Kā rīkoties, ja esi vainīgais ceļu satiksmes negadījumā?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

Dzīvē mēdz notikt dažādas situācijas, arī uz ceļa. Mēdz būt reizes, kad kļūdāmies pie auto stūres nepareizi reaģējot, aizdomājoties, vai nesavaldot savu spēkratu un tādejādi izraisot avāriju. 

Mūsdienās ir daudzi blakus niķi, ko autovadītāji izmanto, tādejādi nekoncentrējoties ceļam. Mobilie telefoni, miega bads vai aktīvas sarunas ar pasažieriem var novērst autovadītāja uzmanību no ceļa, kas var izraisīt avāriju. Tāpat arī mēdz būt slideni ceļi vai šķēršļi satiksmē, kas nepieredzējušākam vadītājam var likt pieņemt nepopulārus lēmumus un arī izraisīt avāriju. Lai kaut daļēji no tā visa izvairītos, vienmēr ievēro distanci, kā arī koncentrējies tikai un vienīgi uz ceļa satiksmi. Kā rīkoties, ja pie ceļu satiksmes negadījuma esi vainīgs tieši Tu, lasi šajā rakstā!

Ja avārija ir notikusi, bet abi transportlīdzekļi nav spēcīgi bojāti, un ar tiem drīkst piedalīties ceļu satiksmē, un sadursmē nav cietuši cilvēki, tad autovadītājiem ir divas iespējas:

  1. Ja iesaistītie avārijā var vienoties par CSN apstākļiem, tad jāaizpilda saskaņotais paziņojums, jāfiksē negadījuma apstākļus un abu transportlīdzekļu datus. Šādā gadījumā policijas iesaiste nav nepieciešama.
  2. Ja autovadītāji nevar vienoties par avārijas apstākļiem, īpaši, ja vainīgā puses nespēj atzīt savu vainu, tad obligāti ir jāsauc policija un paralēli jāfiksē liecinieku dati un viņu kontaktinformācija.

Nepamet notikuma vietu

Pirmais un galvenais noteikums - ja esi izraisījis avāriju, tad nepamet notikuma vietu, jo tā vari sev sarūpēt vēl lielākas problēmas. Notikuma vietas pamešana var tikt traktēta kā krimināls pārkāpums un, ja pirms tam sods būtu, iespējams, minimāls, tad šādā gadījumā tas būs daudz bargāks.

Ja viens no ceļu satiksmes negadījumā iesaistīto transporta līdzekļu vadītājiem notikuma vietu ir pametis nesaskaņojot saskaņoto paziņojumu vai atsakās to aizpildīt, tad otram transporta līdzekļa vadītājam nekavējoties par šādu notikumu gaitu ir jāziņo Valsts policijai.

Ja vainīgajam nav avārijas brīdī aktīva OCTA, tad šādā gadījumā cietušais pieteikumu par ceļa satiksmes negadījumu iesniedz LTAB, jo tad atlīdzība tiek izmaksāta no Garantijas fonda. Tāpat arī, ja vainīgais aizbēg no avārijas vietas, auto var pārbaudīt pēc auto reģistrācijas numura un tā apdrošinātāju - pēc LTAB meklēšanas rīka.

Saskaņotais paziņojums

Kopīgi ar cietušās automašīnas autovadītāju sarakstiet saskaņoto paziņojumu. Tev noteikti ir ar parakstu jāapliecina, ka savu vainu atzīsti. Saskaņotā paziņojuma eksemplārs vainīgajam ir jāiesniedz desmit dienu laikā savam apdrošinātājam.

Ja nav bijis saskaņotais paziņojums, bet policijas protokols, tad apdrošinātājiem jāiesniedz tā eksemplārs. OCTA polise neatlīdzina zaudējumus, kas ir nodarīti par vainīgo atzītajai personai, tomēr dažkārt ir jāatrāda arī sava automašīna. Šāda procedūra ir vajadzīga, lai pasargātu sevi no iespējamas regresa prasības no apdrošinātāju puses.

Jebkurā dzīves situācijā, pat avārijā, kas notikusi Tavas vai cita vainas dēļ, ir jāsaglabā cilvēcība un miers, jo tikai mierīgi izvērtējot situāciju un neļaujot emocijām plūst pāri visam, varēs atrisināt radušos problēmu. Ja esi vainīgais, kas izraidījis avāriju, tad vieglāk ir atzīt vainu, nekā to apstrīdēt, protams, ja situācija ir pilnīgi skaidra. Risini problēmu mierīgi, sakārto visus papīrus un apmainies ar kontaktiem ar cietušo personu, lai neskaidrību gadījumā varētu sazināties.

Vienmēr pārbaudi arī, vai Tava OCTA polise ir aktīva, jo, ja kādreiz nokļūsi situācijā, kurā nebūsi avārijā vainīgais, bet Tev nebūs aktīvas OCTA polises, tad tāpat automātiski būsi vainīgais, neskatoties uz avārijas izraisītāja kļūdu.

Ja pēc avārijas nezini, kā rīkoties, tad piezvani savam apdrošinātājam, kas izskaidros visu punktu pa punktam, tadējādi aiztaupot apjukumu.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uz augšu