Dzīvību zaudējis bērns un gājēju apdraudēšana. Kādas traģēdijas izraisa dzērājšoferi Latvijā? (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Unsplash

Tuvojas Jāņi, un daudzi Latvijas iedzīvotāji šajā laikā dosies ārpus pilsētas, lai zaļumos nosvinētu vasaras saulgriežus. Lai autovadītājiem šie svētki nebeigtos slimnīcā vai morgā, jāatceras - pēc kārtīgas balles arī kārtīgi jāizguļas.

Lai autovadītājiem atgādinātu par sekām, kas rodas, sēžoties pie stūres nogurušam vai reibumā, portāls "Apollo" apkopojis traģiskākās un dīvainākās dzērājšoferu izraisītās avārijas.

1. Dzērājšofera izraisītā avārijā gājis bojā pusaudzis

Kāds 1979. gadā dzimušais vīrietis pie stūres bija sēdies teju trīs promiļu stiprā alkohola reibumā un viņa mašīnā bija trīs bērni. Neapdomīgās, bezatbildīgās un pārgalvīgās rīcības rezultātā negadījuma notikuma vietā gāja bojā viens no bērniem, savukārt vēl trīs, no kuriem divi ir mazgadīgie, turpina ārstēties medicīnas iestādē.

2. "Izsauciet Lietuvas konsulu!" Policisti Rīgā aiztur kādu šoferi, kurš bijis trīs promiļu reibumā

Kāds vīrietis no Lietuvas trīs promiļu reibumā naktī Rīgā brauca pa vienvirziena ielu pretējā virzienā. Pa to pašu ielu tajā brīdim viņam pretī brauca policija. Vīrietis bija salicis rokas kabatās un ignorēja policistu pieprasījumu tās parādīt, līdz ar to piespiedu kārtā tika izvilkts no automašīnas un aizturēts. Par laimi, negadījumā neviens necieta.

3. Dzērājšoferis pie Lilastes notriec pasaules apceļotāju no ASV

Latvija, diemžēl, bija pēdējā valsts, ko redzēja 70 gadus vecais pasaules apceļotājs no Aļaskas. Kāds dzērājšoferis, metot līkločus, uzbrauca velosipēdistam un, saprotot, ka izdarījis noziegumu, centās bēgt. Policija gan vainīgo notvēra un tagad viņam draud trīs līdz 10 gadus ilgs cietumsods.

4. Vecrīgā, lavierējot starp pārsteigtajiem gājējiem, ar BMW braukā iereibis šoferis

Kādā darba dienas vakarpusē Rīgas pilsētas videonovērošanas centra darbinieki ieraudzījuši gaužām interesantu skatu - Vaļņu ielā uz gājēju pārejas pēkšņi parādījies melns septītās sērijas BMW.  Automobilis izgriezies uz Kaļķu ielas un, lavierējot starp pārsteigtajiem gājējiem, aiztraucies gar Līvu laukumu. Alkohola tests izelpā uzrādīja teju vienu promili, kas pāris administratīvos protokolus ātri vien pārvērtis krietni vien lielākās nepatikšanās un krimināllietā.

5. Skaidrā prātā bail sēsties pie stūres. Kāda sieviete Jelgavā trīs promiļu reibumā mācās vadīt auto

Kāda 35 gadus veca sieviete Jelgavā bija nolēmusi ar paziņas palīdzību iemācīties vadīt automašīnu. Lai būtu drosme sēsties pie auto stūres, sievietei esot bijis jāiedzer. Tāpat drosmei jāiedzer esot bijis arī blakussēdētājam, kurš apņēmies sievieti apmācīt.

Pirms svētkiem visiem līgotajiem būtu jāsadzird un jāņem vērā - nekādi brīnumlīdzekļi nepalīdzēs; reibumu var mazināt tikai kvalitatīvs un adekvāti ilgs miegs. Tomēr, kā rāda Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) nesen veiktā iedzīvotāju aptauja, vēl aizvien pietiekami liela sabiedrības daļa uzskata, ka reibumu ir iespējams mazināt, piemēram, ejot dušā, paēdot vai sportojot.

Tomēr narkoloģe Ilze Maksima norāda - piemēram, duša, var likt justies labāk, taču tā nemazina promiļu skaitu asinīs: "Mēs katrs esam atšķirīgs, tādēļ arī alkohols katru cilvēku ietekmē savādāk. Tā iedarbība  var atšķirties gan pēc dzimuma, vecuma un svara, gan arī pēc tā, kas ir darīts (vai gluži pretēji - nedarīts) pirms ballītes. Piemēram, cik fiziski vai garīgi smaga ir bijusi darba diena, vai pirms tam ir sportots, vai ir bijusi atpūta, laba maltīte un lietots pietiekami daudz šķidruma. Savukārt alkohola mazināšana asinīs visiem notiek vienādā ātrumā - aptuveni 0.12 - 0.15 promiles stundā."

"Jebkāda veida vielas radīto ietekmi uz organismu visefektīvāk mazināt var miegs. Un tāpēc ir svarīgi, lai miegs būtu ilgs un kvalitatīvs, lai alkohols ķermenī paspētu noārdīties, lai atjaunotos smadzeņu darbības un koncentrēšanās spējas un lai cilvēks varēti droši sēsties pie auto stūres," norāda Ilze Maksima.

Šogad CSDD ir sākusi kārtējo saulgriežu akciju, lai mēģinātu panākt, ka mazāk iedzīvotāju pie automašīnas stūres sēžas reibumā.

CSDD pasūtītais pētījums liecinot, ka gandrīz trešdaļa - 32% - šoferu ir vadījuši auto, nepārliecinoties, vai ir pietiekami izgulēts reibums.

Kā biežākie aizbildinājumi šādai rīcībai tiekot minēti - ārkārtas gadījums, laba pašsajūta, lai gan gulētas tikai pāris stundas, vai arī neesot bijis cita veida, kā tikt līdz mājām. Lai šogad cilvēkus pēc svinībām aicinātu kārtīgi izgulēties un nebraukt reibumā, CSDD sadarbībā ar joku grupu "Bermudu divstūris" šogad īstenos kampaņu "Ballējam - izguļam", kuras ietvaros mūziķi ir pārfrāzējuši savu slavenāko dziesmu.

Video: CSDD kampaņas dziesma "Ballējam - izguļam! Reibumā nebraucam."

Savukārt atbildīgie šoferīši aicināti piedalīties Apollo, TVNET un partneru organizētā pirmsjāņu kampaņā un laimēt vērtīgas balvas. Tā ir iespēja ikvienam interesentam atzīmēt, kur viņš iecerējis līgot, tā vienlaikus paužot apņemšanos būt atbildīgam šoferim un rādīt priekšzīmi citiem.

Vai būsi atbildīgs šoferītis? Atzīmējies ŠEIT!

Raksts tapis sadarbībā ar CSDD.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu