Latvijā aizliegtas divas jaunas psihoaktīvās vielas (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Plastmasas maisiņs ar baltu pulveri un šļirce.
Plastmasas maisiņs ar baltu pulveri un šļirce. Foto: Edijs Pālens/LETA

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) noteicis pagaidu aizliegumu divām jaunām bīstamām psihotropajām vielām un tās saturošiem izstrādājumiem, liecina paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Agrīnās brīdināšanas sistēmā saņemts brīdinājuma ziņojums par vielas "2F-viminol" identifikāciju Zviedrijā, kā arī par vielu "furanyl UF-17" Lielbritānijā.

SPKC skaidro, ka abas vielas ir opioīdi un tās saturošu izstrādājumu lietošana var radīt nopietnu kaitējumu personas veselībai, bīstamību dzīvībai, kā arī apdraudējumu sabiedrības drošībai kopumā.

Tāpat, atskaitot zinātniskos pētījumus, nav norāžu par šo vielu izmantošanu rūpniecībā vai saimnieciskajā darbībā, kā arī nav zināmas vispāratzītas vai apstiprinātas šo vielu ārstnieciskās vērtības vai pielietojums.

Vielas "2F-viminol" un tās saturošu izstrādājumu izgatavošana, iegādāšanās, glabāšana, pārvadāšana, pārsūtīšana vai izplatīšana ir aizliegta līdz nākamā gada 5. novembrim, bet vielas "furanyl UF-17" - līdz 4. novembrim.

Personām, kuru rīcībā patlaban ir šīs vielas vai tās saturoši izstrādājumi, tie trīs darba dienu laikā jānodod Valsts policijai.

SPKC apkopotā informācija liecina, ka kopš 2013. gada tas izdevis aizliegumus par vismaz 40 jaunām psihoaktīvām vielām, kuras visas ir bīstamas cilvēka dzīvībai un veselībai.

Par šādu vielu vai to saturošu izstrādājumu izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu vai pārsūtīšanu realizācijas nolūkā vai realizēšanu kopš 2014. gada noteikta kriminālatbildība - brīvības atņemšana uz laiku līdz diviem gadiem, piespiedu darbs vai naudas sods un policijas kontrole. Savukārt, ja minētās darbības izraisījušas smagas sekas, tiek piemērots sods ar brīvības atņemšanu līdz pieciem gadiem vai citas likumā noteiktās sankcija

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu