"Es nespētu aprakstīt labāku tēvu." Tuvinieki aizstāv vīrieti, kura gadu vecie dvīņi mašīnā nomira no pārkaršanas (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Huans Rodrigess ar sievu un dēlu pēc tiesas sēdes 1. augustā.
Huans Rodrigess ar sievu un dēlu pēc tiesas sēdes 1. augustā. Foto: AP/Scanpix

Nepilnu nedēļu pēc tam, kad 39 gadus vecais Huans Rodrigess, dodoties uz darbu, savā auto atstāja gadu vecos dvīņus Fīniksu un Marizu, kuri no pārkaršanas nomira, vīrietis saņēmis gan tuvinieku, gan draugu atbalstu, ziņo "The Independent".

Rodrigess trīcēdams stājās tiesas priekšā. Viņu atbalstīt bija ieradušies draugi un paziņas, lai uzzinātu, kāds liktenis sagaida Rodrigesu, kurš pavisam nesen pieļāvis savas dzīves ļaunāko kļūdu.

26. jūlija pēcpusdienā Rodrigess mirušos mazuļus atrada iesprādzētus savā automašīnā. Viņš esot izskrējis no automašīnas un sācis kliegt. "Es aizmirsu! Es nogalināju savus bērnus!" vīrietis esot teicis policijai.

Rodrigesa tuvinieki viņu raksturo kā citkārt ļoti uzmanīgu un kārtīgu, ka viņš bērnu dēļ būtu gatavs darīt jebko.

"Es nespētu parādīt labāku tēva piemēru. Viņš iesaistījās ģimenes dzīvē. Mīlošs. Vienmēr gatavs parūpēties par saviem bērniem," pēc tiesas sacīja kāds Rorigesa draugs.

Rodrigesa pozitīvais raksturojums nesakrīt ar informāciju, kas ir tiesas rīcībā. Viņš policistiem stāstīja, ka 26. jūlijā plkst. 8.00 esot ieradies savā darba vietā - kara veterānu slimnīcā Bronksā. Pēc pilnas darba dienas nostrādāšanas ap plkst. 16.00 viņš esot iekāpis auto un sācis ceļu mājup. Tikai tad viņš pamanījis, ka dvīņi joprojām ir iesprādzēti atmuguriskajos bērnu autokrēsliņos. Viņi vairs neelpoja. Tiesa ir atteikusies atsaukt izvirzītās apsūdzības.

Tomēr Rodrigesa pozitīvajam raksturojumam piekrīt daudzi, kas vīrieti pazīst. Pat viņa sieva Marisa Rodrigesa, kura pati sēro par bērnu zaudējumu, lūgusi apžēloties par vīru.

"Tas ir šausmīgs negadījums, un man vajag viņu blakus," sacījusi Rodrigesa.

Pozitīvās liecības par Rodrigesu radījušas jautājumu - kā tik mīlošs tēvs karstā dienā mašīnas aizmugurējā sēdeklī var aizmirst savus bērnus?

"The New York Times" vēsta, ka Rodrigess nav sniedzis publiskus komentārus par notikušo. Taču viņa tuvs draugs Alfredo Angveira medijiem atklājis, ka vīrietis esot bijis pārliecināts, ka pirms došanās uz darbu aizvedis dvīņus uz bērnudārzu. "Viņš to nevar izskaidrot. Viņš domāja, ka aizvedis bērnus," norāda draugs.

» Ģimenes brīvdienas pārvēršas traģēdijā - Puertoriko no kruīza kuģa 11. klāja izkrīt mazs bērns

Rodrigess sazinājies ar Floridas neirozinātnieku Deividu Daimondu, kurš pēta šo bīstamo un dažkārt traģisko fenomenu. "Viņš domāja, ka ir vienīgais cilvēks, kam tā ir gadījies," zinātnieks sacīja par Rodrigesu.

Diemžēl tā nav. Kopš 1998. gada ASV fiksēti apmēram 440 gadījumi, kad bērni atstāti automašīnā un miruši no pārkaršanas. Visbiežāk tas saistīts nevis ar vecāku vienaldzību, bet gan cilvēka atmiņas īpatnībām, uzsver Daimonds.

Daimonds skaidro, ka apmēram pusē gadījumu, kad bērni miruši no pārkaršanas automašīnā, tas noticis līdzīgos apstākļos - citkārt gādīgi vecāki grasījušies aizvest bērnus uz bērnudārzu vai pie aukles, bet aizmirsuši to izdarīt un, paši to nepiefiksējot, atstājuši savas atvases automašīnā. Šādi gadījumi visbiežāk notiek jūlijā, kad valda vislielākais karstums, un vislielākais risks ir darba nedēļas beigās - ceturtdienās un piektdienās.

Šādos gadījumos vecāki nereti "atceras", ka nogādājuši bērnus bērnudārzā, kaut arī patiesībā to nav izdarījuši. Daži pat vakarā aizbrauc uz bērnudārzu un tikai tad saprot, kas noticis.

» Video: ASV lidostā viens mātes neuzmanības mirklis un divus gadus vecais dēls aizslīd pa bagāžas lenti

Šie gadījumi kļuvuši biežāki kopš 90. gadu vidus, kad drošības apsvērumu dēļ tika ieteikts bērnu sēdeklīšus novietot uz automašīnas aizmugurējā sēdekļa, kā arī atmuguriskie bērnu krēsliņi tika rekomendēti kā drošāki. Tomēr tas nozīmē, ka bērni visu laiku nav vecāku acu priekšā.

Kad cilvēks pārvietojas pa ierastu maršrutu, viņa smadzenes pārslēdzas "autopilotā", norāda Daimonds. Tas ļauj vienlaikus koncentrēties uz vēl ko citu, piemēram, sarunu. Tajā pašā laikā no prāta var izkrist uzdevumi, ko bija plānots paveikt.

Problēmas risinājumi var būt dažādi, piemēram, sistēma, ka bērnudārza audzinātāji sazinās ar vecākiem, ja bērns nav atvests plānotajā laikā. Iespējami arī tehnoloģiski risinājumi - jutīgi sensori, kas automašīnas īpašniekam paziņo, ja salonā fiksēta kaut niecīga kustība. ASV Kongresā šogad tika iesniegts likumprojekts, kurā ierosināts obligātā kārtā instalēt automašīnās tehnoloģiskas ierīces, kas atgādinātu uzmest aci aizmugurējam sēdeklim

Rodrigesam izvirzītas apsūdzības par nonāvēšanu un nonāvēšanu aiz nolaidības. Šonedēļ zvērinātie joprojām nebija pieņēmuši nekādus lēmumus šajā lietā, ko Rodrigesa advokāts uzskata par zīmi, ka apsūdzības varētu atcelt. 

Rodrigess ir ASV Nacionālās gvardes karavīrs, kurš 2008. gadā Ņujorkas Štata universitātē ieguva maģistra grādu sociālajā darbā. Rodrigess iestājās armijā un no 2016. gada oktobra līdz 2017. gada martam dienēja Kuveitā, kur savainoja kāju.

Rodrigesam no iepriekšējām attiecībām ir 12 un 16 gadus veci bērni, bet ar sievu Marisu ir vēl viens četrus gadus vecs dēls.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu