RD opozīcija varētu virzīt savu kandidātu mēra amatam, "Rīgai", iespējams, atbalstītu "Saskaņas" un GKR

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Partijas "Latvijas attīstībai" Rīgas domes deputāts - frakcijas vadītājs Viesturs Zeps piedalās preses brīfingā par sagatavoto Rīgas pilsētas pašvaldības 2019. gada budžeta projektu.
Partijas "Latvijas attīstībai" Rīgas domes deputāts - frakcijas vadītājs Viesturs Zeps piedalās preses brīfingā par sagatavoto Rīgas pilsētas pašvaldības 2019. gada budžeta projektu. Foto: Paula Čurkste/LETA

Rīgas domes opozīcijā esošās partijas varētu virzīt savu mēra amata kandidātu, tomēr lēmums šajā jautājumā vēl nav pieņemts, sacīja "Latvijas attīstībai" frakcijas vadītājs Viesturs Zeps.

Šodien uz tikšanos sanāca Rīgas domes "Latvijas attīstībai", Jaunās konservatīvās partijas, nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK un "Vienotības" frakciju pārstāvji, kā arī Saeimas deputāti, lai, pēc Zepa teiktā, Rīgas problēmas pārspriestu plašāk.

"Tikšanās laikā pārrunājām kritiskākās lietas Rīgā - kapitālsabiedrības un to pārvaldību, saistību apjomu, budžetu u. c. Sarunas notika pozitīvi, katrs izteica savu viedokli. Dažos jautājumos viedokļi atšķīrās, bet nekādi lēmumi netika pieņemti."

"Vienojāmies, ka Rīgā ir krīze, no kuras nebūs viegli izkļūt. Pat pēc ārkārtas vēlēšanām ne," atzina deputāts.

Zeps izvairījās atbildēt uz jautājumu, vai opozīcijai dalās domas par ārkārtas vēlēšanu nepieciešamību. "Mūsu vēlmes nav svarīgas, jo tās var nepiepildīties. Ārkārtas vēlēšanas ir iespējamas, ja neizdodas ievēlēt Rīgas mēru, bet nav teikts, ka pozīcijā esošie nespēs vienoties par nākamo Rīgas mēru," stāstīja Zeps.

» KNAB sācis kriminālprocesu par iespējamiem Ušakova likumpārkāpumiem

Viņš piebilda, ka nav zināms, kā balsojumā par nākamo Rīgas mēru savas balsis atdos pie frakcijām nepiederošie deputāti. Vaicāts, vai opozīcija ir sākusi sarunas ar pie frakcijām nepiederošajiem deputātiem, Zeps norādīja, ka oficiālas sarunas nav notikušas.

Rīgas domes opozicionāru vidū neesot arī vienprātības par sava mēra amata kandidāta virzīšanu. "Šodien pārspriedām, ka kaut kas tāds būtu jādara, bet lēmumu nepieņēmām. Šajā jautājumā viedokļi atšķiras, tāpēc nemēģinājām viens otru pārliecināt," sacīja Zeps, piebilstot, ka opozicionāri pie šī jautājuma vēl atgriezīsies.

» Kam tiks Rīgas mēra krēsls? Daļa opozīcijas grib virzīt savu kandidātu - izskan Brokas vārds

VL-TB/LNNK frakcijas priekšsēdētājs Nauris Puntulis norādīja, ka šodienas sarunas bijušas konstruktīvas un partneri vienojušies, ka turpinās strādāt "koleģiāli cieši kopā" un informēs par savu rīcību.

Puntulis apliecināja, ka VL-TB/LNNK neatbalstīs līdz šim izskanējušo Rīgas mēra amata kandidātu, šī posteņa pienākumu izpildītāju Oļegu Burovu (GKR). Nacionālā apvienība atbalstot ārkārtas vēlēšanas, lai varētu izbeigt līdzšinējo "ieilgušo sāgu" Rīgas domē, norādīja frakcijas vadītājs.

Kā pauda "Vienotības" frakcijas priekšsēdētājs Vilnis Ķirsis, viņa pārstāvētais politiskais spēks neatbalsta Burova kandidatūru.

Ķirsis skaidroja, ka Burovs vērtējams kā ar kādreizējo vicemēru Andri Ameriku saistīts cilvēks, līdz ar to Rīgā jaunas vēsmas Burovs nenesīšot, bet gan turpināšot "atrādāt to sistēmu, kas Rīgu ir turējusi savā gūstā" jau aptuveni desmit gadus.

"Vienotības" frakcijas vadītājs skaidroja, ka no savas puses darīs visu, lai būtu ārkārtas vēlēšanas, jo situācijā, kad "Saskaņa" Rīgā ir "uz ceļiem" un tās pozīcijas ir pasliktinājušās, šo politisko spēku ir iespējams "aizslaucīt prom" no teikšanas. Tas nozīmētu reālu varas maiņu, kas ļautu ieviest uz labas pārvaldības principiem balstītu pārvaldi, pauda politiķis.

Savukārt Jaunās konservatīvās partijas Rīgas domes frakcijas vadītājs Jānis Ozols pēc tikšanās ar citām opozīcijas frakcijām klāstīja, ka tikšanās laikā nolemts, ka opozīcija "jāiet sazobē", pārrunāti iespējamie situācijas attīstības virzieni, katras partijas prasības, taču "nekādi uzvārdi locīti nav". Sarunas opozīcija turpinās nākamnedēļ vai vēl pēc nedēļas.

Politiskā spēka nostāja, pēc Ozola teiktā, joprojām ir, ka jāpanāk ārkārtas vēlēšanas, jo tas esot "labākais, ko Rīga var gribēt, lai atrisinātu saimnieciskās problēmas, kas ar joni tuvojas".

Jau vēstīts, ka šodien, tiekoties "Gods kalpot Rīgai" (GKR) un "Saskaņas" Rīgas domes frakcijām, to abu pārstāvji vēlreiz apliecinājuši, ka atbalstīs Burova ievēlēšanu Rīgas mēra amatā, un vienojušās par turpmākā darba vīziju. 

» Jaunizveidotā Rīgas domes frakcija atklāj savas prioritātes un nostāju par turpmāko domes nākotni

Jaunizveidotā frakcija "Rīgai", kurā ir pārstāvēti trīs deputāti, varētu atbalstīt GKR un "Saskaņas" virzītu kandidātu Rīgas mēra amatam, atzina frakcijas pārstāvis Imants Keišs. Viņš gan bija izvairīgs, komentējot, vai pie partijām nepiederošie deputāti, kas apvienojušies frakcijā "Rīgai", atbalstītu tieši Burovu, jo oficiāli amatam viņš vēl neesot izvirzīts.

GKR cer nodrošināt Burovam vairāk nekā 31 deputāta rakstveida atbalstu un ir gatava konsultēties ar visām domē pārstāvētajām frakcijām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu