Atklāj jaunu informāciju par pirmdien debesīs novēroto "sarkano bumbu ar liesmojošo asti" (5)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: EPA/Scanpix

Pirmdien ap plkst. 20.57 Latvijas teritorijas austrumu daļā novērots neliela izmēra bolīds - tie veidojas, atmosfērā ienākot lielāka izmēra asteroīdam, pastāstīja Latvijas Astronomijas biedrības valdes locekle, portāla "StarSpace.lv" redaktore Anna Gintere.

Viņa stāstīja, ka aculiecinieku novērojumi liecina par spožu, zaļganas nokrāsas "krītošo zvaigzni", kas lēnām lidoja dienvidaustrumu virzienā. Sociālajos medijos izplatītajos video redzams, ka tā spožums pielīdzināms Mēness spožumam, norādīja Gintere.

"Bolīdi veidojas, ienākot atmosfērā lielāka izmēra asteroīdam. Piemēram, 2013. gada 15. februārī Zemes atmosfērā ienāca aptuveni 20 metrus liels objekts, kurš kļuva par Čeļabinskas notikuma vaininieku, sasprāgstot Zemes atmosfērā," skaidroja Gintere. 

Viņa norādīja, ka Latvijā novērotais noteikti ir bijis mazāka izmēra objekts. Tie lielākoties sadalās atmosfērā un tikai retumis kāds fragments sasniedz virsmu, kļūstot par meteorītu.

Pēc Ginteres teiktā, vakar novērotā parādība nav unikāla.

"Tomēr, ņemot vērā, cik liela daļa zemeslodes ir klāta ar ūdeni un cilvēku mazapdzīvotiem apgabaliem, var droši teikt, ka vakardienas bolīda aculieciniekiem ir paveicies ieraudzīt šo iespaidīgo parādību, kas kārtējo reizi atgādina, ka apkārtējais kosmoss ir bagāts ar pārsteigumiem un cilvēcei nevajadzētu ieslīgt pašapmierinātībā, bet gan rūpīgi novērot Zemei tuvos asteroīdus un domāt par metodēm, kādas pielietot, ja kādreiz nākotnē parādītos reāli draudi satikties ar civilizācijai bīstamāka izmēra objektu," rosināja Gintere. 

Kas īsti pirmdienas vakarā uzliesmoja Latvijas debesīs? 

"9. septembra vakarā Latvijas debesīs uzliesmoja spilgts objekts. Meteors jeb šajā gadījumā to var saukt arī par bolīdu. Kādēļ tas bija zaļš un vai tiešām nokrita zemē?" otrdien savā sociālā tīkla "Facebook" profilā vēsta Latvijas Televīzijas laika ziņu vadītājs Toms Bricis. 

Jau no pirmdienas vakara sociālajos tīklos Latvijas iedzīvotāji dalās ar komentāriem un jokiem par debesīs novēroto objektu, kas atgādinājis sarkanu bumbu ar liesmojošu asti. 

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu