Zinātnieki: Māršalu salās radiācijas līmenis ir augstāks nekā Černobiļā un Fukušimā (7)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP / Scanpix

Jaunākie pētījumu dati uzrāda, ka Māršalu salas, kas atrodas Klusajā okeānā, ar radiāciju ir krietni piesārņotākas par Černobiļu un Fukušimu, vēsta CNN.

Māršalu salās Amerikas Savienotās valstis aukstā kara laikā izmēģināja vairākas kodolbumbas. Laika posmā no 1946. līdz 1958. gadam Pentagons Māršalu salās veica 67 gaisa, zemūdens un sauszemes kodolizmēģinājumus reizi divos mēnešos.

» Pienākušas īstermiņa risinājuma beigas. Radioaktīvo atkritumu dēļ apdraudēts Klusais okeāns

Šobrīd zinātnieki nākuši klajā ar jauniem datiem, kas norāda uz to, ka Māršalu salās radiācijas līmenis krietni pārsniedz par Fukušimas un Černobiļas radiācijas līmeni.

Saskaņā ar Māršalu salu valdības datiem, saslimtība ar vēzi šajā pasaules vietā ir viena no augstākajām pasaulē. 

Mūsdienās, vairāk nekā 60 gadus pēc tam, Kolumbijas universitātes pētnieki apgalvo, ka starojums četros atolos joprojām ir ļoti augsts - dažos rajonos desmit līdz 1000 reižu augstāks nekā radioaktīvajos apgabalos Černobiļā un Fukušimā.

» Jods un radiācija. Kāpēc Černobiļas upuriem bijā jādzer joda tabletes?

Māršalu salu iedzīvotāju skaits ir mazs. 2017. gadā tur dzīvojuši vien 53 127 cilvēku. Dažos salas rajonos ir tikai daži simti iedzīvotāju. 

Kā vēsta CNN, Bikini atolā ir visaugstākais radiācijas līmenis starp pētītājiem rajoniem. 

Analizējot augsnes paraugus, pētnieki konstatēja Amerīciju - 241 ( sudrabbalts, radioaktīvs metāls, ko iegūst bombardējot plutoniju ar neitroniem). Cēziju - 137 ( sārmu metāls. Dabā brīvā veidā nav sastopams.) Plutoniju - 238 ( Sudrabbalts, radioaktīvs metāls. Plutonijs ir mākslīgi iegūts elements. Rūpnieciski plutoniju atomreaktoros ražo no urāna.).

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu