Jaunākā informācija par bērnu saslimšanu Siguldā - viens inficēšanās avots

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Katli. Ilustratīvs attēls.
Katli. Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Visus Siguldā inficētos bērnus un pirmsskolas izglītības iestāžu (PII) darbiniekus vieno vienā pārtikas blokā gatavota ēdiena lietošana uzturā, informē Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāve Ilze Arāja.

SPKC epidemiologi, sākot epidemioloģisko izmeklēšanu, izvirzīja vairākas hipotēzes par šiga toksīnu veidojošās zarnu nūjiņas (STEC) izraisītās infekcijas uzliesmojuma iemesliem. Izskatot visas versijas, epidemiologi secināja, ka bērni nav ceļojuši, un, lai gan viņi ir no vienas pilsētas izglītības iestādēm, visi cits citu nepazina.

Tomēr secināts, ka visus vienoja viens ēdinātājs. Versija, ka iespējami inficētā pārtika iegādāta kādā veikalā, neapstiprinājās, jo tad saslimušo skaits Siguldā vai citur būtu krietni lielāks un saslimstība būtu plašāka.

Tāpat SPKC secināja, ka visi saslima vienā nedēļā un vienā slimības inkubācijas periodā. Saslimšanas gadījumi reģistrēti Siguldas bērnudārzos, "Ieviņa", "Saulīte" un "Pīlādzītis". Visi slimnieki saslimuši septembra pirmajā nedēļā. Ņemot vērā STEC infekcijas inkubācijas laiku, varot secināt, ka inficēšanās notikusi vai nu augusta beigās vai 2.-3. septembrī.

Arāja skaidroja, ka saslimšanas neturpinās, par ko liecina klīniskie dati un laboratorisko izmeklējumu rezultāti. Līdz ar to epidemiologi secinājuši, ka noticis lokāls STEC infekcijas uzliesmojums, kurā saslimušos vieno vienā pārtikas blokā pagatavoto ēdienu lietošana uzturā. Citi kopīgi riska faktori slimniekiem epidemioloģiskās izmeklēšanas laikā nav konstatēti.

» "Skolotājas pie tualetes pārbauda, vai bērni mazgā rokas." Siguldā bērnudārzos pastiprināti drošības pasākumi

Vienlaikus SPKC atzina, ka noskaidrot konkrētu ēdienu ir problemātiski, jo no maziem bērniem nav iespējams iegūt ticamas atbildes par konkrētajiem ēdieniem, kas bija vai nebija lietoti uzturā pirmsskolas izglītības iestādēs pirms saslimšanas.

Pēc Arājas paustā, pasaules pieredze liecina, ka iepriekš reģistrētajos slimības uzliesmojumos kā infekcijas avoti bijusi iesaistīta dažādu veidu pārtika, tostarp nepietiekami termiski apstrādāta liellopu gaļa un cita gaļa, nepasterizēts piens, dažādi svaigi produkti, piemēram, gurķi, asni, spināti un salāti, nepasterizēta ābolu sula un siers.

SPKC piebilda, ka infekcijas izraisītājs izdalās no dzīvnieka vai no cilvēka organisma ar fekālijām. Dzīvnieka gaļa var būt piesārņota ar fekālijām, ja netiek ievēroti piesardzības pasākumi kaušanas laikā, turklāt dzīvnieku fekālijas var piesārņot arī citus pārtikas produktus, piemēram, pienu, dārzeņus un ūdeni. Slimību izraisošie "E.coli" celmi ilgstoši saglabā dzīvotspēju apkārtējā vidē.

» Bērnu saindēšanās Siguldā: novada pašvaldība lauž līgumu ar izglītības iestāžu ēdinātāju

Epidemiologi uzskata, ka inficēšanās notikusi, lietojot uzturā ēdienus, kas saturēja infekcijas izraisītājus. SPKC skatījumā, iemesls tam bija higiēnas prasību neievērošana pirmsskolas izglītības iestāžu pārtikas blokā.

Arāja norādīja, ka saslimšanas gadījumu izmeklēšanas laikā līdz 26. septembrim iegūta informācija, ka STEC infekcija laboratoriski apstiprināta sešiem saslimušajiem bērniem un vienam saslimušajam pieaugušajam. Pieciem bērniem STEC infekcija noritēja ar hemolītiski urēmiskā sindroma attīstību.

Veicot pastiprinātu akūtu zarnu infekcijas slimību uzraudzību Siguldas un Siguldas novada iedzīvotājiem saistībā ar STEC infekcijas izplatības epidemioloģisko izmeklēšanu, SPKC līdz 26. septembrim ieguva informāciju par 15 laboratoriski apstiprinātiem salmonelozes gadījumiem. Ar salmonellām inficējušies bērni, kuri apmeklēja divas Siguldas pirmsskolas izglītības iestādes - "Ieviņa" un "Tornīši".

Bērni saslimuši septembra otrajā nedēļā, saslimšanas datumiem iekļaujoties vienā infekcijas inkubācijas periodā, norāda Arāja. Tas norādot uz vienreizējo infekcijas pārnešanas faktora iedarbību, inficējoties ar salmonellām uzturā, un neliecina par inficēšanos ilgākā laika periodā kontakta ceļā. Arāja norādīja, ka slimības inkubācijas periodā viņi nebija piedalījušies kopīgos pasākumos un nav savā starpā kontaktējuši, kas arī liecina par to, ka bērni nevarēja inficēties kontakta ceļā.

Ņemot vērā salmonelozes inkubācijas periodu, SPKC secināja, ka bērni inficējušies laika no 9.-11. septembrim. Veicot epidemioloģisko izmeklēšanu, noskaidrots, ka ēdieni abām salmonelozes skartajiem bērnudārziem tika gatavoti vienā pārtikas blokā. Līdz ar to minētajā pārtikas blokā gatavoto ēdienu lietošana uzturā ir vienīgais kopējais faktors, kas vieno 11 bērnus, kuri saslimuši ar salmonelozi. 

Saistībā ar to, ka citos bērnudārzos un skolās, kurus apkalpo konkrētais ēdinātājs, salmonelozes gadījumi nav reģistrēti, secināts, ka Siguldā atklātie salmonelozes saslimšanas gadījumi ir lokāli un arī ir saistīti ar minētajā pārtikas blokā gatavoto ēdienu lietošanu uzturā.

Arāja informēja, ka epidemioloģiskā izmeklēšana turpinās. Tā kā SPKC organizējis infekcijas skarto iestāžu bērnu un personāla izmeklēšanu uz salmonelozi, inficēto personu skaits varētu pieaugt, kad tiks saņemti testēšanas rezultāti.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu