telefonu. Stradiņa slimnīca situācija saista ar to, ka NMPD lielo sastrēgumu dēļ ir lūdzis cilvēkus bez īpašas vajadzības nesaukt "ātros".

"To pacientu, kuri paši nāk meklēt palīdzību, skaits ir dubultojies. 200 cilvēku diennaktī. Tas, ko mēs varam darīt, ir lūgt vērsties tuvākajās poliklīnikās.

Mēs neatsakām, bet brīdinām, ka gaidīšana sasniedz trīs līdz četras un vairāk stundas," "Panorāmai" atklāj Neatliekamās medicīnas centra vadītāja Anita Kalēja.

Slimnīcās prioritāte vienmēr bijuši tie pacienti, kurus atved ar iedegtām bākugunīm. Tāpēc personāls atgādina - rindā gaidītājiem jārēķinās, ka rentgenu vai citu izmeklējumu varētu arī neveikt, jo tam nepietiek resursu.

"Mēs tiešām lūdzam pārdomāt, ja problēma nav tik akūta, vai nav pašam izdevīgāk pie ģimenes ārsta, kurš arī nosūta uz analīzēm vai uz tuvāko ārstniecības iestādi, kur ģimenes ārsti ir pieejami," teica Kalēja." teica Kalēja.

Rīgā "ātro palīdzību" diennaktī izsauc vidēji 400 reizes.

Ārsti atgādina, ka darba dienās no pulksten 17 līdz pulksten 8 rītā, kā arī brīvdienās un svētku dienās konsultācijas var saņemt, zvanot uz ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni. Tā numurs ir 66016001 un medicīniskus padomus var saņemt latviešu, krievu un angļu valodā. 

Foto: Slēgts Augusta Deglava tilts

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu