"Viss bija labi līdz brīdim, kad norakstīju viņam dzīvokli!" Arvien biežāk juristi saskaras ar bērnu pazemotiem vecākiem (20)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: www.pexels.com

Juristi, kuri sniedz valsts apmaksātu palīdzību vardarbības gadījumos, novērojuši jaunu tendenci - savu atvašu apcelti un pazemoti vecāki, kad seniori ir atdāvinājuši īpašumus bērniem un mazbērniem. Juridiskās palīdzības administrācijā šādos gadījumos ne vien palīdz tiesā līgumus atcelt, bet pat kārto pagaidu aizsardzību, vēsta LTV raidījums "Dienas ziņas".

Pazemojumi, ņirgāšanās, izsmiešana vai ignorēšana esot mazākais pāridarījums senioriem. Nesen Juridiskās palīdzības administrācijā pēc palīdzības vērsās pensionārs, kuram mazbērns strīda laikā salauza abas rokas, vēsta raidījums.

"Viss bija labi līdz brīdim, kad viņam norakstīju dzīvokli vai māju." Tā sākoties daudzi senioru stāsti, kuri griezušies pēc palīdzības administrācijā.

"Ļoti daudz asaru un bēdu, ļoti daudzi seniori pārsteigti, ka tāda rīcība ir sekojusi. Bet tur apakšā ir manta, un diemžēl šādas situācijas notiek," raidījumam atklāja Juridiskās palīdzības administrācijas juriskonsulte Ilona Bērzkalne.

Konkrētas statistikas par to, cik daudz pazemoti tiek seniori nav, taču šādi gadījumi kļūstot aizvien biežāki.

"Varmāka ir bērns vai mazbērns. Savā laikā ir uzdāvināts īpašums, mēģina izdzīvot no dzīvokļa un terorizē. Mēs spējam palīdzēt - gan vērsties tiesā par pagaidu aizsardzību no varmākas, gan risināt strīdu," uzsvēra Bērzkalne.

Tikmēr daudzi pensionāri gadiem paciešot šādu izturēšanos, jo nemaz nezina, ka pat kopīpašumu vai dāvinājuma līgumu iespējams apstrīdēt tiesā, vēsta raidījums.

"Mums ir veiksmīgi gadījumi, paralēli tiek celta prasība tiesā. Uz pusēm senioram ar dēlu piederēja dzīvoklis. Tiesisks pamats būtu atrasties šajā dzīvoklī. Bet persona vērsās tiesā ar prasību par kopīpašuma izbeigšanu. Ja spēj pierādīt, ka dāvinājuma līguma atcelšanai ir pamats, tad arī dāvinājuma līgumu var atcelt," raidījumam norādīja Bērzkalne.

Pēc tiesas dzīvoklis tiekot pārdots izsolē un nauda sadalīta uz pusēm. Katrs pērk sev atsevišķu mājokli, un strīds tiekot atrisināts šādi.

Lai iesniegtu tiesā prasību par pagaidu aizsardzību no varmākas, derēšot jebkurš pierādījums.

"Ir tiesības iesniegt jebkura veida pierādījumus. Arī īsziņas un dokumentus. Liecinieku liecības. Personai jāspēj pierādīt, ka tas apdāvinātais necienīgi izturas," raidījumam stāstīja Bērzkalne.

Ja pensionārs cietis no vardarbības, juridisko palīdzību viņš saņemšot bez maksas. Tāpat bezmaksas palīdzība pienākoties trūcīgiem vai maznodrošinātiem senioriem, atklāj raidījums.

Komentāri (20)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu