Jauna informācija par skolēna nāvi Dobeles novada Auru ciemā (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Pērnā gada jūlijā Dobeles novada Auru ciemā savā darba vietā plašus apdegumus ķīmisko vielu dēļ guva kāds skolnieks. Šogad 31. maijā Valsts darba inspekcija sniegusi atbildi par to, kurš varētu būt atbildīgs par jaunieša nāvi, vēsta raidījums "Degpunktā".

Pērnā gada jūlijā kāds 16 gadus vecs jaunietis vasaras brīvlaikā piepelnījās lauksaimniecības uzņēmumā "Auru Grauds". Ar pusaudzi kopā uzņēmumā strādājis vecākais kolēģis. Viņi jauca indīgas agroķīmijas vielas, kas saskarē ar ūdeni eksplodēja un nonāca jaunietim uz ādas.

Smago apdegumu dēļ 16 gadus vecais jaunietis mira.

Toreiz Valsts darba inspekcija skaidroja, ka viela, kas izraisīja jaunieša nāvi, bija kaustiskā soda jeb nātrija hidroksīds. Lai strādātu ar šādu ķimikāliju, darba devējam bija jānodrošina aizsardzības līdzekļi, – ķīmiski izturīgas brilles, cimdi, speciāls apģērbs, kā arī respirators.

Policijā kriminālprocess vēl turpinās, bet Valsts darba inspekcija ir noslēgusi savu izmeklēšanu un atklāj par negadījumu atbildīgos.

Valsts darba inspekcijas juridiskās nodaļas vadītāja Diāna Švānberga atklāj:

"Viens no cēloņiem ir tas, ka pie darba tika pielaista nepiederoša persona, – nepilngadīgais, par ko ir atbildīgs zemnieku saimniecības darbinieks, kurš arī cieta nelaimes gadījumā. Otrs nelaimes gadījuma cēlonis ir tas, par ko ir atbildīga zemnieku saimniecība, kas nebija novērtējusi darba vides risku. Nedrīkstēja pielaist šo nepilngadīgo pie darba, jo nepilngadīgais nedrīkst veikt darbu ar ķīmiskām vielām."

Par jaunieša dzīvību, pēc darba inspekcijas teiktā, bija atbildīgs viņa kolēģis, kas jaunietim palīdzējis. Diemžēl arī viņš pēc notikušā pats nogādāts slimnīcā ar smagiem apdegumiem. Tajā pat laikā atbildība jānes arī saimniecībām, kas ir darba devēji.

Radījumam "Degpunktā" darba inspekcija apstiprina, ka 650 eiro soda naudu atbildīgā saimniecība nevēlas maksāt un veicot pārsūdzību, visticamāk, cer uz mazākas summas piemērošanu.

Arī policijā uzsāktais kriminālprocess vēl nav pabeigts, un pagaidām tiek vākti pierādījumi faktu stiprināšanai. Atbildīgajiem draud cietumsods, ja tie tiks atzīti par vainīgiem.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu