Tiesībsarga birojs saskata likuma pārkāpumus "Ghetto Games" novāktajos plakātos, tai skaitā arī ANO konvenciju (4)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vai māksla var provocēt? Grīziņkalnā skandalozie "Ghetto Games" plakāti
Vai māksla var provocēt? Grīziņkalnā skandalozie "Ghetto Games" plakāti Foto: Jānis Škapars/TVNET

Tiesībsarga birojs uzskata, ka ielu sporta un kultūras kustības "Ghetto Games" nu jau novākto plakātu saturs pārkāpa Bērnu tiesību aizsardzības likumu un ANO konvenciju par jebkādas sieviešu diskriminācijas izskaušanu, informē tiesībsarga birojs.

Birojā norādīja, ka plakātu saturs pārkāpa Bērnu tiesību aizsardzības likuma 50. panta pirmo un otro daļu, kas aizliedz bērnam demonstrēt materiālus, kurās propagandēta cietsirdīga uzvedība, vardarbība, erotika, pornogrāfija, kas rada draudus bērna garīgajai attīstībai, neatkarīgi no to izpausmes veida, pārraidīšanas ierīces un atrašanās vietas.

Tiesībsarga birojā vērsa uzmanību, ka "Ghetto Games" plakātos tika attēloti vizuālie attēli, kas ilustrēja vardarbību un pārkāpa ētikas, humānisma, morāles, tikumības un pieklājības normas. Šāds plakātu saturs, Tiesībsarga biroja ieskatā, nedrīkstēja būt pieejams bērniem.

» Plakātu autors: "Ghetto Games" dalībnieks ir domājošs intelektuālis, kas saskata ironiju un nolasa zemtekstu

Tiesībsarga birojs, vērtējot "Ghetto Games" plakātu saturu kopumā, secināja, ka sieviete tajos tika attēlota kā seksa objekts.

Tas, pēc birojā paustā, nozīmē, ka "skatītājs kā reklāmas patērētājs var iejusties subjekta lomā un rīkoties atbilstoši savām vēlmēm". Tiesībsarga birojā arī uzsvēra, ka šāda sievietes attēlošana var veidot asociāciju ar seksuālo pieejamību, kā arī rosināt stereotipisku attieksmi pret sievietēm.

Tiesībsarga birojā arī minēja, ka pēc ANO konvencijas, lai nodrošinātu patiesu sieviešu līdztiesību, valstīm ir jācenšas likvidēt sociālos, kultūras un tradicionālos modeļus, kuri atbalsta dzimuma stereotipus. Tāpat valstīm ir jāveido tāda sabiedrības sistēma, kas veicina sieviešu tiesību pilnvērtīgu realizāciju.

» Interneta asprāši steidz jokot par skandalozajiem "Ghetto Games" saukļiem

Jau ziņots, "Ghetto Games" Grīziņkalna parkā, Rīgā, izvietoja plakātus, kas radīja plašu rezonansi sabiedrībā. Pēc biedrības "Centrs "Marta"" un "Ghetto Games" sarunām gan plakāti tika novākti. Centrs "Marta" uzsvēra, ka šie plakāti ir "klajš dzimumu līdztiesības pamatprincipu pārkāpums un uzskatāmi par sieviešu un meiteņu cieņu aizskarošiem".

» "Lai viņas no tā sava centra iet dir**!" Elbakjans komentē "Ghetto Games" seksistiskos plakātus

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu