Pasažieru pārvadātājs lūdz KNAB izmeklēt iespējami nelikumīgu Autotransporta direkcijas darbinieku rīcību (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
KNAB. Ilustratīvs attēls
KNAB. Ilustratīvs attēls Foto: Evija Trifanova / LETA

Starptautiskais pasažieru pārvadātājs "Lux Express" vērsies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB), lūdzot izmeklēt Autotransporta direkcijas darbinieku iespējami nelikumīgu rīcību un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, informēja uzņēmuma pārstāvji.

Uz izmeklēšanas laiku "Lux Express" lūdz satiksmes ministru Tāli Linkaitu (JKP) no amata atstādināt Autotransporta direkcija valdes priekšsēdētāju Kristiānu Godiņu.

"Tiesībsargājošai iestādei esam nosūtījuši informāciju par pierādījumiem, ka Autotransporta direkcija darbinieki ir organizējuši vai bijuši iesaistīti organizēšanā provokācijā pret "Lux Express". Godiņš ir publiski atzinis, ka gatavo vēstuli Igaunijas Ekonomikas un komunikāciju ministrijai, ar kuru prasīs anulēt "Lux Express" atļauju maršrutā Tallina-Rīga-Birži. Lai gan pēdējā mēneša laikā mums ir bijušas pārbaudes pastiprinātā intensitātē, pārkāpumi nav konstatēti, līdz ar to mūs satrauc situācija, kurā nozares politikas īstenotājs ar neētiskām metodēm mēģina darīt visu iespējamo, lai apturētu jaunos "Lux Express" maršrutus, kā arī negatīvi ietekmētu uzņēmuma reputāciju Latvijā," norādīja "Lux Express Latvija" valdes priekšsēdētājs Janno Ritsbergs.

"Lux Express" vadība uzskata, ka šāda rīcība rada nopietnu aizdomu ēnu pār Autotransporta direkcija vadības nespēju nodrošināt objektīvu tirgus pārraudzību un savu tiešo pienākumu veikšanu.

"Autotransporta direkcija ir definējusi, ka tās misija ir nodrošināt vienlīdzīgas iespējas un apstākļus visiem pārvadātājiem. Direkcijas darbiniekiem pašiem mēģinot radīt diskutablas situācijas "Lux Express" licences anulēšanai, rodas sajūta, ka tiek strādāts konkrētu tirgus dalībnieku interesēs. Mēs zinām, ka Latvijā iekšzemes pārvadājumu tirgus vēsturiski ir bijis ļoti politizēts, līdz ar to ministru lūdzām uz izmeklēšanas laiku atstādināt direkcijas vadītāju, jo atbilstoši Krimināllikumam šādas darbības var klasificēt kā dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu," norādīja Ritsbergs.

Vienlaikus "Lux Express”" tiesībsargājošo iestādi ir lūdzis veikt izmeklēšanu par to, vai Autotransporta direkcijas darbinieki provokāciju ir organizējuši, saskaņojot darbības ar citiem tirgus dalībniekiem.

Autotransporta direkcijas pārstāve Zane Plone aģentūrai LETA norādīja, ka atbilstoši normatīviem Autotransporta direkcijas funkcija ir pārbaudīt, kā tiek ievērotas Eiropas Savienības (ES) un nacionālo normatīvu prasības attiecībā uz regulārajiem pasažieru pārvadājumiem, tādēļ direkcijas veic un turpinās veikt dažādus uzraudzības pasākumus.

Autotransporta direkcija jau iepriekš norādīja, ka Igaunijas "Lux Express" pašreiz nav tiesīgs nodrošināt regulārus pasažieru pārvadājumus maršrutā Rīga-Daugavpils. "Esam vērsušies Igaunijas Ekonomikas un komunikācijas ministrijā, aicinot mainīt maršruta Tallina-Birži atļaujas izmantošanas nosacījumus, izslēdzot pieturu Rīga. Mēs neprasām Igaunijas "Lux Express" izsniegtās atļaujas vai licences anulēšanu, bet korektu izsniegtās maršruta Tallina-Birži atļaujas izmantošanu," norādīja Plone.

Viņa uzsvēra, ka direkcija atbalsta godprātīgu un vienlīdzīgu konkurenci, vienlaikus ievērojot spēkā esošo normatīvu prasības un valsts noteikto politiku sabiedriskā transporta pakalpojumu nodrošināšanas kārtībā.

Plone arī atgādināja, ka no 2021. gada mainīsies kārtība, kā tiek nodrošināti sabiedriskā transporta pakalpojumi Latvijas teritorijā, un tajā brīdī "Lux Express" varēs piedāvāt savus pakalpojumus, bet šobrīd, kamēr ir spēkā līgumi ar sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējiem un nav pieņemti normatīvi par kārtību, kā tiek sniegti pakalpojumi komerciālajos maršrutos, attiecīgais pārvadātājs nav tiesīgs vest pasažierus maršrutā Rīga-Daugavpils.

"Izvērtējot radušos situāciju, vēlamies vērst iedzīvotāju uzmanību uz to, ka, pirmkārt, Igaunijas "Lux Express" pasažieri nevar būt droši par savu personas datu aizsardzību, jo saskaņā ar mūsu rīcībā esošo informāciju tie tiek apstrādāti neatbilstoši Fizisko personu datu aizsardzības likuma prasībām; otrkārt, Igaunijas "Lux Express" veikto aktivitāšu dēļ par 17% ir samazinājies pasažieru skaits maršrutā Rīga-Daugavpils, kā rezultātā būsim spiesti samazināt reisu skaitu, kas attiecīgi samazinās pieejamību personām ar funkcionāliem traucējumiem, jo konkrētais pārvadātājs šo pasažieru pārvadājumus nenodrošina," sacīja Plone.

Autotransporta direkcijā noraidīja Igaunijas "Lux Express" paziņojumā pausto, jo tam nav absolūti nekāda juridiska seguma. Direkcija aicina Igaunijas "Lux Express" atrisināt šo jautājumu, tiekoties klātienē, nevis izplatot emocionālus vēstījumus publiskajā telpā.

Jau ziņots, ka "Lux Express" no 19. jūnija sācis regulārus pasažieru pārvadājumus ar autobusiem maršrutā Rīga-Birži-Daugavpils, kura izveidē uzņēmums investējis vienu miljonu eiro. Pārvadājumus uzņēmums plāno nodrošināt ar pilnīgi jauniem autobusiem.

"Mēs atradām iespēju savienot Rīgu un Daugavpili ar divu starpvalstu reisu palīdzību," sacīja Ritsbergs, norādot, ka pasažieru interese par braucienu starp abām pilsētām ir liela.

Reisam tiek izmantoti divi jūnijā atklāti autobusu maršruti - Tallina-Rīga-Birži un Birži-Daugavpils.

Savukārt Autotransporta direkcija uzskata, ka šis maršruts ir nelegāls, jo "Lux Express" nav izsniegta atļauja pārvadājumiem maršrutā Rīga-Daugavpils.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu