Šogad īpaši daudz inficēto ērču (1)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Edijs Pālens / LETA

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) vērtē, ka šogad ērču ir par aptuveni 20% jeb piektdaļu vairāk nekā šajā pašā laikā pagājušogad, vēsta LNT ziņas.

Latvijā ir trīs ērču sugas, kas pārnēsā cilvēka veselībai bīstamas slimības. Tās ar siekalām pārnēsā encefalītu un Laima slimību, ko izraisa baktērija borelia bordoferi, kas cilvēka ķermenī nonāk ar ērces vēdera saturu. Pēc piesūkšanās ērci jānoņem pēc iespējas ātrāk un uzmanīgāk, norāda Bērnu slimnīcas ārste-infektoloģe Liene Čupāne.

Šīs slimības ir biedējošas un var atstāt smagas sekas uz visu mūžu. Tomēr ārste iesaka saglabāt vēsu prātu, ja atklāj piesūkušos parazītu – tas vispirms jāmēģina izvilkt pašiem. Galvenais esot nepieļaut, lai ērcei paliktu slikti un tās iekšējais saturs nonāktu brūcē.

» Atklāts jauns vīruss, ko pārnēsā ērces

"Nestresojiet, tas ir pirmais. Otrais, noteikti neliekam virsū nekādu alkoholu, neliekam virsū eļļas vai ko citu. Tātad – neko virsū neliekam," uzsver infektoloģe.

Brūci drīkst dezinficēt tikai pēc ērces izvilkšanas. Ērces izvilkšanai vajadzētu pinceti - aptiekās iespējams iegādāties šim nolūkam īpaši paredzētas pincetes. Izvilkšana jāveic pēc iespējas tuvāk ādai.

Ja tomēr roka nodreb vai ērce ieurbusies pamatīgi, to sanāk saspiest un tās galva paliek ķermenī, nav nepieciešams to izurbināt - tā pēc pāris dienām izkrītot pati. Uz slimnīcu uzreiz braukt nav jēgas - simptomi parādās vien pāris nedēļu laikā.

» Zināmi seši baisākie parazīti, kas var ieperināties cilvēkā

Pirmie simptomi parādās aptuveni divas nedēļas pēc ērces koduma. Bērniem tie biežāk izpaužas kā drudzis, paaugstināta temperatūra, kas var ilgt apmēram nedēļu. Pēc laika temperatūra pazūd - tam seko nākamais vilnis pēc apmēram divām nedēļām, kad atkal ir nākamais temperatūras paaugstinājums, kuram papildus var būt galvassāpes, acu sāpes, jūtība uz gaismu, vemšana, var būt arī, smagākos gadījumos, gaitas traucējumi.

Šīs ir encefalīta saslimšanas pazīmes, tad gan noteikti jādodas pie ārsta vai jāizsauc ātrā palīdzība. Laima slimības gadījumā uz ķermeņa parādās plankumi. Tūlītējs apsārtums koduma vietā vēl nenozīmē slimību, taču, ja divu nedēļu laikā sāk parādīties paliels pleķis koduma vai citās vietās, arī jāskrien pie ārsta, lai saņemtu antibiotiku kursu. Daudzi cilvēki ērces brauc izņemt arī uz Infektoloģijas centru - no tām atklājies, ka 1,3% ir inficētas.

» Ērču sezona tupinās - kā pasargāt savu mīluli

No 400 uz Laima slimību pārbaudītām ērcēm 25% bija inficētas. Tiesa, pat, ja ērce inficēta, tas vēl nenozīmē, ka arī cilvēks inficēts, norāda eksperti. Tā kā nekādu īpašu zāļu encefalīta gadījumā nav, vislabāk ir potēties, kas gan neder Laima slimības novēršanai. Tātad - jebkurā gadījumā ikvienam jāievēro drošības pasākumi, jo ērces principā var būt visur, ne tikai garā zālē. Visupirms, labāk izvēlēties gaišu apģērbu, lai, sevi un savus tuvos apskatot, var labāk ieraudzīt, vai parazīts nav sācis mērot ceļu pie gardā miesas kumosa.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu