Trampa spiediens veikt izmeklēšanu par Baidenu satraucis Zelenski vēl pirms inaugurācijas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis un ASV prezidents Donalds Tramps.
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis un ASV prezidents Donalds Tramps. Foto: AFP / Scanpix

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis vēl pirms inaugurācijas bijis nobažījies par spiedienu no ASV prezidenta Donalda Trampa puses veikt izmeklēšanu par viņa politisko konkurentu demokrātu Džo Baidenu.

Zelenskis 7. maijā - divas nedēļas pirms inaugurācijas - sapulcināja Kijevā nelielu padomnieku grupu, lai apspriestu valsts enerģētikas vajadzības.

Tā vietā grupa lielāko daļu no trīs stundas ilgajām sarunām apspriedās, ko darīt ar Trampa un viņa personīgā advokāta Rūdija Džuliāni uzstājību veikt izmeklēšanu un kā izvairīties no iepīšanas ASV vēlēšanās, pavēstīja trīs cilvēki, kuriem detaļās zināma sarunu norise.

Tikšanās notika divas nedēļas pēc Trampa zvana, apveicot Zelenski ar uzvaru prezidenta vēlēšanās 21. aprīlī.

Visas Trampa un Zelenska telefonsarunas detaļas nav publiskotas un nav skaidrs, vai Tramps tieši prasījis veikt izmeklēšanu par viņa politiskā sāncenša Džo Baidena un viņa dēla Hantera Baidena darbību Ukrainā. Taču visi trīs cilvēki sacīja, ka Zelenski bijis nobažījies par Trampa spiedienu veikt izmeklēšanu par Baideniem.

Baltais nams sniedzis tikai vispārēju atstāstu par telefonsarunu, kurā Tramps esot aicinājis Zelenski un ukraiņu tautu īstenot reformas, vairot labklājību un iznīdēt korupciju.

7. maija sanāksmē piedalījās Zelenska divi galvenie palīgi Andrijs Bogdans un Andrijs Jermaks, valsts naftas un gāzes kompānijas "Naftogaz" vadītājs Andrijs Koboļevs un kompānijas uzraudzības padomes loceklis amerikānis Eimoss Hohsteins.

Hohsteins ir bijušais diplomāts, kurš konsultēja Baidenu Ukrainas jautājumos prezidenta Baraka Obamas administrācijas laikā.

Demokrātu kontrolētās Pārstāvju palātas spīkere Nensija Pelosi septembra beigās nolēma sākt impīčmenta izmeklēšanu saistībā ar trauksmes cēlāja ziņojumu, ka Tramps jūlijā telefonsarunā ar Zelenski mēģinājis viņu pierunāt sniegt informāciju par Trampa politiskā pretinieka Baidena un viņa dēla Hantera darbību Ukrainā. Pastāv bažas, ka Tramps aizturējis militāro palīdzību Ukrainai, lai izdarītu spiedienu uz Kijevu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu