ASV atklājusi izlūkdienestu slepeno ziņojumu par Černobiļas katastrofu (13)

Foto: AP/Scanpix
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Pirmajās dienās pēc Černobiļas katastrofas ASV apšaubījusi PSRS oficiālā iesnieguma patiesumu. Izlūkošanā iesaistītās personas arī bijušas pilnīgi pārliecinātas, ka personāls nekavējoties evakuēts no uzsprāgušās atomelektrostacijas, vēsta "Postimees".

ASV nevalstiskā organizācija "Nacionālās drošības arhīvs" publicējusi pirmo ASV slepeno izlūkošanas ziņojumu par katastrofu Černobiļas atomelektrostacijā 1986. gada 26. aprīlī. Slepenais ziņojums tika publicēts organizācijas tīmekļa vietnē svētdien, 18. augustā.

Pirmajās dienās pēc katastrofas Amerikas izlūkdienesti šaubījušies par PSRS varas iestāžu oficiālo ziņojumu, kurā tika nosaukts pirmais upuru skaits. Turklāt Amerikas izlūki bija pārliecināti, ka personāls avārijas dienā tika evakuēts uzreiz pēc sprādziena Černobiļas spēkstacijā.

» Seriāli, šņabis un influenceri. Černobiļas kults

ASV izlūkošanas sekretārs un asistents Mortons Abramovics sešas dienas pēc katastrofas uzrakstījis ziņojumu savam vadītājam Džordžam Šulzam.

"Visa izlūkdienesta komanda uzskata, ka tās ir pilnīgas muļķības, ka avārijā gājuši bojā tikai divi cilvēki," viņš rakstīja, norādot uz atomelektrostacijas sagrūšanas apjomu.

"Parastā dienas maiņā padomju reaktorā ir aptuveni simts cilvēku. Nakts maiņā dežurē 25 līdz 35 cilvēki. Tā kā 3. un 4. energobloks atrodas tuvu viens otram, cilvēku skaits dienā ap reaktoru varētu būt līdz 200, un naktī līdz 70 cilvēkiem," savas šaubas pamatojis Abramovics.

ASV izlūkdienesti bija pārliecināti, ka lielākā daļa atomelektrostacijas darbinieku jebkurā gadījumā būtu evakuēti, taču, lai mazinātu katastrofas sekas, noteiktas grupas joprojām paliktu pie reaktora.

Taču patiesība ir rūgta - pēc sprādziena evakuācija uzreiz nenotika.

"Attēlos, kas saņemti, ir redzams, ka pie reaktora atrodas ugunsdzēsēju brigādes, un tas nozīmē, ka notikuma vietā tika piesaistīti papildus glābšanas resursi," rakstīts 1986. gada 2. maija slepenajā ziņojumā.

» Černobiļas katastrofas "neredzamie cilvēki". Drūmā fotoprojektā parāda dzīvi Baltkrievijas internātskolās

Amerikāņu izlūki pieņēmuši, ka glābējus varēja ievest tikai pirms sprādziena.

Publiskotie dokumenti liecina, ka jau toreiz izlūkdienesti spēja raksturot sprādzienu: "Liela gāzes vai tvaika eksplozija sagrāva visu energobloka ēku un izraisīja nozīmīgu konstrukcijas iznīcināšanu."

Ņemot vērā sprādziena apjomu, ASV izlūkdienesti domāja, ka visi reaktora tuvumā esošie darbinieki gājuši bojā.

"Balstoties uz fotogrāfijās redzēto, mums šķiet, ka visi cilvēki, kuri atradās 4. energobloka tiešā tuvumā, ir miruši vai saņēmusi nāvējošas radiācijas devas," teikts dokumentā.

Foto: Vēsturiski kadri no Černobiļas traģēdijas vietas

Komentāri (13)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu