"Mani "iegādājās" seksuālo vajadzību apmierināšanai." Izvarošanas upure, kurai piesprieda mūža ieslodzījumu (6)

Sintoja Brauna 2018. gadā. Foto: AP/Scanpix
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Sintoja Brauna Longa bija tikai 16 gadus veca, kad ASV tiesa viņai piesprieda mūža ieslodzījumu par vīrieša slepkavību, kas viņu bija "iegādājies" savu seksuālo vajadzību apmierināšanai. Pēc 15 cietumā pavadītiem gadiem sievieti atbrīvoja un nu viņa vēsta par nepilnībām tiesu sistēmā, kas varēja viņai atņemt visu dzīvi, vēsta portāls "The Guardian".

Notiesāta uz mūžu

Sintojas Braunas Longas dzīvesgājums nav bijis viegls - 16 gadus vecā meitene bija bezpajumtniece un jau bija paspējusi vairākas reizes pārkāpt likumu. Viņa bija redzējusi dzīves skarbāko pusi - meitene bija vairākas reizes izvarota un fiziski iespaidota. Viņas tābrīža partneris, suteners vārdā "Kats Trouts" (Kut Throat), meiteni regulāri "pārdeva" uz ielām, lai nopelnītu naudu narkotikām.

Meitenes skarbā pieredze tiesā tika galvenokārt ignorēta. Prāvā, kas norisinājās 2004. gadā Tenesijas štatā ASV, Brauna Longa vairākkārtīgi tikusi dēvēta par "pusaugu prostitūtu" un viņai piemērots pilngadīgo soda mērs.

Tagad, 15 gadus pēc savas ieslodzīšanas un pāris mēnešus kopš iznākšanas no cietuma, sieviete ir gatava pārskatīt savu pagātni un sistēmu, kura ir strādājusi pret viņu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Casey Fund (@thecaseyfund) on

Par saviem memuāriem, kuru sieviete sākusi rakstīt vēl cietumā esot, Sintoja saka: "Es vēlos parādīt tiesu sistēmas īsto seju".

"Es ceru, ka šī grāmata liks cilvēkiem paskatīties uz šo lietu no mana skatupunkta un atvērs viņu acis uz to, kas patiešām notiek aiz visiem mediju stāstiem un tiesas prāvām. Daudzi cilvēki šajā sistēmā "pazūd" aiz dokumentu numuriem un daudzi tiesas lēmumi ir pilnībā neadekvāti," stāstījusi sieviete.

» Sieviete ASV, kura atmaskoja izvarotājus, un pilsēta, kas viņai to nepiedeva

Sieviete cietumā pavadīja vairāk nekā desmitgadi. Šajā laikā viņa ieguvusi divus augstākās izglītības grādus, pievērsusies kristietībai un apprecējusies ar kristīgās repa mūzikas izpildītāju Džeimiju Longu. Jāvārdu Sintoja teikusi pa telefonu. Pēc kāda cietumā pavadīta laika sieviete pieprasījusi apžēlošanu.

Viņas petīcija ātri vien guva popularitāti un sievietes pusē publiski nostājās tādas slavenības kā dziedātāja Rianna, basketbolists Lebrons Džeimss un televīzijas persona Kima Kardašijana Vesta.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ice Cream Conversations (@icecreamconvos_) on

Slavenību iesaiste sāka nacionāla līmeņa diskusiju par bērnu seksuālo izmantošanu un ASV sistēmas nespēju atpazīt un palīdzēt jauniešiem, kuri atrodas riska grupās.

Šī prāva tāpat ir raisījusi daudzus jautājumus par mazgadīgo sodīšanas praksi Tenesijas štatā, kas nosaka, ka par slepkavību notiesātām personām, kas ir jaunākas par 18 gadiem, ir cietumā obligāti jāpavada vismaz 51 gads, pirms tie var mēģināt iegūt tiesības tikt priekšlaicīgi atbrīvoti.

Tagad Sintoja Brauna Longa ir nodibinājusi savu bezpeļņas organizāciju - "Taisnīguma, Brīvības un Žēlsirdības fondu" - lai palīdzētu "visām Sintojām, kas joprojām ir aiz restēm".

Viņas mērķis ir raisīt pārmaiņas procesā, kurā tiek notiesāti mazgadīgie.

"Man ir svarīgi iedot šiem cilvēkiem atpakaļ viņu balsis. Šādās situācijās šie bērni pēkšņi kļūst visiem zināmi par visbriesmīgāko, ko viņi kādreiz ir izdarījuši, turklāt šķiet, ka tas ir vienīgais, ko jebkurš vispār redz," stāstījusi fonda dibinātāja.

Brauna Longa gan uzskata, ka lielākā problēma ar cietumu sistēmas reformu ir tā, ka vairumam tā nešķiet kā problēma. Viņa min, ka "cilvēkiem šķiet, ka noziedzniekus jāsoda pēc iespējas bargāk. Kāpēc? Kādēļ lai mēs nemotivētu žēlsirdību un piedošanu?"

Skarbā bērnība

Brauna Longa savos memuāros smalkās detaļās apraksta apstākļus, kas ir noveduši pie viņas ieslodzījuma - māti, kas smagi dzērusi jau grūtniecības laikā, bērnību, kas pavadīta dažādās institūcijās un gadus, kas pavadīti narkotiku atkarībā un seksuālā vardarbībā.

16 gadu vecumā Sintoja iepazinusies ar 24 gadus veco Gerionu Makglotenu, kurš sevi dēvēja par Katu Troutu. Pāris dzīvojis dažādos Nešvilas moteļos un katru dienu lietojis kokaīnu. Vīrietis viņu katru dienu piespiedis stāties dzimumattiecībās par naudu ar nepazīstamiem vīriešiem un regulāri sitis, izvarojis meiteni, ja viņa ir pārradusies mājās bez līdzekļiem.

» "Haizivs būtu bijusi mana glābēja!" Skaudrs stāsts par vienu no pedofilijā apsūdzētā Epsteina upurēm

Tiesā Sintoja atklājusi, ka "viņš man paskaidroja, ka dažas sievietes piedzimst par prostitūtām un ka neviens cits bez viņa mani nekad negribēs. Viņaprāt, labākais, ko es dzīvē varētu sasniegt, ir būt laba prostitūta".

2004. gada augustā Sintoju kādā ātrās ēdināšanas restorānā pamanījis 43 gadus vecais nekustamā īpašuma mākleris Džonijs Allens. Vīrietis meitenei piedāvājis izmaksāt uzkodas un piedāvājis 150 ASV dolārus par seksu. Kad viņi ieradušies vīrieša mājās, Allens nepilngadīgajai meitenei sācis izrādīt savu ieroču kolekciju, kas viņai ir licis bīties par savu drošību.

Policija atrada Allena kailo ķermeni gultā - viņam bija no aizmugures iešauts galvā. Sintoja uzstāja, ka tā ir bijusi pašaizsardzība.

Meiteni notiesāja par slepkavību un laupīšanu - izmeklēšanā atklājies, ka meitene nozaga vīrieša mašīnu, maku un šaujamieročus. Sintoja gan vienmēr ir uzsvērusi, ka laupīšana nav bijis viņas motīvs.

Savas dzīves pārvērtēšana

Par terminu "seksuālā tirdzniecība" Sintoja uzzinājusi tikai tad, kad cietumā sākusi studēt, un tas mainījis viņas redzējumu uz pašas pieredzēto.

"Kā nākas, ka es tikai tad uzzināju, ka neeksistē tāda lieta, kā "pusaugu prostitūta"? Kā tas var būt, ka pusaudži, kurus seksuāli un fiziski izmanto, tiek uzskatīti par izlaidīgiem vai sliktiem cilvēkiem?", sev vaicājusi ieslodzītā, minot, ka viņai bijuši vajadzīgi desmit gadi, lai pārvērtētu savu dzīves pieredzi un pieņemtu to, ka viņa ir bijusi cilvēktirdzniecības upuris.

» "Atriebības porno" upures atklāti stāsta par savu pieredzi

Nu Sintoja Brauna Longa savu ikdienu pavada sabiedriskajos darbos un runājot ar pusaudžu vecuma meitenēm par to, kā savā dzīvē ievērot robežas, kā arī sociālo tīklu radītajiem riskiem. Viņa uzsver, ka vēlas, lai jaunas meitenes spēj atpazīt situācijas, kas var potenciāli novest pie cilvēku tirdzniecības.

Sintoja pēc savas izlaišanas publiski atvainojās noslepkavotā vīrieša ģimenei. Savos memuāros viņa min, ka prāvas laikā nožēlojusi, ka nav paspējusi izteikt nožēlu viņa mātei, jo sievietes advokāts esot uzskatījis, ka tas samazināšot viņas izredzes tiesā.

"Tas bija mirklis, kurā sapratu, ka ar šo sistēmu patiešām kaut kas nav kārtībā. Mēs nevēlamies, lai cilvēki izjūt nožēlu un var atvainoties tiem, kurus viņi ir sāpinājuši. Es tā arī nevarēju atvainoties sava upura mātei. Viņa nomira, pirms es paspēju pateikt, cik ļoti nožēloju notikušo," atklājusi Brauna Longa.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu