Solījās būt princis, bet izrādījās izcils melis un afērists. "Līgavainis" Igaunijā izputina sirmgalvi (17)

Ilustratīvs attēls. Foto: Pexels
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

- Mans eņģeli, es nevaru sagaidīt, kad būsim kopā. Vēlos, lai tu ātrāk kļūtu par manu sievu!

- Un es vēlos, lai kļūsti par manu vīru! 

- Tu esi mana karaliene, es mīlu tevi, Olga. 

Šādi portāla "Rus.Postimees" žurnāliste Olga Lebedeva pirms pāris dienām "kļuva par līgavu". Tiesa, izrādījās, ka kaislīgais mīlnieks jau iepazinies ar citu Igaunijas iedzīvotāju, iekarojis viņas uzticību un izkrāpis pamatīgu naudas summu. Kamēr tas, cik daudz Igaunijas sieviešu kļuvušas par mīlas afērista upurēm, ir noslēpumā tīts, viens ir skaidrs - ir pienācis laiks atmaskot kaislīgo krāpnieku. 

"Mana mamma, 73 gadus vecā Ludmila, ar ārzemnieku Deividu iepazinās kādā iepazīšanās vietnē. Deivids saka, ka viņu mīl un ir gatavs atbraukt uz Igauniju, lai viņu apprecētu un nopirktu māju. Viņš sacīja, ka ir NATO militārais inženieris," par savas mātes internetā atrasto precinieku "Rus.Postimees" stāsta lasītājs Andrejs. 

Viņš atklāj, ka Deivids sastāstījis sirmgalvei, ka militārā noslēpuma dēļ nevar izmantot savu naudu un prasījis aizdot iespaidīgas naudas summas - sākumā 1000, pēc tam 5000 eiro. Viņš prasot naudu, aizbildinoties ar dažādām problēmām - dēls iekļuvis avārijā un nepieciešama ārstēšanās, jāapmaksā bagāžas izdevumi aviosabiedrībā, bet tā kā viņš esot NATO inženieris, visi konti esot iesaldēti. 

Andrejs stāsta, ka māte ir pensionāre un, lai arī piestrādā, naudas neesot daudz.

"Savākusies parādus. Rados neklausās, paziņās arī, tic tikai tam blēdim. Viņi sazinās caur "WhatsApp". 

Portāla rīcībā nonākuši iespējamie blēdīgā mīlnieka personas dati - viņa vārds, uzvārds, adrese un telefona numurs. Andrejs ieskatījās "Google" un izrādījās, ka šis Deivids atrodams arī sociālā tīkla "VKontakte" grupā "SOS: līgavaiņu melnais saraksts". Tur aprakstīta citas sievietes līdzīgā pieredze un Deivida telefona numurs.

"Parādīju mammai, viņa saka - tas nav Deivida foto. Viņš pats, atbildot uz mammas jautājumu par šo forumu, sacījis, ka tas ir uzņēmuma tālruņa numurs, bet tālrunis ticis uzlauzts," atklāj krāpnieka upures dēls. 

Andrejs mātes dīvaino uzvedību sācis pamanīt pirms dažiem mēnešiem, kad viņa pēkšņi sākusi interesēties, kā lietot internetbanku. 

Tāpat vīrieti satraucis tas, ka pēkšņi māte netipiski bieži sākusi lietot mobilo telefonu.

"23. maijā es nolēmu ieskatīties viņas telefonā, lai noskaidrotu, ar ko viņa sarakstās. Sarakstē ar šo afēristu Deividu es ieraudzīju maksājuma uzdevuma kopiju - 1000 eiro," stāsta Andrejs. 

Viņš atklāj, ka blēža prasības arvien augušas - pēc neilga laika viņš prasījis jau 5000 eiro. Upures dēlam gan nav izdevies no mātes saņemt godīgu atbildi uz jautājumu, cik tieši naudas viņa pārskaitījusi blēdim. Minimums - 6000 eiro, taču Andrejs uzskata, ka mamma, iespējams, nav pastāstījusi par visiem maksājumiem. 

Andrejs norāda, ka šāda mātes rīcība viņu pamatīgi satraukusi, viņš sazinājies ar policiju, taču saruna ar likuma sargiem nav devusi gaidīto rezultātu.

"Viņi sacīja, ka šis gadījums nav viņu pārziņā, bet uz jautājumu, ko darīt, ieteica aprunāties ar mammu vai tiesas ceļā pieprasīt mātes tiesību ierobežošanu. Bet tā taču ir mana mamma, es nespētu šādi rīkoties," atklāts ir vīrietis. 

Andrejs konsultējās ar juristu, kurš tomēr ieteica vērsties policijā ar iesniegumu par naudas izkrāpšanu ar apmānu.

"Tāpat es rakstīju "WhatsApp" atbalsta dienestam. Man atbildēja, ka viņi izskatīs manu iesniegumu un rīkosies pēc saviem ieskatiem. Lūdzu, palīdziet apturēt šo afēristu un dodiet padomu, kā pārliecināt mammu vairs nepārskaitīt šim blēdim naudu. Ļoti ceru uz jūsu palīdzību!" "Rus.Postimees" redakcijai raksta vīrietis. 

Lasītāja lūgums raksta autorei licis nopietni aizdomāties, kā izdarīt tā, lai tas nebūtu "kārtējais stāsts par līdzīgu problēmu", par kuru rakstīts jau daudzas reizes, bet arī noderētu kā palīdzība šim cilvēkam?

Tā kā iespējamie blēža vārds un uzvārds ir zināmi, policijai tika nosūtīts informācijas pieprasījums - vai ienākušas kādas sūdzības par šādu cilvēku. 

Tomēr izrādījās, ka David Lorenz nozūd interneta plašumos tik veikli, cik adata siena kaudzē. Policijas pārstāvji tāpat uzsvēra, ka iepazīšanās vietnēs lielākoties iespējams gluži vienkārši reģistrēties ar izdomātu vārdu un uzvārdu. 

Parasti blēžu profilu veidošanā tiek izmantoti dažādu reālu militārpersonu vārdi, bet bildes "piemeklētas" interneta plašumos - piemēram, nozagtas kādam sociālajā tīklā "Facebook". 

Eksperti tāpat norāda, ka šīs darbības zināmā mērā ir blēža vēlme parādīt sevi kā iespaidīgāku personu nekā ir patiesībā, bet komplektā blēdim rodas izdevība stāstīt dažādus iežēlinošus stāstus, kāpēc viņam ir tik nepieciešams finansiālais atbalsts - piemēram, "Aizsardzības spēki" nav maksājuši algu gadiem ilgi vai viņš joprojām ir misijā, bet mājās palicis nepilngadīgs bērns, kurš smagas slimības dēļ nonācis slimnīcā un nu viņam jāpalīdz attālināti. 

Stāsti ir dažādi - līdz pat tādiem, ka militārpersona jau nosūtījusi savas mantas no misijas valsts uz Igauniju, taču tās aizturētas speciālā pārbaudē muitas zonā un īpašniekam jāmaksā, lai tās nosūtītu tālāk. Tad nu viņš vēršas pie savas sievietes Igaunijā... 

Igaunijas likuma sargi arī atklāj, ka šādu interneta vietņu, kur tiek atmaskoti krāpnieki, ir daudz, tomēr policija nevar uz šādām vietnēm atsaukties - tas radītu maldīgu priekšstatu - ja kāda vārda, uzvārda nav šajā sarakstā, tātad - viņš nav blēdis. 

Policijā atzīst, ka iestādes sistēmā netiek iekļauti ārvalstu afēristi, jo policisti nevar būt pārliecināti, vai cilvēka, kurš sacījis, ka ir David Lorenz, dati tikuši izmantoti saziņā ar citām sievietēm. Izslēgt šādu iespēju nevarot. Visticamāk, viņš sazinājies arī ar citām sievietēm no Igaunijas, tomēr viņu gadījumā, visticamāk, viņš nav ticis tik tālu, ka kāda būtu gatava pārskaitīt viņam naudu. Līdz ar to arī informācija par iespējamiem personas datiem nav nonākusi policijā. 

Kā palīdzēt lasītājam? 

"Rus.Postimees" nolemj sazināties ar Deividu. Saskaņā ar redakcijas radītu leģendu - žurnāliste Olga arī ir sazinājusies ar šo krāpnieku iepazīšanās servisā, bet "liktenis - sliktenis" katru aizvedis uz savu pusi. Žurnāliste ieraksta viņa numuru telefonā un, lūk - viņš pieejams "WhatsApp" tiešsaistē.

- Sveiks! Kā klājas? Atceries mani? 

- Sveika, enģeli, priecājos, ka esi šeit. Esmu ļoti godīgs cilvēks, uzturu kontaktu ar daudzām sievietēm, bet neatceros tevi. Lūdzu, pastāsti man par sevi. 

- Tiešām neatceries? Pat kaut kā drusku skumji...

Olga nosūta savu īsto fotogrāfiju. 

Ziedi, smaids, acis un debesis - sapņotājas tēls! 
Ziedi, smaids, acis un debesis - sapņotājas tēls! Foto: Privātais arhīvs

Deivids mokās, cenšoties atcerēties Olgu. Protams, lai ātrāk šīs mocības izbeigtu, Deivids izvaicā, kur Olga strādā un, vai viņai ir bērni. Žurnāliste atbild, ka ir neliela uzņēmuma īpašniece, bet bērnu pagaidām nav. 

Deivids sarosās. Olga saņem viņa foto un precizējošus jautājumus - par to, kāds uzņēmums ir Olgas pārziņā. 

Deivids - NATO militārais inženieris, glābējs no Irākas. 
Deivids - NATO militārais inženieris, glābējs no Irākas. Foto: Privātais arhīvs

Kopā ar kolēģiem redakcijā Olga domā atbilžu variantus - skaistumkopšanas salons, konditoreja, kafejnīca? Kolēģi nonāk pie varianta - neliela kafejnīca ārpus galvaspilsētas. Deivids vēl ir modrs un uzmanīgs, vaicā, ko Olga atceras par viņu. 

Sarakstei turpinoties, Deivids stāsta Olgai, ka ir glābējs Irākā. Olga stāsta, ka pametusi iepazīšanās servisu, kur abi it kā iepazinušies, bet Deivids pauž prieku, ka "beidzot abi ir atkalapvienojušies". Abi apmainās banālām frāzēm par to, cik abi ir laimīgi, ka atkal satikušies un abiem beidzot ir "iespēja būt kopā". 

Uz Olgas jauājumu, kāpēc Deivids nav viņu meklējis, viņš atbild: "Es nezināju, kā meklēt, bet svarīgākais - mēs esam šeit viens otram".

Tad Olga vaicā, vai abiem izdosies satikties šovasar. 

Darbadiena redakcijā turpinās noslēgumam, bet sarakste ar iesirmo skaistuli turpinās. Pēc dažām stundām Olga ar mīlas afēristu jau apspriež savu turpmāko kopdzīvi un plāno bērnu nākšanu pasaulē. 

- Es vienmēr tev esmu teicis, ka man vajadzīga sieviete, lai būtu ar viņu kopā vienmēr, es vēlos izjust īstas mīlas garšu. Ja tu esi man piemērota sieviete, es būšu ar tevi kopā mūžīgi. Man ir dēls. Viņš ir pusaudzis, viņam ir 13 gadu, vēlos viņam dāvāt vēl vienu mammu. Es tāpat būšu laimīgs, ja mums būs kopīgi bērni. 

- Cik lieliski! Kā sauc tavu dēlu un kur viņš dzīvo? 

- Mana dēla vārds ir Deniss, viņš mācās ASV. 

Vienas dienas laikā Olga "ieguva" mīļoto un padēlu...

No sarakstes kļūst skaidrs, ka Deniss mācās internātskolā ASV, bet viņa māte - Deivida bijusī sieva - mirusi no vēža. Nabaga bērns - viņš tur ir pilnīgi viens...

Psiholoģe Svetlana Nefedkina portālam norāda, ka, ja atmet ironiju un skata šo situāciju no psiholoģijas viedokļa, blēdis cenšas savu upuri apvārdot, liekot lietā divus trumpjus - mīlestību un līdzcietību. 

"Laulību afēristi sociālajos tīklos un iepazīšanās servisos izmanto divas stratēģijas - apbur ar it kā nedalītu uzmanību, apber ar komplimentiem, cerībām par laimi un laulības gredzenu pirkstā vai cenšas izraisīt līdzjūtību, stāstot, ka ir atraitņi, ļoti vientuļi, nelaimīgi vai nopietni slimi.

Vēl variants - "spēcīgo profesiju" vīrieši, kuri raksta, ka ir kapteiņi, militārpersonas, piloti... Tādiem sievietes vairāk uzticas, tāpēc blēži bieži vien izmanto šo triku, lai raisītu uzticēšanos," stāsta psiholoģe. 

"Tikšanās, ko sola afērists, lielākoties, tiek atlikta dažādu iemeslu dēļ. Ir sievietes, kuras tic tam, ko viņām raksta, neskatoties uz to, ka ne reizi nav šo cilvēku satikušas un nav bijusi iespēja novērtēt reālo situāciju. Nereti gadās, ka sievietes nemaz nevēlas reāli skatīties uz lietām, jo ir nogurušas no vientulības, vēlas mīlestību, ģimeni, tāpēc jebkurš cerības stars viņām ir laime. Diemžēl lielākoties šīs sievietes māna pašas sevi. Kā cilvēki veido veselīgas attiecības - soli pa solim. Arī uzticēšanās veidojas pakāpeniski, kad vīrietis savus vārdus un tajos dotās cerības nostiprina ar darbiem. Taču tādos gadījumos kā šie - tie ir tikai vārdi," teic speciāliste. 

Izrādās, pret vīriešiem vērstās krāpniecības shēmas darbojas citādi - bieži vien vīriešiem lūdz naudu jau pēc pirmās sarakstes, jo sieviete ir Ukrainā vai Krievijā, sola rīt-parīt nopirkt biļeti un atlidot uz Igauniju. Tāpēc arī summas paliek 500 - 1000 eiro robežās. Savukārt pret sievietēm vērstās krāpniecības shēmās summas mērāmas pat desmitos tūkstošu eiro, atklāj Igaunijas policijas pārstāvji. 

Turpmākajās dienās Olgas sarakste ar Deividu turpinās un ir aktīva. Īpaši aizkustinošs blēdis ir rītos - krāpnieks nerimstas klāstīt, cik laimīgs viņš ir par to, ka Olga atkal ir viņa dzīvē, naktīs to vien darot kā domājot par viņu un gaidot, kad abi beidzot būšot kopā. 

Tikmēr Olga priecē blēdi ar stāstiem par ikdienu kafejnīcā, par darbu ar dokumentiem, kas atņem daudz vērtīgā laika un sarunām ar piegādātājiem. 

Olga savā publikācijā ar ironiju stāsta: "Mana glābēja" varonība nav aprakstāma! Iedomājieties, cik ļoti mani ir jāmīl, lai, slēpjoties no teroristiem, riskētu ar dzīvību un sūtītu man īsziņas!"

Vēlāk kļūst zināms, ka apmēram tajā pašā laikā Ludmilai un Deividam noticis videozvans. Krāpnieks tāpat Ludmilai nosūtījis savu fotogrāfiju. Lūk, arī tā - šeit iespējams salīdzināt NATO militārpersonu un glābēju no Irākas. 

Deivids. 
Deivids. Foto: Privātais arhīvs

Lai arī eksperti norāda, ka laulību afēristi reti piekrīt videozvaniem, šajā gadījumā tas ir "papildus āķis", lai vēl ciešāk piesaistītu upuri. Policijas pārstāvji norāda, ka praksē visbiežāk redzēti gadījumi, kad afēristi nepiekrīt videozvanam, jo tas neesot iespējams. Vienā gadījumā gan ekrānā esot parādījies cilvēks no fotogrāfijas, taču viņam dīvainā kārtā izdevies no karadarbības zonas nokļūt interneta kafejnīcā. Bijuši arī tādi gadījumi, kuros detaļas ļāvušas pārliecināties par to, ka cilvēks otrpus ekrānam nav tas, par ko uzdodas.  

Pēc piecām dienām Olgas un Deivida sarakste sasniegusi kulmināciju - viņš atzīstas mīlestībā un bildina Olgu. Tiesa, naudu Olgai Deivids tā arī nelūdz - līdz tam krāpniekam jāapvārdo upuri apmēram mēnesi, tomēr arī bez naudas lūgšanas ir gana pierādījumu, ka ārzemnieks māna Ludmilu, izmantojot viņas labo sirdi. Viņš nav uzticīgs, tāpat kā nav uzticīgs Olgai un daudzām citām dāmām. 

Kā palīdzēt Ludmilai?

Jurists Vitālijs Denikins norāda, ka tad, ja ir vēlme ierosināt kriminālprocesu, šādos gadījumos ir ļoti grūti saskatīt noziegumu, jo Ludmila labprātīgi dod Deividam naudu un nav zināms, kāda finansiālā situācija ir pašam līgavainim. Turklāt viņš atrodas citā valstī un veikt procesuālās darbības ir ļoti sarežģīti. "Visticamāk, pie datora nesēž tas cilvēks no fotogrāfijas un no kura kartes vēlāk tiek noņemta nauda. Tā ir skrupulozi veidota krāpniecības shēma," atzīst eksperts. 

Viņš tāpat norāda: "Ja radusies situācija, kurā māte uzvedas dīvaini, tostarp - pieņem dīvainus lēmumus, kas var viņai kaitēt, iespējams, būtu jāapsver viņas rīcības ierobežošana, lai ierobežotu turpmākus naudas pārskaitījumus. Kaut vai - lai izvairītos no nopietnākiem zaudējumiem, kas saistīti ar darbībām ar nekustamo īpašumu. Lai sāktu procesu, ar iesniegumu jāvēršas tiesā," norāda Denikins. Tomēr beigu beigās visu noteiks ekspertīzes, ko nozīmēs tiesa, rezultāti. 

Iespējams, sieviete lēmumus pieņem apzināti. No otras puses - neesot izslēgts, ka vēršanās tiesā un speciālistu piesaistīšana liks cilvēkam aizdomāties, pauž jurists.

Viņš arī norāda, ka tiesa pieņemtu pozitīvu lēmumu par aizbildniecību, iespējams ierosināt krimināllietu, tomēr, visticamāk, tie būs tikai papildus izdevumi par juridisko palīdzību - šādās lietās pozitīvs iznākums gadoties ļoti reti. 

Psiholoģe Nefedkina portālam stāsta, ka šādas lietas īpaši sarežģī arī fakts, ka upures nereti ir gluži kā hipnozes varā - netic, ka tiek mānītas un izmantotas. Viņa pauž uzskatu, ka līdzīgas situācijās sievietēm būtu nepieciešama psihoterapeita palīdzība. 

Savukārt policijas pārstāvji norāda, ka, viņuprāt, labākais ieteikums līdzīgās situācijās - iemācīt savus vecākus lietot "Google" un interesēties, kas īsti ir cilvēki, ar kuriem viņi kontaktējas internetā. 

Pēc šī raksta publicēšanas portāla "Rus.Postimees" redakcija saņēma vēstuli no lasītājas Janas. Viņa pateicās Olgai par rakstu un problēmas skaidrojumu un atklāja, ka jau vairākas dienas sarakstoties ar vīrieti no fotogrāfijas, mulstot, jo nevarot atrast viņa foto internetā. Kad kārtējo reizi ievadījusi šo foto meklētājā, parādījies Olgas raksts... 

Komentāri (17)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu